Anak jarang makan. Kadang-kadang anak nak besar ni memacam ragam dia. Dah tu asyik nak main ja. Makan tak pun.
Mama jangan marah dia pulak ya. Biasa lah tu. Nama pun sel otak berhubung kan. Hehe. Risau dah berat anak makin susut?
Cuba buat macam Fatin. Entah la nak namakan apa cucur ni. Bahan dia senang ja.
Bahan-bahan
Tepung gandum
Nasi (blend)
Sayur (any sayur pun boleh)
Isi ayam*
Isi udang*
Bawang merah
Daun sup*
Lobak merah
Air
Cara-cara
Gaul semua bahan tadi dalam satu bekas. Jangan terlalu cair sebab nanti nak jemput dalam kuali susah.
Yang tanda (*) tu pilihan. Nak letak pun boleh tak letak pun boleh. Nak ganti bahan lain? Boleh. Asal ada ja kita campak hehe.
Confirm anak suka. Dari tak nak makan terus habis uiii. Elok dah makan banyak. Masalah settle.
Cucur anak saya is done.
Sumber: Fatin Nabilah.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Air Asam Mabeles, Semua Bahan Bakar Kejap, Makan Confirm Tak Menyesal!
Resepi air asam mabeles! Boleh kecur air liurlah. Lagi-lagi makan pula dengan nasi panas-panas. Awal-awal dulu air asam ni popular di sebelah utara. Sekarang bukan utara je yang popular air asam ini semua negeri dah ada versi masing-masing.
Tak ada lauk lain, makan satu jenis pun dah boleh bertambah nasi. Cukup ikan bakar atau ikan goreng dah boleh ‘on’. Nak tahu resipi air asam terbaik, jom tengok resipi Azma Bidin.
Bakar ikan cencaru
1. Belah belakang kedua-dua bahagian.
2. Masukkan bahan tumbuk :
– 2 ulas bawang putih
– 1 biji bawang merah
– 1/2 inci belacan
– 2 sudu besar cili kering kisar
– 1/2 inci kunyit hidup
– 3 hiris serai
– sedikit garam dan gula
Perap seketika sebelum dibakar.
3. Ikan pari dibakar tanpa garam.
Bahan kisar:
– 2 biji bawang merah
– 2 ulas bawang putih
– sedikit belacan
( bakar terlebih dahulu semua bahan di atas sehingga keperangan )
– 3 tangkai cili padi merah
– 3 tangkai cili padi hijau
* kuantiti cikgu tunjuk gambar tu untuk extra pedas ye
– 2 biji asam limau kasturi
( buang biji- kisar bersama kulitnya )
– 1/2 gelas air asam jawa
( 2 cubit kecil asam jawa + 1/2 gelas )
Masukkan semua bahan dalam pengisar.
Tambahkan 3 sudu besar gula dan 3/4 sudu besar garam bukit (sukatan bukan menggunung ye)
* kuantiti terpulang kepada citarasa sendiri.
Kisar semua bahan hingga sedikit lumat.
Masukkan dalam mangkuk.
Tambahkan bahan hiris lain :
– 2 tangkai cili padi merah
– 1 tangkai cili padi hijau
– 1 biji tomato
– 1/2 biji bawang besar Holland
– 1/2 biji bawang besar merah Bombay
– 2 biji asam limau kasturi
Kredit: Azma Bidin
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lebih 8k Perkongsian, Ni Cara Jimat Masa Buat Almond London Crunchy & Sama Saiz
Biskut Almond London antara biskut pilihan yang disukai oleh semua peringkat umur. Salutan coklat diluarnya dengan kombinasi badam menambahkan lagi kesedapan biskut ini. Namun harga yang dijual kini agak mahal kerana kos bahan mentah pun meningkat.
Bagi ibu yang ada keinginan untuk cuba buat sendiri, boleh ikut resipi ini. Lagi istimewa ada satu bahan yang mungkin tak semua orang letakkan dalam adunan untuk menambahkan kesedapan biskut tersebut.
Berikut resipi yang dikongsikan oleh Mia Azhar. Selain tip untuk bagi biskut lebih sedap, untuk menjimatkan masa mengentel pun ada tipnya.
ALMOND LONDON
Bahan-bahan:
250gm butter
100gm gula aicing
2 biji kuning telor
450gm tepung gandum
Sedikit baking powder – ayak bersama tepung
1/2 cwn cornflakes dikisar halus
1 sudu teh esen vanilla
Buah badam yang dipanggang
Badam cincang untuk hiasan disangai
Cara membuat:
# Pukul manja butter sedikit kembang. Masukkan gula, pukul lagi.
# Masukkan kuning telur sebiji sebiji + esen vanilla, gaul sebati.
# Masukkan cornflakes, gaul sebati. Masukkan tepung sedikit-sedikit sambil gaul. Adunan mesti lembut.
# Bulat-bulatkan dan letakkan badam dan boleh la dibentukkan sama ada bulat atau pun bujur.
# Bakar kekuningan dalam suhu 160 selama 25 minit. Ikut oven masing-masing.
# Apabila dah masak, ketepikan dahulu biar sejuk seketika.
# Masak secara double boil coklat + shortening @ butter.
# Celup biskut tadi dan di tabur badam cincang yang telah di sangai kekuningan.
Kredit Resepi: Mia Izhar via Zuraini Saari Zue
BACA [Telur Pecah Sambal 3 Rasa, Resepi Simple Untuk Sahur]
BACA JUGA [Tip Daging Goreng Lembut & Juicy. Tak Guna Daging Batang Pinang Pun Jadi!]
Nak beri didikan agama pada anak-anak biarlah sejak mereka kecil. Ajarkan anak solat dengan cara simple dan anak mudah ‘tangkap’, baru dia teruja. Ketahui macam mana nak latih anak solat secara fun, jom daftar ke Kem Solat Anak: Mudah, Seronok & Berkesan sekarang! Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-anak/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kerepek Bawang Putih Elok Untuk Ibu Berpantang, Buang Angin Dalam Badan, Guna Tiga Bahan Sahaja
Bawang putih sangat baik untuk diamalkan oleh wanita berpantang selepas bersalin. Bawang putih sangat sesuai dijadikan sebagai kudapan yang boleh dimakan dengan nasi atau diratah begitu sahaja.
Kerepek Bawang Putih Elok Untuk Ibu Berpantang
Bawang putih bukan sahaja terkenal sebagai salah satu bahan yang boleh menurunkan kadar kolestrol, ia juga membantu untuk membuang angin dalam badan. Perkongsian dari Tuan Adriana Arissa melalui Facebooknya sangat menarik untuk dicuba.
RESIPI CRUNCHY GARLIC
Bahan-bahan:
1 kilogram bawang putih (rendam air untuk mudahkan kupas kulit)
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
Buang Angin Dalam Badan, Guna Tiga Bahan Sahaja
Cara membuat:
1. Kupas bawang putih, hiris nipis-nipis dan gaulkan dengan sedikit garam.
2. Tidak mahu gaul dengan garam pun tidak mengapa. Goreng kosong macam itu sahaja.
3. Goreng sampai garing. Jangan hangit nanti pahit.
4. Toskan minyak. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
5. Bolehlah makan dengan nasi. Boleh juga dimakan begitu. Memang sedap!
*Mereka yang ada angin pun elok makan bawang putih ini. Tidak semestinya ibu yang sedang berpantang sahaja.
Selain dimakan mentah dan dibuat kerepek, mama boleh cuba bawang putih bakar. Rasanya lebih sedap, manis dan lebih senang dimakan. Apabila mahu dibakar, jangan bakar terlalu lama. Lebih kurang 10 minit sudah mencukupi.
Sumber: Tuan Adriana Arissa
Kredit foto (top image) bawang putih: Pexels
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI