Tentunya ibu bapa yang mempunyai anak-anak kecil ingin mengetahui cara untuk meningkatkan imun badan anak. Ada yang akan cuba buat pelbagai cara untuk memastikan antibodi anak kuat dan tidak mudah sakit.

Bagaimanapun, ada juga anak-anak yang sistem imun badannya lemah dan cepat demam, selesema atau batuk. Salah makan sikit atau kerap terdedah dengan aktiviti luar mudah tak sihat.

Jadi apabila selalu sangat anak tak sihat, tentu mama atau papa tak tidur malam dibuatnya. Risau suhu badan mendadak naik waktu lewat malam dan boleh membahayakan kesihatan anak. Sebagai ibu bapa ada beberapa alternatif yang boleh dilakukan sejak dari awal lagi.

Antaranya melalui pengambilan pemakanan yang betul dan seimbang, akan menghasilkan sistem pertahanan badan yang kuat supaya dapat melawan bakteria dan kuman yang menjadi penggalak kepada jangkitan penyakit kepada anak anda.

Untuk mencegah daripada masalah kesihatan anak, amalkan tip ini untuk membantu meningkatkan sistem daya imun anak.

Anak Asyik Tak Sihat, Mama Mesti Lakukan Cara Ini. Barulah Tak Kerap Makan Ubat1.Minum air
Galak anak anda untuk minum air putih. Ini kerana badan manusia memerlukan 70% air untuk memastikan kelancaran sistem saraf badan. Ia termasuk juga kelancaran pembuangan air besar. Jika anak anda menghadapi kekerapan untuk membuang air besar, ia boleh menjejaskan sistem imun anak anda. Berikan air putih sebagai pilihan pertama anak anda. Ganti minuman gas dan kafein dengan jus buah segar yang tiada pemanis tiruan.

2. Buah-buahan dan sayur-sayuran segar
Anugerah alam semula jadi yang mengandungi banyak vitamin C dan antioksida yang boleh meningkatkan imun anak anda. Antara buah yang mengandungi banyak nutrien ialah pisang, betik, tembikai, strawberi, beri biru dan buah-buahan sitrus. Brokoli, tomato, bayam dan ubi keledek adalah sumber makanan yang baik. Bawang putih mentah adalah satu lagi hidangan yang dikatakan baik untuk sistem imun. Sayur-sayuran seperti lobak dan labu mengandungi karotena yang meningkatkan pengeluaran sel-sel darah putih yang mengelak jangkitan penyakit.

Anak Asyik Tak Sihat, Mama Mesti Lakukan Cara Ini. Barulah Tak Kerap Makan Ubat3. Makan ikan
Sudah berabad-abad lamanya ramai ibu bapa memberikan anak mereka minyak ikan setiap hari. Namun mereka menyedari keperluan sebenarnya, apa yang mereka tahu ia mampu memberikan perlindungan kesihatan kepada anak-anak mereka. Kini kita sudah tahu bahawa ikan segar atau dibekukan seperti salmon, ikan tenggiri yang mengandungi Omega 3 lemak. Ia boleh merangsang sistem imun.

Anak Asyik Tak Sihat, Mama Mesti Lakukan Cara Ini. Barulah Tak Kerap Makan Ubat4. Rutin tidur yang cukup
Bagi anak-anak yang sedang membesar, rutin tidur yang teratur penting untuk perkembangan. Perlu diketahui anak tak cukup tidur boleh membuatkannya mudah terdedah kepada penyakit dan sentiasa meragam sepanjang masa. Jumlah tidur anak-anak bergantung kepada umur mereka.

IKLAN

Biasanya untuk peringkat bayi yang baru lahir memerlukan 18 jam sehari, kanak-kanak kecil sehingga 13 jam dan kanak-kanak berumur 3-12 tahun sehingga 12 jam sehari.

5. Pengambilan makanan tambahan
Pengambilan makanan tambahan juga antara salah satu alternatif untuk memastikan kesihatan dan diet yang seimbang untuk anak anda. Ia penting untuk memastikan anak anda tidak mengalami sebarang jangkitan atau meningkatkan selera makan anak.

Contohnya Chewies Immunolicious antara suplemen yang boleh anda pilih untuk diberi pada anak. Mempunyai tiga perisa buah-buahan iaitu oren, mangga dan strawberi pasti buat si kecil suka dan secara tak langsung menguatkan imun badan anak.

Anak Asyik Tak Sihat, Mama Mesti Lakukan Cara Ini. Barulah Tak Kerap Makan UbatMengenai Chewies
Chewies ialah produk makanan tambahan kanak-kanak yang telah ditubuhkan di Malaysia sejak dari tahun 1960. Produk rangkaian Chewies termasuklah Multivitamins, Lysine, Taurine, Vitamin C dan Immunolicious. Makanan tambahan ini diperlukan untuk memberi sokongan pada pembesaran dan pembinaan sel dan otot kanak-kanak.

Immunolicious adalah rangkaian produk paling popular dalam Chewies. Bahan utama dalam Immunolicious ialah Wellmune yang telah dipatenkan serta telah memenangi anugerah untuk bahan yang digunakan di USA. Wellmune ialah sejenis beta glucan semulajadi terbukti secara klinikal untuk menguatkan sistem imun.

Wellmune ialah Beta 1,3/1,6 ekstrak glucan dari ragi roti. Sistem imun yang mampu memberi sokongan melawan pathogens yang berbahaya.

IKLAN

Anak Asyik Tak Sihat, Mama Mesti Lakukan Cara Ini. Barulah Tak Kerap Makan Ubat

Bagaimana Wellmune menyokong sistem imun?
Wellmune akan memasuki ke dalam badan khusus melalui tisu sistem imun di dalam usus. Sel imun menyerap Wellmune dan menjadikan ianya kecil sehingga serpih-serpihan yang terikat dengan neutrophils iaitu sel imun yang paling banyak dalam badan. Dipenuhi dengan Wellmune, neutrophils bergerak dengan laju untuk membunuh sel yang tidak dikenali. Sehinggalah sistem imun kanak-kanak ini berfungsi secara optimum ketika muda remaja, kanak-kanak perlu meningkatkan pertahanan badan secara semulajadi dengan makanan tambahan seperti pengambilan harian Wellmune.

Kajian klinikal membuktikan bahawa 67% kanak-kanak yang mengambil Wellmune kurang mengalami simptom jangkitan saluran pernafasan (URTI) dan lebih cepat sembuh.

Anak Asyik Tak Sihat, Mama Mesti Lakukan Cara Ini. Barulah Tak Kerap Makan Ubat

Dalam bentuk gummy
Gummy adalah bentuk yang kebanyakan budak-budak akan menyukainya terutamanya kanak-kanak yang cerewet memilih makanan selalunya mempunyai sistem imun yang lemah dan gummy juga adalah sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah mengunyah jenis tablet.

Immunolicious hadir dalam 3 perasa iaitu strawberi, oren dan mangga (30’s dan 60’s). Terdapat juga dalam bentuk saiz travel (10’s) untuk memberikan perlindungan ketika kanak-kanak sedang mengikuti trip mereka. 2 gummies setiap hari.
Boleh didapati di Watsons, Caring, Guardian dan farmasi yang berdekatan anda. 97% ibu-ibu di Malaysia setuju bahawa ia membantu untuk meningkatkan imuniti kanak-kanak. Kajian dijalankan oleh Home Tester Club pada 16 Mac 2018 dan 4 Jun 2018. 413 ahli telah menerima dan mencuba Chewies Immunolicious.

IKLAN

Anak Asyik Tak Sihat, Mama Mesti Lakukan Cara Ini. Barulah Tak Kerap Makan UbatPertandingan I Have A Big Dream
Chewies dan Watsons Malaysia telah berkolaborasi dalam satu kempen tanggungjawab sosial korporat tahunan Chewies dalam membantu kanak-kanak memenuhi impian mereka menjadi realiti.

Setiap kanak-kanak mempunyai impian. Kanak-kanak perlulah mempunyai stamina yang kuat dan sihat secara mental dan fizikal untuk mencapai impian mereka. Badan yang sihat akan menjadikan kanak-kanak sentiasa gembira. Ia sangat penting untuk menggalakkan sistem imun anak-anak anda dan memastikan mereka mampu berjuang demi impian mereka tanpa risau mengenai kesihatan mereka.

Kempen CSR ini menyatakan bahawa kanak-kanak berhak untuk mencapai impian mereka tidak kira siapa atau dari mana mereka berada. Peraduan ini hanya memerlukan kanak-kanak untuk melukis atau menulis impian mereka untuk penyertaan. Tiada pembelian diperlukan untuk penyertaan.

Maklumat lanjut mengenai peraduan ini :

‘I Have A Big Dream’

2 Kategori :
– Kategori Melukis : Umur 4 tahun – 6 tahun
– Kategori Menulis : Umur 7 tahun – 12 tahun ( mana-mana bahasa; terhad 100 patah perkataan )

Syarat dan terma :
1. Semua penyertaan boleh dihantar ke : contesthealth@watsons.com.my
2. Penilaian berdasarkan faktor kualiti gambar, kreativiti, nilai keaslian dan menepati tema.
3. Tarikh tutup penyertaan pada 2 September 2019.

Hadiah :
• 3 pemenang utama akan direalisasikan impiannya beserta hamper Chewies RM150 untuk setiap kategori.
• 5 hadiah saguhati hamper Chewies RM150 untuk setiap kategori.
• Semua pemenang akan menerima 1,000 mata ganjaran untuk Ahli Watsons dan akan dikreditkan ke dalam akaun ibu bapa masing-masing.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI