Copy of NEWBORN - 2020-06-11T122349.892

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, ramai mak-mak yang mula menghias rumah. Yelah, sepanjang PKP itulah rutin harian yang boleh dilakukan. Mengemas, memasak, berkebun dan menghias rumah. Yang tak minat menghias rumah pun dah mula minat dan mula menggumpul pelbagai jenis tanaman indoor.

Memang Cantik, Tapi Beracun! Hati-Hati Kalau Letak Dalam Rumah Terutama Ada Anak Kecil
Menurut Pusat Racun Negara, Pokok Lidah Jin yang menjadi kegilaan ramai sebenarnya mempunyai bahan aktif Saponin. Bahan Aktif Saponin sebenarnya berisiko menyebabkan keracunan.

Bagi mak-mak yang suka menghias laman dengan pokok ini dan mempunyai anak kecil, anda dinasihatkan agar meletakkan pokok ini dibahagian rak tinggi supaya tidak dapat dicapai oleh anak-anak. Ikuti perkongsian penuh daripada Pusat Racun Negara.

IKLAN

Memang Cantik, Tapi Beracun! Hati-Hati Kalau Letak Dalam Rumah Terutama Ada Anak Kecil

Pokok Lidah Jin atau nama saintifiknya, 𝘚𝘢𝘯𝘴𝘦𝘷𝘪𝘦𝘳𝘪𝘢 𝘵𝘳𝘪𝘧𝘢𝘴𝘤𝘪𝘢𝘵𝘢, khabarnya sedang tular di media sosial sekarang..

IKLAN

Diketahui bahawa tumbuhan ini mempunyai bahan aktif SAPONIN. Jika termakan dalam kuantiti yang banyak berkemungkinan boleh menyebabkan gejala-gejala ringan kepada manusia seperti muntah, cirit-birit dan ruam.

Namun, ia mungkin menyebabkan gejala yang lebih teruk kepada haiwan peliharaan seperti kucing dan anjing. Antaranya pengeluaran air liur yang berlebihan, kurang selera makan, lesu dan muntah-muntah.

IKLAN

Oleh itu, dalam keghairahan menanam pokok tular ini di rumah anda, pastikan anda BERWASPADA khususnya jika mempunyai anak-anak kecil yang mungkin bermain atau mematahkan pokok ini. Mereka mungkin terdedah pada bahan aktif saponin yang berisiko menyebabkan keracunan.

Sumber: Pusat Racun Negara

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI