Anak yang telah di diagnosis mempunyai masalah Selective Mutism oleh pakar, pastinya membuatkan ibu bapa rasa susah hati.

Jangan panik atau terlalu risau memikirkan masa depan anak anda kerana masih belum terlewat untuk mendapatkan rawatan untuk mereka.

Lagi cepat dikesan lagi cepat rawatan boleh diberikan oleh pakar yang bertauliah.

Baca sini: Kalau Anak Senyap Membisu Di Sekolah, Mungkin Dia Menghidap Selective Mutism

Perkongsian daripada Khairul Abdullah, bapa tunggal yang banyak menulis tip keibubapaan di Facebook tentang rawatan dijalani oleh anak bongsunya yang disahkan ada Selective Mutism boleh dijadikan panduan oleh ibu bapa lain.

Anak Ada Selective Mutism

Anak bongsu aku Khaleed sedang menjalani terapi dengan psikologist di HUKM.
Dia didiagnos sebagai Selective Mutism (SM).

Selective Mutism adalah satu kondisi di mana anak yang petah bercakap memilih untuk diam membisu.

Di rumah kemain annoying lagi dengar dia bercakap, di sekolah senyap sunyi. Nak dengar sepatah pun payah yakmat. Jadi ini menyukarkan pembelajaran dia.

Punca SM ni adalah pelbagai dan kebanyakannya adalah berpunca dari anxiety dan juga trauma. Jumpa pakar nanti barulah diorang boleh korek dan tahu punca.

IKLAN

Ini Rawatan Dari Pakar Bertauliah

So, takpe, benda boleh rawat maka kita rawat. Kalau dibiarkan ia akan terus melarat sehingga dewasa. Rawatan dilakukan secara terapi oleh pakar melalui:

 

1. Pendedahan berperingkat (Graded Exposure)
Anak anak didedahkan kepada stranger atau orang luar secara berperingkat. Pertama of coz therapist dia akan make connection dulu. Diorang akan duduk berdua dan therapsit akan cuba dapatkan kepercayaan supaya anak akan bercakap dengan dia. Proses ni kadangkala ambil masa beberapa sessi, kalau nasib baik satu sessi dah settle.

2. Proses rangsangan pudar (Stimulus Fading)
Anak dibiarkan bercakap dengan bebas bersama emak atau ayah atau therapist dia. Anak kalau dah selesa maka dia akan bercakap macam biasa. Waktu ni orang asing akan diintroduce dan dibawa masuk. Waktu ni mak ayah akan keluar dan biarkan anak dengan stranger tadi. So proses ni buat berulang-ulang kali. Biar anak tahu its ok dan boleh buang anxiety dia.

IKLAN

3. Membentuk (Shaping)
Banyak teknik shaping ni. Antaranya bagi anak dengar suara dia. Rekod dan dengarkan. Atau boleh install Tom yang kucing boleh ajuk cakap tu kat phone. Biar dia bercakap berulang dan dengar suara dia.
Selain tu boleh buat aktiviti bergilir-gilir membaca, atau permainan membaca interaktif, aktiviti bercakap berstruktur dan lain-lain lagi yang boleh leada kepada perbualan 2 hala.

4. Peneguhan positif dan negatif
Sentiasa respons dengan positif atas setiap jenis atau cara komunikasi anak dengan orang luar. Asalkan dia bercakap tak kira sepatah pun maka reward dia dengan terima kasih, senyuman, good job dan sebagainya.
Kena bagitau anak yang komunikasi itu penting. Sentiasa berikan pengalaman positif bila kita introduce dia pada orang luar dan minta dia say hello, salam ke dan bila dia bersuara maka rewards dia dengan terima kasih, senyuman, pelukan dan sebagainya.

5. Penyahpekaan (Desensisation)
Penyahpekaan pula ialah teknik yang melibatkan mengurangkan sensitiviti anak itu dengan orang luar. Instead bercakap secara berdepan, boleh cuba guna telefon, voice note dan sebagainya. Slowly anak akan terbiasa dengan suara orang tersebut dan anxiety dia akan slowly hilang dan akhirnya dapat bercakap dengan invidu tersebut.

Itulah sedikit sebanyak teknik yang aku belajar dari doctor dan juga pembacaan aku.
Terapi anak ni kena dua pihak. Selain terapist membantu anak, kita sendiri kena tahu dan sambung terapi tu di rumah.

IKLAN

Biasanya anak-anak yang dah jalani terapi ambil

Masa antara 12-24 bulan untuk baik dari kondisi SM ini.
Kalau tak dirawat langsung maka ia akan berlarutan sampai anak ke universiti dan alam pekerjaan nanti.

Semoga dipermudahkan buat semua mak ayah yang ada anak SM ini. Aamiin.

Sumber: Khairul Abdullah

Dengan bayaran RM20, pembukaan akaun Simpan SSPN akan dibuat secara automatik. Lebih menarik, untuk peserta-peserta terawal yang mendaftar akan menerima hadiah istimewa dari Pa&Ma. Jangan tunggu lagi, ayuh daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom klik di sini