Orang kata bila anak ada ekzema ibu bapa kena jadi sedikit cerewet. Bukan apa kalau tak dijaga betul-betul boleh jadi masalah ekzema anak itu semakin teruk dan menambahkan ketidakselesaan pada anak.

Oleh itu, sebagai ibu bapa pastikan bahan ini tiada dalam makanan anak!

Ini juga yang dikongsikan oleh Dr Amalina Mohd Daud mengenai kenapa ibu bapa kena elakkan makanan yang ada kandungan ini.

Sejak dah jadi mak-mak ni memang jadi habit bila beli makanan mulalah meneliti bahan-bahan apa guna untuk buat ramuan. Simple guide: Kalau ada bahan yang susah eja susah baca biasa memang saya elakkan.

Namun untuk penghidap ekzema, ada beberapa bahan yg mesti dielakkan supaya tak trigger flare eczema. Kalau tak elak, dalam masa 3 jam lepas makan mulalah ruam naik.

Ada yang datang dengan simptom lain seperti pening, migraine, mudah marah, rasa nak demam, masalah kelakuan. Ni memang anak yg takde ekzema pun kalau lepas beri makanan begini akan hadapi masalah kat atas.

1. Nitrates

Nitrate adalah bahan yang diguna utk preserve daging macam sosej, ham dan bacon. Menurut kajian dari Loblay, 43 peratus penghidap ekzema alah dengan nitrate.

Nitrate pun untuk yang takde ekzema kena elak sebabnya adalah punca penyebab kanser dan kerosakan hati. So lepas ni burger, sosej, ham elakkan ye.

2. Pewarna makanan

Kalau nampak makanan warna pelik-pelik elakkan. Tatrazine menyebabkan ekzema makin teruk. Bukan itu sahaja pewarna makanan mengikut kajian sebabkan anak ada masalah kelakuan dan rendah IQ.

Kalau makanan biasa juga kerapkan baca label sebab ada pewarna diletakkan juga dalam cereal, breakfast cereal, butter, yoghurt, jejari ikan etc. Walaupun warna dia nampak natural kena hati-hati jugak sebab ada diletakkan pewarna.

3. Sulfites

Bahan yg digunakan utk preserve daging, buah kering dan sayuran kering. Walaupun buah kering di pasaran dikira sebagai healthy snack tp ia kaya dgn sulfites dan boleh trigger eczema dan terukkan lagi eczema sedia ada. Elakkan buah-buah dan sayur-sayur kering yang dipreserve dengan sulfites.

4. MSG

35 peratus org eczema alah dengan MSG samaada secara natural (tomato) atau artificial. MSG jugak menyebabkan penuaan sebab mengurangkan kandungan glutathione dalam badan.

5. Salicylates

Salicylates merupakan bahan yg selalu ada dalam buah, sayuran, kekacang, herba. Biasanya alahan pada salicylates bersifat sementara disebabkan ketidakupayaan hati untuk detox, salicylates keluar dari badan.

Jika anda alahan pada salicylates kurangkan makanan yg mengandungi salicylates. Pada masa yg sama improve kesihatan hati dengan mengambil makanan yang mengandungi glycine, vit B6 dan magnesium.

Saya rasa bukan orang eczema je perlu elakkan makanan yg mengandungi bahan kat atas tapi semua manusia kena elak. Ia bukan isu kulit merah tapi makanan sebegini juga menyebabkan masalah kelakuan, masalah IQ dan paling ditakuti antara makanan penyebab kanser.

Seeloknya ubahlah diet kita. Badan nak pakai lama kan. Saya pun nak kena ubah jugak banyak ni. Jom sama-sama ubah.

Dr Amalina Mohd Daud
Nak sihat kembali pada fitrah