Mencuci botol susu anak dengan cara yang betul sangat penting untuk mengelakkan bakteria membiak. Botol susu yang tidak dicuci dengan bersih boleh menyebabkan risiko penyakit seperti sakit perut dan gastroenteritis.

Gastroenteritis adalah radang pada usus atau perut akibat jangkitan bakteria yang boleh menyebabkan mual, muntah, cirit birit dan demam.

Jangan disebabkan nak cepat atau tak nampak kotor jadi kita bersihkan botol anak secara ala kadar. Bagi yang menggunakan botol susu, ini nasihat daripada doktor buat anda semua. Semoga bermanfaat.

Tolong amalkan 10 tips ni kalau anak kita tu gunakan botol untuk menyusu: ๐Ÿ‘ถ๐Ÿ”…

๐Ÿผ Cuci botol susu tu sebaik saja mereka selesai menyusu. Pastikan tangan kita bersih semasa proses mencuci.

๐Ÿผ Elakkan sisa susu tak habis terbiar lama dalam botol susu. Susu tu berisiko jadi medium pembiakan kuman dan bakteria, basi lalu menghasilkan bau yang kurang enak.

๐Ÿผ Gunakan berus khas supaya puting tak terkoyak bila dicuci. Puting yang terkoyak atau merekah berpotensi jadi sarang kuman membiak.

IKLAN

๐Ÿผ Nak bersihkan botol susu pun kena guna berus khas supaya tak ada kotoran yang tertinggal.

๐Ÿผ Gunakan cairan pembersih botol susu – liquid cleanser yang khusus untuk mencuci botol bayi.

๐Ÿผ Pastikan botol susu sentiasa kering. Elakkan simpan dalam keadaan basah dan tertutup.

 

IKLAN

๐Ÿผ Sterilkan botol dan puting secara berkala.

๐Ÿผ Molek sangat jika dapat sediakan lebih dari 3 botol susu. Bertukar-tukar botol susu memudahkan kita untuk pastikan setiap botol bergilir-gilir dibersihkan sempurna.

๐Ÿผ Ganti botol susu baru sekurang-kurangnya setiap 3 bulan – 6 bulan sekali atau apabila botol telah berubah warna, nampak kekuningan dan bercalar sana sini.

๐Ÿผ Paling bagus, galakkan si kecil tu mula minum pakai cawan seawal yang mungkin.
Hati-hati ye. Cuba periksa balik cara kita kendalikan botol susu budak-budak tu selama ni.

InsyaAllah kesihatan baby kita tu akan lebih terjaga bila kita jaga baik-baik bab botol susu ni. ๐Ÿ˜‰

IKLAN

Kredit: Dr Ahmad Luqman Bukhari

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

Jom daftar sebagai Moms To Be VIP Member kerana mama hamil akan mendapat pelbagai keistimewaan termasuk Pa&Ma E-Workshop PERCUMA. TAWARAN ISTIMEWA MINGGU INI bagi yang sign up sebagai Moms To Be VIP member akan dapat voucher membeli belah 9 Months. Klik https://toko.ideaktiv.com/product/moms-to-be-vip-member/ untuk join.