Makanan berisi keju seperti piza, sering menjadi pilihan dalam pemakanan anak. Tetapi berapa jumlah pengambilan produk tenusu harian yang disarankan untuk kanak-kanak?Ikuti perkongsian dari Hello doktor ini.
Kepelbagaian produk tenusu
Keju yang berbeza akan memberikan jumlah lemak, kalori, vitamin dan mineral berlainan.
Antara jenis keju yang ada di pasaran seperti parmesan, mozarella, keju kotej, keju krim tanpa lemak dan sebagainya.
Boleh terbayang keenakan keju, bukan?
Pun begitu, jangan dilupakan – keju boleh mengandungi lemak tepu yang tinggi, sebab itulah anda perlu mengawal saiz setiap hidangan yang diambil.
Keju termasuk dalam produk tenusu dan secara umumnya, keju dan makanan tenusu lain adalah sumber tenaga, protein, kalsium dan vitamin A yang baik.
Satu bahagian keju boleh menjadi salah satu daripada 3 hidangan susu dan hasil tenusu lain yang perlu diambil kanak-kanak setiap hari.
Pengambilan produk tenusu harian
Dalam garis panduan pemakanan yang dikeluarkan Amerika Syarikat memberikan beberapa kejutan.
Salah satunya adalah kanak-kanak berusia 4 hingga 18 tahun tidak mengambil produk tenusu harian mengikut jumlah yang disyorkan.
Keadaan ini secara tidak langsung meletakkan kanak-kanak kepada risiko untuk mengalami kecederaan atau riket – penyakit yang disebabkan oleh kekurangan vitamin D mengakibatkan tulang menjadi lembut.
Pengambilan makanan atau minuman hasil tenusu adalah penting dalam diet pemakanan harian.
Ads
Ini kerana selain menjadi sumber karbohidrat, protein dan lemak, ia kaya dengan vitamin dan mineral, termasuklah kalsium dan vitamin D.
Penting untuk tumbesaran anak
Umumnya, kalsium dan vitamin D penting dalam semua peringkat kehidupan seseorang individu, khususnya kanak-kanak.
Kalsium diperlukan untuk menjaga tulang kuat. Manakala vitamin D mempunyai peranan penting untuk badan kita menyerap kalsium.
Jadi pengambilan susu mencukupi adalah penting bagi kanak-kanak yang aktif, terutamanya jika mereka bergelar atlet muda.
Kanak-kanak lelaki dan perempuan berusia antara 4 hingga 8 tahun memerlukan 2.5 cawan hasil tenusu setiap hari.
Sementara anak yang berusia 9 hingga 18 tahun disarankan untuk mengambil 3 cawan tenusu sehari.
Bagi memenuhi saranan pengambilan produk tenusu harian untuk kanak-kanak dianggap perkara yang mudah kerana ia boleh diambil dalam pelbagai bentuk.
Antara hasil tenusu yang boleh menjadi pilihan adalah seperti susu, yogurt dan keju merupakan sumber kaya dengan kalsium.
Ads
Produk tenusu rendah lemak
Berdasarkan panduan pemakanan baharu, ibu bapa turut disarankan untuk memasukkan susu tanpa lemak atau rendah lemak.
Garis panduan tersebut mengesyorkan produk hasil tenusu tanpa lemak atau 1% berbanding 2% susu, susu penuh dan keju biasa kerana ia memberikan nutrien yang sama dan kurang lemak.
Saranan lain adalah untuk memilih susu dan yogurt lebih kerap daripada keju kerana kedua-duanya mengandungi kurang lemak tepu dan natrium, tetapi lebih tinggi kalium, vitamin A dan D.
Sekiranya anak mempunyai masalah intoleransi laktosa, berikan mereka susu, yogurt dan keju tanpa laktosa.
Pilihan ini tetap memberikan jumlah kalsium, vitamin D dalam kuantiti yang sama selain mineral lain.
Susu soya juga merupakan pilihan yang baik kerana ia diperkaya dengan kalsium, vitamin D dan pelbagai vitamin dan mineral.
Diet pemakanan harian anak
Untuk membantu anak anda memenuhi pengambilan susu yang disyorkan, ibu boleh mencuba cadangan berikut:
Ads
Sarapan pagi
Susu tanpa lemak atau 1% lemak bersama bijirin sarapan, smoothie atau oat mahupun diminum sahaja
Yogurt tanpa lemak atau rendah lemak dan buah
Masukkan sekeping keju ke dalam hidangan masakan telur seperti telur dadar atau telur hancur
Makan tengah hari
Yogurt tanpa lemak atau rendah lemak
Sekotak susu tanpa lemak atau 1% lemak
Letakkan keju rendah lemak bersama sandwic
Keju rendah lemak dan biskut
Keju kotej rendah lemak dan buah
Makan malam
1 cawan susu tanpa lemak atau 1% lemak
Masukkan keju rendah lemak bersama protein, salad, sayur-sayuran
Berapa usia sesuai perkenalkan keju kepada si manja?
Mesti ada ibu yang ingin mengetahui masa yang sesuai perkenalkan keju pada si kecil, bukan?
Sebaiknya anda bertanyakan kepada doktor sebelum memberikan keju kepada bayi apabila mereka sudah mula mengambil makanan pejal.
Ada pakar berpendapat keju selamat diberikan kepada bayi seawal usia 6 bulan.
Manakala sesetengah yang lain mengatakan lebih baik menunggu apabila si manja mencecah usia 8 hingga 10 bulan.
Berdasarkan perkongsian daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), keju selamat diberikan dalam makanan harian anak ketika mereka berusia antara 7 hingga 8 bulan.
Walau bagaimanapun, untuk lebih kepastian dapatkan pandangan doktor mengenai panduan khusus bagi bayi anda kerana setiap anak mempunyai perkembangan yang unik dan berbeza.
Paling penting, ibu bapa disarankan untuk menunggu 3 hingga 5 hari sebelum menawarkan makanan baharu kepada bayi.
Dengan cara ini, ia dapat membantu anda untuk mengesan tanda-tanda intoleransi atau reaksi alahan makanan seperti cirit-birit atau ruam.
Perkenalkan keju dan produk tenusu
Keju dan produk tenusu lain adalah makanan berkhasiat untuk anak-anak anda.
Jika anda baharu bercadang untuk memperkenalkannya dalam diet pemakanan anak, mulakan dalam jumlah yang kecil tetapi menyeronokkan.
Paling penting, elakkan memaksa mereka untuk mencubanya.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sifat citrusnya menyegarkan badan. Serai membantu mengurangkan masalah angin dalam usus dan melancarkan pencernaan
KHASIAT SERAI KEPADA IBU PANTANG BERSALIN
Serai berkesan dalam mengurangkan tekanan darah, merangsang peredaran darah dan menghilangkan masalah tekanan darah.
Serai meringankan semua jenis peradangan dan iritabiliti yang berkaitan dengan kebanyakan jenis sakit. Jadi, jika seseorang mengalami sakit gigi, sakit otot, sakit sendi,
Serai yang boleh mematikan sel kanser tanpa merosakkan sel sihat.
BAHAN-BAHAN :
5 batang serai
2 helai daun pandan
2 inci halia
CARA PENYEDIAAN AIR SERAI :
Ambil serai dan ketuk. Daun pandan dikoyak dan disimpulkan. halia dihiris kecil boleh juga diketuk. 1 liter air. Ambil serai, daun pandan dan hirisan halia, rebus dengan 1 liter air. rebus sampai tinggal 3 cawan air.
Bubur nasi sebenarnya boleh siap dimasak hanya dalam hanya 7 minit sahaja. Cara memasak ini sesuai untuk mama yang sibuk. Apabila bayi sudah menjangkau usia 6 bulan jadual rutin mama pun berubah. Penyediaan bubur untuk bayi menjadi keutamaan.
Jadi menu utama sebelum anak boleh makan makanan orang dewasa mestilah dengan menyediakan bubur nasi. Kalau ibu yang bergelar suri rumah bolehlah masak bubur bila hampir waktu makan anak tapi bagi ibu bekerjaya, penyediaan kenalah awal pagi untuk dihantar ke rumah pengasuh atau taska.
Kalau terlajak sikit bangun pagi, alamatnya tak sempatlah nak masak bubur nasi untuk anak. Nak tak nak terpaksalah bekalkan anak dengan bijirin segera walaupun niat awalnya nak anak rasa air tangan mama.
Idea bernas yang dikongsikan ini sangat membantu mama-mama yang ada anak kecil dalam penyediaan bubur nasi dengan cepat. Hanya memerlukan masa 7 minit bubur anak sudah boleh siap.
Cara penyediaan bubur nasi 7 minit:
Langkah 1
Basuh beras hingga bersih dan tak perlu tos.
Langkah 2
Masukkan beras dalam bekas dan letak sedikit air di dalamnya. Frozen atau letakkan bekas berisi beras ini dalam bahagian sejuk beku (contoh kuantiti dua cawan beras iaitu stok bubur nasi bayi untuk 5-6 hari).
Langkah 3
Bila nak masak bubur, keluarkan dari peti ais dan terus masukkan dalam periuk. Tambah air, biarkan saja beras yang beku di dalam periuk. Kalau nak tambah ayam dan sayur, letak masa ini kerana beras yang disejukkan tadi akan mengembang terlalu cepat.
Langkah 4
Minit pertama gunakan api sederhana. Jangan tinggalkan bubur untuk buat kerja lain kalau tak mahu bubur hangit.
Langkah 5
Minit ke-7, beras sudah kembang dan menjadi bubur. Kalau kuantiti tak banyak, penyediaan bubur akan mengambil masa kurang dari 15 minit.
Langkah 6
Inilah rupa bubur yang sudah siap dan disejukkan, kembang elok, pekat dan halus. Selamat mencuba.
Sumber: FB Nor Sakinah Md Zainal
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Susu terkenal sebagai minuman sihat yang kaya dengan nutrien. Selain berkhasiat dalam membantu menguatkan tulang dan gigi, susu juga adalah minuman baik yang menyokong pergerakan otot, pembelajaran dan memori. Pun begitu, kebanyakan ibu bapa berdepan dengan dilema dalam pemberian susu kepada kanak-kanak.
Selepas diperkenalkan kepada makanan pejal, ada kanak-kanak yang berhenti mengambil susu kerana lebih tertarik kepada minuman lain. Dan, tidak dapat dinafikan juga, ada kanak-kanak yang gemar minum susu. Jadi, sebenarnya, berapa banyak susu yang perlu diberikan kepada kanak-kanak?
Berapa gelas susu yang diperlukan untuk kanak-kanak?
Susu merupakan sumber baik kalsium, vitamin D, dan protein. Meskipun susu diketahui merupakan minuman yang baik untuk tumbesaran dan perkembangan kanak-kanak, namun pengambilan susu untuk kanak-kanak ada hadnya; tidak boleh diambil berlebihan, dan juga tidak boleh terkurang.
Sebenarnya, jumlah pemberian susu untuk kanak-kanak adalah bergantung kepada peringkat usia mereka. Dalam lingkungan usia kanak-kanak, mereka disarankan untuk minum susu antara 2 dan 4 gelas setiap hari. Pengambilan susu meningkat terutama jika anak anda jenis yang tidak minum atau makan makanan yang kaya dengan kalsium seperti yogurt, keju, dan susu.
Menurut kajian yang dilakukan di University of Toronto, biarpun susu baik untuk membina tulang, namun pengambilan susu yang berlebihan adalah tidak elok untuk tahap zat besi kanak-kanak. Ini kerana minum susu berlebihan boleh mengurangkan simpanan zat besi, sekali gus menyebabkan kanak-kanak cenderung mengalami kekurangan zat besi yang teruk.
American Academy of Pediatrics (AAP) menyarankan supaya kanak-kanak yang tidak minum empat cawan susu sehari mengambil suplemen vitamin D, bagi menggantikan kandungan vitamin D yang boleh didapati daripada susu. Walau bagaimanapun, saranan zat besi oleh AAP adalah kanak-kanak perlu minum hanya dua hingga tiga cawan susu sehari sahaja.
Berikut adalah saranan lazim pengambilan susu mengikut peringkat usia kanak-kanak:
2-8 tahun: minum 2 cawan susu setiap hari 9-18 tahun: minum 3 cawan susu setiap hari
Yang mana lebih baik? Susu rendah lemak atau susu penuh?
Pelbagai jenis susu yang terdapat di pasaran. Namun, yang mana satu terbaik untuk kanak-kanak? Ketahuinya jenis-jenis setiap susu dan kesesuaian pemberian kepada anak:
Susu penuh: Bukan semua kanak-kanak boleh diberikan susu jenis ini. Hal ini kerana, susu penuh mempunyai banyak lemak di dalamnya, berbanding dengan susu rendah-lemak dan susu tanpa-lemak. Kanak-kanak yang mengambil terlalu banyak susu penuh cenderung mendapat obesiti semasa alam kanak-kanak. Walau bagaimanapun, berikut merupakan antara golongan kanak-kanak yang perlu diberikan susu penuh:
Anak kecil yang berusia lebih setahun dan di bawah 2 tahun, yang tidak minum susu ibu
Kanak-kanak yang memilih makan (tetapi bukan kategori terlebih berat badan)
Susu rendah-lemak: AAP menyarankan semua kanak-kanak diberikan susu rendah lemak sebaik sahaja usia mereka dua tahun. Sesetengah bayi yang berusia antara 12 bulan dan 2 tahun perlu dikurangkan pengambilan lemak susu jika mereka sudah sedia terlebih berat badan, atau jika ada dalam kalangan ahli keluarga yang terlebih berat badan ataupun mempunyai kolesterol tinggi.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!