Anak saya suka menghisap ibu jarinya terutamanya waktu tidur. Adakah perlu saya risau? Perlu, jika sudah besar pun masih lagi hisap jari.

Menghisap jari pada usia masih bayi macam 5-6 bulan adalah normal. Anak sudah tahu dengan cara itu boleh menenangkannya dan membuatnya tertidur semula apabila terjaga. Waktu ini, tiada apa yang nak dirisaukan.

Bila anak sudah tumbuh banyak gigi, sudah boleh ajar dia kurangkan menghisap jari atau ibu jari. Wajib berhenti hisap jari bila nak masuk 5-6 tahun sebab masa ini gigi kekal nak tumbuh keluar.

Kalau tabiat ini tak dibuang lagi, susunan gigi depan akan jadi jongang. Sebab itu, tabiat ini kena berhenti awal-awal lagi.

IKLAN

Nak ajar anak berhenti hisap ibu jari, BUKAN dengan tukar kepada puting. Ia dua benda yang SAMA.

Bila kena berhenti? Seawal yang mungkin. Umur 2-4 tahun dah boleh berhenti. Apa kesan menghisap ibu jari atau puting untuk tempoh yang lama?

IKLAN

Bila menghisap jari, jari akan diletakkan pada lelangit. Gigi kekal terutamanya, susah nak tumbuh keluar kerana dihalang jari. Ini menyebabkan gigitan terbuka (gigi atas tidak bersentuh gigi bawah).

Jika tumbuh sekalipun, gigi atas akan menjadi jongang. Selain itu, semasa menghisap jari, pipi akan menekan pada bahagian gigi geraham menyebabkan rahang atas menjadi lebih sempit.

IKLAN

Oleh itu, sila sentiasa pantau tabiat menghisap jari anak-anak anda. Jangan lupa, bawalah pemeriksaan gigi seawal usia mereka 6 bulan.

Semoga bermanfaat untuk semua.

Kredit: DR MUHAMAD IQBAL
Pergigian Pusat Sejahtera USM

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)