Jangan dilarang bila anak paling suka makan telur kerana terlalu banyak khasiatnya buat mereka. Seharusnya berilah menu telur ini setiap 2 hingga 3 kali seminggu buat mereka.

Telur bukan saja penyumbang sumber protein yang baik bahkan paling baik untuk anak yang mempunyai masalah fokus dan lemah memorinya.

Perkongsian Pn Ainini Zainal dengan perkongsian resipi dari telur ini mama kena ikuti. Memang terbaik.


‘WAJIB’ BAGI ANAK TELUR SETIAP MINGGU, TAU.

Seminggu 2-3 kali pun dah cukup bagus sangat. Semua kanak-kanak yang sedang membesar dan tak ada alahan telur, sesuai makan telur secara konsisten.

Memang jika anak ada masalah fokus dan memori, telur antara menu wajib yang kita perlu bagi pada mereka.

Telur ni sumber protein yang murah harganya jika nak dibandingkan dengan yang lain. Nutrisi memang terbaik.

Anak Lambat Fokus, Susah Nak Ingat, Ajar Anak Ambil Telur 2-3 Kali Seminggu!

IKLAN

Hari ni saya tak mahu sebut tentang jenis telur biasa atau bebas hormon/antibiotik apa semua. Fokus kita tentang khasiat.

Kuning telur mengandungi Choline, yang berfungsi meredakan keradangan pada otak dan meningkatkan fungsinya. Ia membantu komunikasi antara sel-sel otak dan kekalkan memori anak, dalam apa saja yang dipelajari, dilihat, dibuat setiap hari.

Anak Lambat Fokus, Susah Nak Ingat, Ajar Anak Ambil Telur 2-3 Kali Seminggu!

Otak kita ni seperti centre, pusat segala aktiviti dan fungsi badan. Ia berperanan untuk bantu jantung berdegup dengan stabil, paru-paru berfungsi dengan baik supaya anak dapat bergerak aktif, bagus derianya dan daya berfikir sentiasa baik.

Sebab itu penting untuk kita jaga otak anak. Makanan yang mereka makan amat membantu kesihatan otak, mereka dapat fokus dalam proses belajar dengan baik.

IKLAN

Jaga bab makanan yang kita beri pada anak sebab ia mempengaruhi fungsi otak.

Anak Lambat Fokus, Susah Nak Ingat, Ajar Anak Ambil Telur 2-3 Kali Seminggu!

Paling penting, bila otak mereka dalam keadaan baik, behaviour juga akan tenang, tak mudah tantrum atau bertindak kasar, mudah mengamuk dan sebagainya.

Vitamin B16, B12 dan folate yang ada dalam telur juga berperanan besar membantu otak anak sihat. Jika B12, ia siap bantu regulatekan paras gula dalam otak. Mood lebih stabil, aktiviti harian anak lebih smooth, Insya Allah.

Choline tadi juga dapat bantu otak anak hasilkan neurotransmitter untuk bantu stabilkan mood mereka. It’s a type of food which makes kids happy.

IKLAN

Anak Lambat Fokus, Susah Nak Ingat, Ajar Anak Ambil Telur 2-3 Kali Seminggu!

Banyak kajian yang kaitkan tentang fungsi Choline ni terhadap memory and mental function. Concentrated sources of Choline paling mudah dapat dalam telur.

Anak dah bosan makan telur separuh masak?
Possible tau untuk kita sediakan pelbagai menu telur. Jangan lupa belek photos, ya. Ada banyak idea untuk ibu ayah.

Menarik: Pandai Dia Mengadu, Daddy Mummy Kena Kerja, Bijaknya Fatima Mengadu Nasib Dengan Nenek!

Anak Lambat Fokus, Susah Nak Ingat, Ajar Anak Ambil Telur 2-3 Kali Seminggu!

Jom, kongsikan foto comel si manja anda bertemakan Jungle Cuties di SINI! Ada hadiah menarik menanti.(https://www.majalahpama.my/pencarian-bayi-pilihan-pama/)

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI