Kalau di rumah bila anak dah mula bermain dengan mainannya, mama memang tak kisah. Tapi bila anak dah mula main koyak-koyak kertas, sepahkan sana sini, mula mama naik rimas sebab semakkan seluruh rumah. Mama tolong jangan larang bila anak buat perkara ni!

Apa sebabnya? Sebabnya aktiviti yang nampak remeh dan simple macam ni sebenarnya cukup baik untuk perkembangan anak kecil. Menurut Puan Aisyah Kassim, Patalogis Pertuturan Bahasa, aktiviti yang nampak remeh ini sebenarnya membantu perkembangan anak.

Anak Main Koyak-Koyak, Tiup Dan Tampal Sana Sini, Mama Tolong Jangan Larang!

4 Perkembangan Terangsang

IKLAN

Simple je aktiviti, tak payah susah-susah cari barang-barang mahal. Hanya gunakan kertas, koyak, tiup, tampal… itu pun dah banyak skill boleh ajar masa aktivit ni. Contohnya:

1. Fine motor skill – anak-anak gunakan jari-jari untuk koyak kertas. Koyak tau bukan tarik sampai kertas tercabut. Pegang dengan dua belah tangan, 3 jari (tripod) satu tangan twist ke depan, satu tangan twist ke belakang. Semua ni boleh latih kekuatan dan koordinasi sekali gus. Nak lagi kuat, guna kertas tebal sikit.

Anak Main Koyak-Koyak, Tiup Dan Tampal Sana Sini, Mama Tolong Jangan Larang!

IKLAN

2. Skill meniup – Boleh ajar anak untuk bentukkan mulut. Mulutkan organ untuk bercakap, jadi kena belajar gerakkan dengan betul supaya dirangsang.

3. Skill Sensory – Main gam tampal-tampal, lumur sikit gam tu kat tangan anak dan tengok react dia macam mana. Anda pun lumur lah kat tangan anda sekali, so anak boleh tengok contoh. Tengoklah samada dia geli atau ok je.

IKLAN

Anak Main Koyak-Koyak, Tiup Dan Tampal Sana Sini, Mama Tolong Jangan Larang!

4. Bahasa & Komunikasi – Dan of course masa aktiviti kita mesti bercakap kan dengan anak. Introduce la apa nama objek, nama action, take turn tampal, tiup semua yang penting have fun. Ok ke ok.. ??

Ok..boleh praktis dengan anak kat rumah ya. Selamat bermain…

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI