Baru beberapa hari dilahirkan membuatkan persekitaran dan sekeliling menjadi begitu berbeza ketika di dalam perut ibu. Situasi dan ketidakbiasaan inilah yang membuatkan bayi mula rasa tidak selesa dan memilih jalan untuk menangis tanpa henti ketika baru dilahirkan.

Bergelar mak ayah buat pertama kalinya terasa cukup mendebarkan bila mana anak asyik menangis dan tak mahu tidur lena. Lagi-lagi anak hanya nak ‘mengempeng’ sahaja dengan ibu. Bila diletakkan sahaja, anak mula menangis. Makin bertambah buntu jadinya.

Anak Menangis Tak Henti-Henti, Alih Perhatian Bayi Dengan Pasang ‘White Noise’, Berkesan!

Salah satu cara dalam mententeramkan bayi menangis adalah dengan memasang ‘White Noise’. Ini yang disarankan oleh Konsultan Bayi Menangis Malaysia, Puan Uswatun Hasanah Mohd Habib.

IKLAN

‘White noise’ merupakan salah satu elemen terpenting dalam pendekatan saya ketika membantu ibubapa memperbaiki isu tidur bayi mereka. Sedikit ‘masalah’nya, oleh kerana ilmu tangisan bayi masih sangat asing di Malaysia, maka secara tak langsung penggunaan ‘white noise’ di Malaysia tidak serancak seperti sebahagian negara lain. Hasilnya, kita kekurangan pilihan sumber ‘white noise’. Ini menjadikan ‘white noise apps’ di telifon pintar adalah pilihan paling popular ibubapa Malaysia.

Anak Menangis Tak Henti-Henti, Alih Perhatian Bayi Dengan Pasang ‘White Noise’, Berkesan!

Penggunaan ‘white noise’ diakui ramai ibubapa amat membantu bayi tidur lebih lena. Helahnya, untuk bayi kecil, kerana ‘self soothing regulation system’ atau skil menenteramkan diri mereka agak terhad dan lemah, ‘white noise’ selalunya WAJIB digandingkan dengan beberapa elemen menenangkan yang lain seperti bedung dan hayunan untuk hasil optimum.

IKLAN

Bagi bayi lebih besar, kanak-kanak malah orang dewasa, ‘white noise’ sendirian sebagai alat bantu tidur sudah memadai. Bukan sahaja kerana usia mematangkan skil menenangkan diri, tetapi kerana jumlah tidur ringan (REM) juga jadi makin berkurang. Iaitu tidur REM menjadi 30% sahaja menjelang 6 bulan dan 20% menjelang usia ‘preschool’ (3-4 tahun). Maksudnya, tidur nyenyak (deep sleep/NREM) makin bertambah seiring usia.

Anak Menangis Tak Henti-Henti, Alih Perhatian Bayi Dengan Pasang ‘White Noise’, Berkesan!

IKLAN

Bagaimana ‘white noise’ bantu lena? Secara teknikal, ‘white noise’ adalah sebarang bunyi ‘monotone’ (hanya 1 ton, tiada turun naik melodi, tiada lirik) , ber ‘pitching’ rendah dengan frekuensi boleh dengar yang konsisten disepanjang bunyi. Ciri ini menghasilkan kesan ‘pukau’ (hipnotik/hypnotise) yang membantu otak manusia untuk rileks dan tak terlalu sibuk melayan fikiran atau memberi perhatian kepada bunyi sekeliling seperti bunyi buka-tutup pintu, bunyi orang makan atau bunyi lalu lalang kereta.

Menurut beliau lagi, antara elemen dan bunyi-bunyian yang mampu mententeramkan bayi adalah bunyi hujan, bunyi deruan ombak dan pantai, bunyi air terjun serta bunyi-bunyian alam lain. Malah jika berada di rumah, mak ayah boleh juga memasangkan vakum mengikut volume dan aras mengikut keselesaan bayi.

Jadi bila bayi di rumah menangis dan tak mahu tidur, cuba pasangkan bunyi-bunyi ini sambil diiringi dengan tepukan dan bunyian shhhh ketika mengendong. Tepuk-tepuk dan hayunkan lembut tubuh ibu supaya anak terasa seperti dibuai.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI