Tahu tak, semakin lama kita terkurung di dalam rumah yang ‘lemau’ dan terkedap, semakin huru-hara jam biologi kita. Ini paling beri kesan kepada anak-anak kecil kerana jam biologi mereka sedang berkembang!

Bagaimana? Baik, sifir mudahnya:

– Suhu badan yang hangat itu membuat kita segar, bertenaga serta fokus. Contoh mudah, kita merasa segar semasa bersenam dan membuat aktiviti aktif.

– Suhu badan yang menyejuk itu pula meningkatkan rasa mengantuk. Contoh mudah, kita mudah merasa mengantuk selepas mandi (sejukkan badan) yang melekit dan berpeluh, mandi pantai atau setelah puas ‘main air’ di kolam mandi.

Matahari pagi sangat berjasa dari sudut:
Menghangatkan badan selepas badan mengalami penurunan suhu terendah terutamanya beberapa jam sebelum waktu subuh (dawn).

Suhu yang meningkat (hangat) akan menghantar signal kepada reseptor di bahagian otak yang mengawal status mental dan keberjagaan (alertness).Ia seterusnya meningkatkan pengeluaran Serotonin atau popular dengan nama hormon gembira.

Anak yang gembira mudah belajar, aktif, kurang meragam dan lebih mudah tidur bila badannya mengesan penurunan suhu, yang selalunya bermula selepas tengahari.
Itulah sebabnya kita semua mula rasa mengantuk selepas waktu ‘lunch break’ kerana tahukah anda, seawal pertengahan tengahari, badan akan mula merendahkan suhunya sebagai persediaaan tidur malam yang akan bermula beberapa jam sahaja lagi!

IKLAN

Ya, tidur malam yang bagus itu sebenarnya proses yang bermula sejak AWAL PAGI! Berjalan sekitar 30 minit dibawah matahari pagi itu sangat bagus. Jika berjalan keluar rumah itu sukar atau mustahil buat anda, cukuplah jika anda benarkan anak bermain di depan parkir rumah atau balkoni yang terang dan cerah. Dapat berpeluh itu lagi bagus. Namun yang penting, asalkan cahaya matahari dapat kena kepada kulit dan dapat di tangkap oleh mata anak anda!

Mengapa mata
Hormon cortisol (mempromosi rasa berjaga & awas) di rembeskan bila retina mata kita menangkap jumlah cahaya yang banyak. Manakala hormon Melatonin (hormon tidur/mengantuk) pula di rembeskan ketika retina mata menangkap cahaya yang kurang atau keadaan gelap

Inilah sebabnya mengapa anak-anak yang bermain gadjet atau menonton tv ketika menghampiri waktu mereka patut tidur, lebih sukar terlelap kerana signal cahaya menghalang penghasilan hormon tidur yang efektif. Lebih lama anak berjaga➡ badan memasuki fasa overtired ➡ lebih mudah meragam akibat letih / lebih lambat tertidur akibat kekurangan hormon tidur.

Inilah juga sebabnya mengapa sebahagian orang yang sukar tidur, memilih untuk memakai ‘blind fold’ (penutup mata) agar retina mata menangkap amaun kegelapan yang optimum.
Maka, jika anda memilih untuk aktif, duduk di dalam suasana yang cerah terang dan berudara segar serta mendapat amaun cahaya semulajadi yang elok setiap hari pada waktu siang, maka jam biologi badan (kitaran bangun – tidur) anda akan secara automatic berputar mengikut waktu sepatutnya.

Cahaya matahari = sumber vitamin D= bantu perkembangan tulang & sistem imun.
Cahaya matahari mengaktifkan vitamin D dalam badan manusia lalu meningkatkan penyerapan kalsium untuk penghasilan dan pembesaran tulang.

IKLAN

Matahari juga mengaktifkan T-cell dalam badan manusia yang memainkan peranan penting dalam perkembangan sistem imun. Ya, matahari buat manusia sihat, gembira dan tidur lebih elok!

Sudah lama anak-anak terperap di dalam rumah tak dapat cahaya semulajadi? Mood dan tidur anak pun sudah ke laut?

Apa kata mulai hari ini kita bermain di bawah cahaya matahari setiap pagi!

Kredit: USWATUN HASANAH MOHD HABIB
KONSULTAN TANGISAN BAYI
DBL INSTITUTE
THB EDU ASSC
THE WONDER WEEKS ACADEMY
SLEEPSMART EDUCATION

IKLAN

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!