Kita paling takut anak kita terkena hujan. Bimbang anak demam, selesema dan sekaligus batuk. Air hujan sebenarnya tidak seharusnya dipersalahkan. Apa sebabnya?

Seperti jangkitan lain, demam dan selesema berlaku disebabkan oleh jangkitan virus atau mikroorganisma berkaitan. Mandi hujan itu sendiri bukan punca kepada anak anda sakit. Jadi kenapa anak sakit setiap kali dia mandi hujan?

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan keadaan tersebut berlaku, namun kuncinya terletak pada sistem pertahanan badan mereka.

Anak Mudah Jatuh Sakit Bila Terkena Hujan, Ini Sebabnya!

Ada kanak kanak yang mempunyai sistem imun rendah disebabkan oleh faktor berikut:

* Sering makan makanan tidak seimbang.
* Stres
* Tidur tidak cukup
* Tidak melakukan sebarang aktiviti fizikal.

Namun, apabila meningkat usia mereka, sistem imun kanak kanak akan menjadi kuat. Dalam proses untuk menjadi kuat, memang lazim mereka akan jatuh sakit disebabkan oleh jangkitan.

IKLAN

Anak Mudah Jatuh Sakit Bila Terkena Hujan, Ini Sebabnya!

Mandi hujan lemahkan sistem pertahanan badan kanak kanak
Walaupun kini anda sudah tahu hujan tidak menyebabkan anak anda sakit, tapi ada faktor yang memudahkan penyebaran virus ketika hujan.

Cuaca sejuk sering dikaitkan dengan keadaan kondusif untuk virus selesema merebak. Oleh sebab cuaca sejuk sering mengiringi hujan, mereka yang mandi hujan mudah untuk mendapat jangkitan virus.

Kajian pada tahun 2013 oleh sebuah kolej perubatan di Amerika menunjukkan kebolehan virus rhino (virus selesema) untuk mengalami proses replikasi meningkat jika suhu badan lebih rendah daripada 37°C.

Ia turut disokong oleh satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2016 oleh Universiti Oulu di Finland. Subjek yang terlibat dalam kajian itu mengalami peningkatan risiko jangkitan apabila suhu dan kelembapan diturunkan selama 3 hari.

IKLAN

Anak Mudah Jatuh Sakit Bila Terkena Hujan, Ini Sebabnya!

Virus influenza juga mudah untuk tersebar semasa cuaca sejuk. Kajian menunjukkan suhu ideal untuk ia tersebar adalah dalam lingkungan 5°C.

Berdasarkan kepada kajian tersebut, jelas menunjukkan mandi hujan boleh menyebabkan risiko mendapat jangkitan meningkat, namun, ia berlaku secara tidak langsung. Oleh sebab itulah anda digalakkan mandi dalam bilik air selepas mandi hujan.

Bukan untuk membersihkan air hujan tersebut tetapi untuk memastikan suhu badan anda ideal untuk melawan virus.

Jika anda mandi selepas terkena hujan, anda mesti perasan, air tersebut lebih suam berbanding dengan air hujan.

IKLAN

Suhu badan memainkan peranan penting bagi mengawal atur sistem keselamatan dalaman daripada ancaman mikroorganisme.

Anak Mudah Jatuh Sakit Bila Terkena Hujan, Ini Sebabnya!

Hujan tidak menyebabkan masalah selesema dan demam seperti yang disangka. Walau bagaimanapun, ia boleh melemahkan sistem imun dan menyebabkan anda mudah mendapat jangkitan virus.

Tidak salah jika anak anda nak mandi hujan. Namun, selepas itu pastikan mereka mandi semula dan kekalkan suhu dalam rumah pada tahap yang ideal.

Menarik: “Impian Hari Lahir Ke-45” Mahu Sambut Di Mekah, Siti Nurhaliza Bawa Anak-Anak Tunai Umrah!Anak Mudah Jatuh Sakit Bila Terkena Hujan, Ini Sebabnya!Sertai ‘Komuniti Pa&Ma Ikhtiar Hamil‘ untuk mengikuti pelbagai tip kesuburan dan kehamilan serta pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma bersama pakar.Klik : https://t.me/+ocjF2NSo9pFjNTU1https://chat.whatsapp.com/JcDPcXwwhrh4v052XOEmAGhttps://www.youtube.com/watch?v=DnhPZpRuBx4

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Sumber: Hello Doktor

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI