Baru-baru ini tular beberapa siri kartun yang tidak sesuai ditonton oleh anak kecil. Kesemua siri kartun yang tersenarai mengandungi unsur ganas yang boleh mempengaruhi emosi serta perkembangan tingkah laku kanak-kanak.

Perkongsian ini telah mendapat perhatian ibu ayah kerana kebanyakan watak di dalam siri kartun tersebut mempunyai nama-nama comel. Ada juga segelintir daripada mereka yang membenarkan anak-anak menonton siri kartun tersebut.

IKLAN

Penulis keibubapaan, Mohd Fhais Salim berkongsi bahaya sekiranya ibu ayah tidak memantau content yang dilihat anak-anak. Menurutnya salah satu kesan buruk tersebut adalah ia memberi pengaruh negatif.

IKLAN

Artikel Menarik: [Sembang Dengan Nanna, Siap Ketawa! Ramai Puji Gelagat Comel Bunga Elhaq]

IKLAN

Ikuti perkongsian lanjut beliau;

5 Bahaya Jika Kita Tak Kawal & Tak Pantau Ketat-Ketat Konten Yang Anak Tengok Di Alam Maya 

1. Beri pengaruh negatif
Orang putih panggil ayah dia panggil nama je. Diorang cakap dengan ibu ayah kau aku tak salah. Dan selalunya diorang pakai baju seksi seksi ni biasa sangat. Anak tengok, anak ikut. Itu bahaya!
Anak Mudah Terpengaruh, Content Merapu Di Internet Beri Kesan Tak Baik. Kena Pantau!
Kredit foto: Facebook Mohd Azizi
2. Tahu terlalu awal
Banyak buruk dari baik bila anak tahu terlalu awal tentang sex, couple, crush, boyfriend & girlfriend. Belum cukup umur, ‘spender’ pun ibu ayah belikan.
3. Ketakutan melampau
Ada anak mulanya berani & yakin diri tapi kerana tengok video seperti Huggy Wuggy, Long Horse, Among Us dan The Siren head dia jadi penakut & terus lemah keyakinan dirinya. Punca dari video video ni juga anak senang alami mimpi ngeri dan mengingau masa tidur.
Anak Mudah Terpengaruh, Content Merapu Di Internet Beri Kesan Tak Baik. Kena Pantau!
Kredit foto: Facebook Mohd Azizi
4. Influencer mengarut
Influencer ni ibarat role model. Bagaimana karut role model yang dia ikuti, sedikit sebanyak akan tempias pada cara anak kita berfikir. Kena tahu siapa anak follow & like di media sosial, super penting.
5. Terkikis rasa malu
Platform macam Youtube, Netflix & Disney memang tak titik beratkan perihal malu ni. Sedangkan dalam Islam malu adalah sebahagian dari iman.
Lihat sahaja generasi Tiktok sekarang. Baik yang bertudung atau baju tanpa lengan sama je naik jogetnya. Allahuakbar. Saya pun ayah, jadi saya tahu apa kesan jika membiarkan sahaja anak anak terdedah dengan perkara di atas. Cegah la sebelum terlambat.
Kita saling ingat mengingati ya. Tegur jika saya ada tersalah mana-mana.
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI