Anak-anak terkadang ada sahaja perangai mereka yang “menduga” kita. Bukan berniat nak berkasar dengan anak-anak namun tekanan kerja, tekanan urusan seharian kadang-kadang mencabar emosi.

Anak-anak yang “berperangai” sebenarnya dia hanyalah inginkan perhatian kita sebagai ibu bapa. Cuba mama atau papa ketepikan laptop ataupun hand phone dan layan anak untuk seketika pasti ada perubahan pada tingkah laku anak. Namun ramai yang tidak dapat mengawal emosi apabila anak mula tantrum.

Saya pernah jadi bengis pada anak saya dulu

Yela, anak saya si Solahuddin ni dia punya ragam tu mintak ampun. Anak nombor 2 kan. Memang dia punya perangai ‘attention-seeking’ tu lain macam sikit.

Menangis tanpa sebab munasabah, jadi excited melampau bila saya balik rumah sampai dia terpukul adik beradik yang lain, suka bergaduh berebutkan riba saya, suka merengek tak berhenti dan banyak lagi lah.

Cuma saya perasan, bila saya jadi bengis ni perangai Solahuddin akan berubah tapi dia akan berubah jadi sedikit penakut dan penikus. Aduh! Bahaya ni kalau berterusan sampai dewasa. Silap haribulan benda ni boleh efek sampai ke usia tua!

Jadi saya ubah pendekatan saya. Daripada gunakan pendekatan bengis kepada cara yang penuh loving & caring tetapi pada masa yang sama tetap tegas dan firm dengan keputusan.

Satu lagi benda yang saya ubah, saya tukar mindset dan perkataan saya daripada duk mengata anak saya ni ‘attention-seeker’ kepada ‘connection-seeker’.

Ya, anak kita bukannya ATTENTION-SEEKER, mereka cuma CONNECTION-SEEKER! Bila kita ubah mindset macam ni la baru kita akan kurang ‘annoying’ sikit dengan bermacam ragam anak kita kerana kita tahu mereka bukan sengaja buat ragam tu tapi mereka perlukan ‘connection’ dalaman yang sedang kehabisan!

Ye, anak yang buat hal ni kebanyakannya sebab dia sedang mencari ‘connection’ yang tak terisi. Depa ni macam telefon yang tak dicas hingga akhirnya lowbat ( low-battery ).

Jadi otak anak kita tu akan hantar signal bahawa mereka perlu buat hal supaya mak ayah boleh bagi sedikit ‘connection’ untuk penuhkan kembali tangki emosi yang tak terisi.

Tu je sebenarnya cuma kerana kurangnya kita dalam ilmu parenting la membuatkan kita lupa tentang benda ni sehingga kita hamburkan segala amarah kita pada anak anak kita.

Tu yang kita malam malam rasa sebak je tengok anak tidur dalam tangisan kerana deep down inside, kita tahu kita bersalah pada mereka

Jom ubah diri kita.

Sumber: Taufiq Razif