Tak sah makan tanpa ayam goreng! Inilah menu wajib anak-anak kita setiap kali makan. Masak dan sajikanlah jua apa jenis lauk pauk hebat pun, anak-anak kecil kita tetap sukakan hidangan ayam goreng.

Tambahkan lagi selera anak kecil kita dengan hidangkan Ayam Goreng Rangup Ala KFC ringkas ini. Dengan hanya lima bahan sahaja dan menambahkan beberapa bahan, hasilnya jadi lagi mengancam. Nak tahu apa bahannya, jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Noorastella Muhamma.


Back to basic. Cara paling mudah goreng ayam rangup ala-ala kfc. Jimat dan boleh di nikmati panas-panas. Selamat mencuba.

5 bahan di perlukan.

Sayap ayam ( kuantiti ikut suka )
Tepung gandum ( untuk salutan )
Tepung jagung
Telur 3 biji
Perencah gorengan serbaguna

IKLAN

Gaul sebati 4 bahan KECUALI tepung gandum.

 

Setelah sebati, salut sayap ayam dengan tepung gandum dengan rata.

Salut rata-rata, rapi-rapi.

Goreng dalam minyak panas yang banyak. Pastikan minyak betul-betul panas.

Angkat sayap ayam bila sudah kekuningan. Sedia untuk di makan. Jangan lupa cicah dengan sos cili. Sedap krispy-krispy! 🙂

Kenapa Ayam Penting Dalam Menu Anak?
Ayam merupakan penyumbang sumber protein yang baik untuk tumbesaran tubuh. Menurut MomJunction, 100 gram ayam mengandungi 18.6 gram protein di dalam setiap hidangan. Semua orang tahu bahawa protein merupakan nutrisi penting yang patut ada dalam setiap hidangan makanan kerana boleh membantu kepada perkembangan otot yang sihat.

100 gram ayam mengandungi 15 mg kalsium dan 182 mg phosphorus. Dua mineral ini mampu untuk menguatkan tulang badan kita. Protein yang datang dari sumber haiwan ini sangat bagus dan mudah untuk diterima oleh sistem penghadaman bayi.

Setiap kali menyiapkan bubur nasi buat bayi, potong pada saiz yang kecil supaya atau kisarkan supaya bayi lebih senang makan. Bukan itu sahaja, ayam juga dapat membantu untuk menambahkan sel-sel darah merah. Tidak cukup disitu, potassium yang terkandung dalam ayam juga dapat menstabilkan darah supaya berada dalam kondisi yang baik.

Jadi, amat bagus untuk anak-anak khususnya bayi dibiasakan dengan menu ayam supaya proses pembinaan tulang yang kuat dapat berjalan dengan lancar.