Mempunyai anak yang ramai memang dapat memeriahkan kehidupan dalam rumah tangga. Lebih menyeronokkan apabila suami turut sama-sama menolong menguruskan anak yang ramai kerana masing-masing sibuk mencari rezeki. Tak dinafikan bila mempunyai ramai anak, rezeki yang ada juga tentunya bakal bertambah, tapi bagaimana pula dengan kesan pada badan seorang isteri dan didikan pada anak-anak kelak?

Bukan itu sahaja, anak-anak juga mungkin akan tidak mendapat kasih sayang yang sepenuhnya daripada ibu dan ayah kerana perlu berbagi perhatian dengan adik yang baru dilahirkan. Menurut perkongsian Doktor Erna Nadia, antara risiko yang bakal dihadapi oleh ibu yang kerap hamil adalah:

 1. Anemia

Wanita biasanya akan kehilangan antara 20 hingga 400 ml darah setiap kali melahirkan anak (bersalin normal). Kehilangan darah yang banyak ini perlu di ganti semula. Darah merah memerlukan masa 90 hingga 120 hari untuk terbentuk semula. Kelahiran yang rapat akan membuatkan darah merah belum sempat terhasil dan risiko semakin tinggi kerana ibu perlukan darah yang cukup semasa mengandung.

 1. Tombong atau rahim jatuh

Salah satu faktor terjadinya tombong atau rahim jatuh adalah kelahiran yang ramai. Perlu anda Ingat, rahim wanita adalah otot yang fleksibel. Semakin kerap anda bersalin, semakin tinggi risiko untuk mendapat tombong. Semasa melahirkan anak, banyak otot yang luka dan trauma. Setiap otot yang luka itu tentunya memerlukan masa untuk pulih.

 1. Rahim pecah

Hal ini banyak berlaku pada ibu yang melahirkan anak secara pembedahan. Rahim yang dipotong memerlukan masa yang lebih lama untuk pulih. Tambahan pula jika ibu mempunyai masalah kesihatan lain seperti darah tinggi, kencing manis dan komplikasi kehamilan yang lain. Ia jarang berlaku namun tidak mustahil berlaku kerana kehamilan yang rapat.

IKLAN

 1. Kelahiran pramatang

Rahim yang masih lemah selepas kelahiran terdahulu ditambah dengan beban pada kelahiran baru. Akibatnya rahim kekal lemah sepanjang kehamilan baru.

 1. Bayi kurang berat badan

Ini adalah kerana ibu senang mendapat anemia. Kekurangan nutrisi menyebabkan bayi kurang mendapat zat semasa di dalam rahim.

 1. Depressi

Ibu yang kerap hamil juga berisiko untuk mengalami depressi atau tekanan. Suami perlu peka dengan keadaan fizikal dan mental isteri sebelum meminta isteri untuk hamil buat kesekian kalinya. Menjaga bayi yang masih kecil pastinya bukan mudah, ditambah pula dengan luka dalaman yang masih belum sembuh. Oleh yang demikian perbincangan perlu dibuat sebelum ingin hamil lagi.

 1. Anak Autisme

Bayi yang dilahirkan oleh ibu dengan jarak kehamilan kurang dari setahun setengah adalah sangat berisiko menjadi autisme. Perkembangan di dalam rahim menjadi terbantut jika nutrisi tidak mencukupi.

 1. Anak terabai

  Biasanya apabila mengandung, wanita akan mengalami perubahan emosi yang tidak menentu akibat daripada perubahan hormon, penat atau morning sickness. Dengan keadaan emosi yang tidak stabil, perasaan rimas dan cepat marah biasanya akan dialami oleh ibu-ibu hamil. Ketika anak-anak masih kecil memerlukan kasih sayang dan perhatian daripada seorang ibu.

 2. Masalah tulang rapuh

Apabila hamil, wanita memerlukan kalsium yang cukup untuk dirinya dan anak yang dikandung. Bayangkan ketika sedang mengandung dan anda masih menyusukan anak yang lain. Hormon estrogen amat penting untuk penyerapan kalsium. Gangguan pada hormon boleh menganggu struktur tulang pada badan manusia terutamanya wanita hamil.

 1. Rumah tangga terabai

Apabila anak masih kecil dan berderet dan anda mengandung lagi, kesihatan anda akan sedikit terjejas. Bukan kesihatan fizikal sahaja tetapi juga mental. Nak uruskan rumah, suami, anak-anak dan dalam masa yang sama diri sendiri serta bayi dalam kandungan. Akhirnya semua urusan jadi kucar-kacir dan diri sendiri tidak selesa.