Anak Sari Yanti, Dariya kecewa belum dapat gelaran Hajah, simulasi haji rupanya. Simulasi haji cilik merupakan sebuah program pendidikan yang direka khas untuk memberi pendedahan awal kepada kanak-kanak mengenai rukun Islam yang kelima, iaitu menunaikan haji.

Anak Sari Yanti, Dariya Kecewa Sebab Belum Dapat Gelaran Hajah

Program ini bertujuan untuk mendidik dan memperkenalkan kanak-kanak kepada ibadah haji melalui pendekatan yang lebih interaktif dan menyeronokkan. Dariya, anak kepada Sari Yanti juga turut berpeluang menjadi salah seorang ‘jemaah haji’ melalui program ini.

Berikut hantaran yang dikongsikan oleh Sari dilaman Instagramnya.

Anak Sari Yanti, Dariya Kecewa Belum Dapat Gelaran Hajah, Simulasi Haji Rupanya

 

Anak Sari Yanti, Dariya Kecewa Belum Dapat Gelaran Hajah, Simulasi Haji Rupanya

 

Anak Sari Yanti, Dariya Kecewa Belum Dapat Gelaran Hajah, Simulasi Haji Rupanya

Alhamdulillah dah jadi Hajjah Dariya. Bila balik tadi dia tanya betul ke dia dah buat Haji, mama kata tu practice.. dia kecewa betul ” u mean all that is fake ??? ” yes Dariya tu practice je.

I thought everyone should already call me Hajjah..!!! – adoihaiiiiii
so sekarang bukan makcik dah la. Dia Hajjah.

Semoga Allah SWT kabulkan cita-citamu anakku. Semoga satu hari nanti kita dan yang membaca dan mendoakan ni dapat Haji mabrur dan redha Allah SWT.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sari Yanti (@sariyanti)

Simulasi Haji Rupanya

Hantaran yang dikongsikan oleh Sari itu mendapatkan respon ramai warga maya. Ramai yang rasa ‘terhibur’ dengan gelagat Dariya. Comel sungguh!

Berikut antara komen-komen warga maya:

IKLAN

Anak Sari Yanti, Dariya Kecewa Belum Dapat Gelaran Hajah, Simulasi Haji Rupanya Anak Sari Yanti, Dariya Kecewa Belum Dapat Gelaran Hajah, Simulasi Haji Rupanya Anak Sari Yanti, Dariya Kecewa Belum Dapat Gelaran Hajah, Simulasi Haji Rupanya

 

Objektif Simulasi Haji Cilik

Pendidikan Awal: Memberi pendedahan awal kepada kanak-kanak tentang ibadah haji dan kepentingannya sebagai salah satu daripada lima rukun Islam.

Pengalaman Praktikal: Membolehkan kanak-kanak merasai pengalaman menunaikan haji melalui simulasi yang hampir dengan keadaan sebenar.

Pembentukan Akhlak dan Disiplin: Membentuk akhlak dan disiplin diri dalam kalangan kanak-kanak melalui aktiviti-aktiviti yang dilaksanakan.

Penghayatan Islam: Meningkatkan penghayatan dan pemahaman kanak-kanak terhadap ajaran Islam secara keseluruhan.

Aktiviti dalam Simulasi Haji Cilik

Simulasi haji cilik biasanya melibatkan beberapa aktiviti utama yang meniru perjalanan sebenar ibadah haji. Antara aktiviti-aktiviti tersebut termasuk:

IKLAN

Ihram: Kanak-kanak akan diajar cara memakai ihram, pakaian khusus yang dipakai oleh jemaah haji. Mereka akan memahami kepentingan pakaian ini dan simbolik kesamarataan di hadapan Allah.

Tawaf: Kanak-kanak akan melakukan tawaf, iaitu mengelilingi replika Kaabah sebanyak tujuh kali. Aktiviti ini dilakukan untuk memperkenalkan mereka kepada salah satu rukun haji yang penting.

Sa’i: Aktiviti berjalan atau berlari kecil antara replika bukit Safa dan Marwah juga dilakukan. Ini adalah untuk meniru perjalanan Hajar mencari air untuk anaknya, Ismail.

Wukuf di Arafah: Kanak-kanak akan diberi penjelasan mengenai kepentingan Wukuf di Arafah dan akan melaksanakan sesi doa dan munajat di kawasan yang direka khas untuk tujuan ini.

Melontar Jamrah: Aktiviti melontar batu kecil ke arah replika Jamrah turut diadakan. Ini melambangkan tindakan melawan godaan syaitan dan simbol pembersihan diri daripada dosa.

Tahallul: Kanak-kanak akan diajar mengenai tahallul, iaitu memotong sedikit rambut sebagai simbol selesainya ibadah haji.

Kepentingan Simulasi Haji Cilik

Pemahaman Mendalam: Melalui simulasi ini, kanak-kanak dapat memahami dengan lebih mendalam setiap rukun dan wajib haji. Ini membantu mereka untuk lebih menghargai ibadah tersebut apabila dewasa kelak.

IKLAN

Interaksi Sosial: Program ini juga membantu kanak-kanak berinteraksi dengan rakan-rakan sebaya dalam suasana yang positif dan mendidik.

Pembinaan Karakter: Aktiviti-aktiviti dalam simulasi ini dapat membina karakter yang baik seperti kesabaran, ketekunan, dan kepatuhan kepada ajaran agama.

Simulasi haji cilik adalah satu inisiatif pendidikan yang sangat bermanfaat dalam memperkenalkan kanak-kanak kepada ibadah haji. Dengan pendekatan yang interaktif dan menyeronokkan, kanak-kanak dapat belajar tentang pentingnya ibadah haji dan memupuk rasa cinta kepada agama Islam sejak usia kecil.

Program ini bukan sahaja memperkaya pengetahuan agama mereka, tetapi juga membentuk akhlak yang baik dan disiplin dalam kehidupan seharian.

Sumber: Instagram Sari Yanti 

Baca artikel lain juga: Macam Kakak Dengan Adik Anak Dah Remaja, Ramai Cakap Sari Yanti Awet Muda!

Tahniah Anak Mama Anak Dapat Anugerah Kecemerlangan Akademik, Sari Yanti Luah Rasa Syukur!

Simptom Mak-Mak! Sari Yanti Silap Sebut Nama Anak, Abu Bakr Nampak ‘Confuse’

 

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI