Anak Tak Suka Makan Ikan Sebab Tulang Banyak. Boleh Buat Resipi Ikan Celup Tepung Mudah, Sedap

Share

Anak siapa tak suka makan ikan? Anak kena biasakan makan ikan tau. Khasiat ikan melebihi ayam atau daging.Ikan memang bagus untuk anak- anak.

Tapi alahai nak membuang tulang dari ikan tu memang malas betul. Menu senang nak bagi anak makan ialah telur, ayam dan udang.

Tapi, ikan ni wajib beli kalau ada kat pasar. Budak- budak suka tau. Tulang dia senang nak asingkan dari isi.

Saya tak pasti nama ikan ini ikan apa. Dalam carian di google ada yang bagi nama ikan bulu ayam, ikan bilis besar dan sebagainya.

Anak- anak saya panggil ikan sedap.Nak bagi anak makan ikan banyak boleh follow cara di bawah.

IKAN SEDAP CELUP TEPUNG BUDAK- BUDAK SUKA

1 pinggan ikan bilis besar. Saya beli RM5 je sepinggan. 2 kali goreng

tepung gandum
tepung jagung
serbuk kari
garam
minyak masak secukupnya

Ikan bilis besar/ikan bulu ayam
Buang kepala ikan senget begini
Senget tu sebab nak mudahkan tarik tulang ikan tu. Guna jari je, tak perlu pisau
Begini. Tulang tak tajam, anak- anak pun boleh buat.
Basuh ikan sampai bersih
Gaulkan dengan garam dan kunyit
1 cawan tepung gandum+ setengah cawan tepung jagung Tambah serbuk kari sikit dan garam. Nak pakai tepung bestari pun boleh.
Celup ikan ke dalam tepung
Goreng sehingga warna keemasan begini.
Sampai terpejam mata makan ikan sedap. Anak ratah je
Isi ikan yang gebu. Yang penting tiada tulang dah. Anak makan begitu saja.

Sumber: Aminah Hussain

IKLAN