Kalau anak tengah batuk, ibu memang susah hati. Sebelum batuk anak jadi lebih teruk, ibu dinasihatkan berhentikan sekejap memberi anak makan makanan dan minuman bertenusu dan bergula. Kenapa?

Sekiranya yang mengalami batuk adalah anak bawah umur 2 tahun, pemberian ubat batuk memang tidak dibenarkan sama sekali. Seeloknya rawat dulu batuk yang baru dialami oleh anak dengan cara rawatan menggunakan bahan semula jadi yang ada di dapur selain mengelakkan daripada memberinya makan dan minum makanan yang boleh menggalakkan lagi pengumpulan kahak seterusnya menyebabkan batuk semakin teruk.

Baca penjelasan yang dikongsi oleh Intan Nornie Sheika mengenai kenapa perlunya hentikan seketika pemberian makanan dan minuman tenusu dan gula semasa tengah batuk.

Sekarang musim tidak sihat. Kawan-kawan Adam, ramai yang batuk, berkahak dan selsema.

Cassein dalam susu

Cassein ini adalah kumpulan protein yang ada dalam susu. Dalam susu lembu, akan ada dua bahagian utama iaitu bahagian cecair whey dan cassein. Kedua-duanya ialah protein susu.

Whey adalah kumpulan protein-ringkas (mudah hadam) dan cassein ialah protein yang kompleks (mengambil masa untuk hadam). Kombinasi kedua ini perlu untuk kita dapatkan susu.

Ketika situasi ada radang dalam perut kita (inflammation), aktiviti metabolisme laktosa dalam susu hasilkan asid laktik. Atau dipanggil ‘sisa sampingan’. Asid laktik didalam persekitaran usus (gut flora) kita akan hasilkan asid perut dan cassein terkumpul sebagai ‘curdling’ di usus.

Ini yang cetus lebih keradangan dan seterusnya menggalakkan lagi penghasilan kahak. Oleh itu, ketika anak kita diserang selsema dan batuk, hentikan sebentar pengambilan tenusu sehingga hilang keradangan dalam badan anak.

Jadi memang tak elok ke minum susu ?

IKLAN

Bukan begitu. Jika dalam keadaan kesihatan tidak menentu, memang sebaiknya elak sahaja tenusu. Boleh google ‘cassein-free diet’. Sangat membantu kita detoks semula sistem dalam badan kita.

Detoks paling baik adalah dengan berpuasa. ‘Merehatkan’ sistem kerja usus, membantu kesihatan yang lebih baik (gut healing).

Apa perlu dibuat ketika batuk, selsema atau berkahak.

+ Banyakkan pengambilan cecair (air/sup)

+ Jauhi produk tenusu dan gula

+ Ambil makanan dalam bentuk fiber ringkas

Remedi alami untuk batuk, selsema atau berkahak

+ Madu asli

+ Air rebusan kunyit bersama madu

+ Campuran air rendaman halia bersama kayu manis diminum

+ Cuka epal/kurma/zaitun bersama kunyit atau halia

+ Lemon/limau purut bersama halia atau kunyit

+ Rooiboos tea

+ Air rendam daun marunggay/moringa

+ Rendaman air bersama daun tulsi

Nota tambahan

Ketika sistem pertahanan merudum, perkara utama ialah elakkan gula (walaupun organik) untuk seketika. Gula, bagaimana neutral dan sihat, tetap mempunyai salah satu fungsinya : makanan kepada bakteria.

Ada beberapa ilmu tentang cassein untuk pengambilan tenusu sebagai minuman dan masakan iaitu baka lembu. Lembu yang menghasilkan cassein Beta A1 atau A2 juga mempengaruhi imun kita. Nanti tibu ceritakan di post yang lain.

Sumber: Intan Nornie Sheika