Ibu ayah menyedari bahaya sekiranya anak-anak terdedah secara berlebihan pada skrin gajet. Jika anak-anak minta untuk ‘pinjam sebentar’ pun, banyak syarat yang kita kenakan. Bimbang anak-anak terlalu obses dengan gajet. Namun, pernahkah anda terfikir jumlah masa yang anda habiskan memegang peranti turut mempengaruhi perkembangan anak serta hubungan anda dengan mereka?

 

Kadang-kadang, kita sendiri alpa tentang hal ini. Kita merasakan yang kita sudah cukup baik apabila sentiasa ada dengan anak-anak. Tetapi menurut pakar, kehadiran kita di sisi mereka tidak banyak melibatkan perkongsian emosi. Ibu ayah ada dengan anak-anak, tetapi tangan pegang telefon.

Penggunaan telefon ketika bersama anak-anak akan menyebabkan pengasuhan terganggu. Hal ini disebut sebagai ‘penggunaan teknologi berlebihan menggunakan telefon bimbit atau tablet di hadapan anak-anak’ dalam sebuah artikel yang diterbitkan oleh Michigan State University.

#1 Anak Mula Rasa Tak Penting Pada Ibu Ayah
Penggunaan telefon pintar anda tidak disedari oleh anak-anak. Pada tahun 2015, tinjauan global terhadap 6,000 kanak-kanak berusia 8 hingga 13 tahun oleh AVG Technologies mendapati bahawa 52% kanak-kanak berpendapat ibu bapa mereka menghabiskan terlalu banyak masa di telefon bimbit mereka. Tiga puluh dua peratus daripadanya merasa tidak penting setiap kali ibu bapa mereka menggunakan telefon mereka pada waktu makan, perbualan, ketika menonton televisyen, dan bermain di luar.

Anak Terpaksa ‘Bersaing’ Dengan Phone Untuk Dapat Perhatian Ibu Ayah. Bayangkan Perasaan Mereka
Sumber foto: www.freepik.com

#2 Mengganggu Perkembangan Otak Bayi
Pada tahun 2016, sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Translational Psychiatry mencadangkan bahawa pengasuhan yang terganggu dapat mempengaruhi perkembangan otak bayi.

Walaupun para penyelidik menguji eksperimen pada tikus, mereka mendapati bahawa seekor tikus yang mendapat perhatian yang terganggu dari ibunya makan dan bermain lebih sedikit dibandingkan dengan tikus yang tumbuh dalam suasana yang ideal dengan sarang yang selesa.

IKLAN
Anak Terpaksa ‘Bersaing’ Dengan Phone Untuk Dapat Perhatian Ibu Ayah. Bayangkan Perasaan Mereka
Sumber foto: www.freepik.com

Menurut kajian itu, kurangnya perhatian yang konsisten, berulang-ulang, dan boleh dipercayai dapat mempengaruhi kemampuan tikus untuk mengembangkan hubungan emosi yang tepat untuk membantu memahami kesenangan itu. Ini dapat menggambarkan keperluan bayi manusia untuk hubungan emosi pada peringkat awal hidupnya.

“Ketika bayi berusia beberapa hari, minggu, dan bulan, menjadi sangat tidak selesa apabila selalu diperlukan untuk perawatan langsung dan perhatian yang tulus. Namun inilah yang sebenarnya diperlukan bayi untuk kehidupan yang memuaskan, berjaya, dan memuaskan secara emosi, ”kata Lisa Rafel, Gary Malkin, dan David Surrenda, Ph.D., pengarang Safe in the Arms of Love, Deepening the Essential Bond with Your Baby di blog mereka.

Baca Juga:

Dr. Sheikh Muszaphar Suap Anak Makan Cekodok Pisang, Gelagat Emilia Jadi Perhatian!

“Sayang Mami Sha, Bunga Dah Besar.” Fasha Sandha Kongsi Video Terbaru Anak Saudaranya, Comel!

IKLAN

“Tiap Satu Tiang Kena Berhenti Jalan.” Lucunya Rina, ‘Paksa’ Omma Tengok Pororo!

#3 Tak Dapat Belajar Perkataan Baru
Berbual antara anak-anak kecil dan ibu ayah sangat penting dalam mengembangkan kemahiran bahasa dan komunikasi yang kuat. Tetapi jika perbualan anda selalu terganggu oleh sebarang gajet – anda berhenti untuk membalas mesej dan sebagainya – ini boleh mempengaruhi perkembangan kognitif anak anda.

Satu kajian baru-baru ini yang diterbitkan dalam jurnal Developmental Psychology mendapati bahawa kanak-kanak lebih cenderung mempelajari kata-kata yang dipelajarinya dalam keadaan yang tidak terganggu. Gangguan seperti panggilan telefon atau ibu ayah yang membalas mesej walaupun sebentar akan memberi kesan kepada proses pembelajaran mereka. Para penyelidik mencadangkan agar kanak-kanak belajar dengan baik semasa mereka berinteraksi secara langsung dengan ibu bapa yang menjaganya.

Anak Terpaksa ‘Bersaing’ Dengan Phone Untuk Dapat Perhatian Ibu Ayah. Bayangkan Perasaan Mereka

IKLAN

“Kanak-kanak tidak dapat belajar ketika kita memilih untuk bercakap atau melihat telefon bimbit ketika bersama mereka,” kata psikologi Kathy Hirsh-Pasek dalam wawancara dengan The Atlantic.

Sumber: Smart Parenting

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Anak belum lancar membaca? Belajar cara mudah nak ajar anak tanpa perlu rasa stres, daftar secara percuma di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-cepat-belajar/ 

Anak Terpaksa ‘Bersaing’ Dengan Phone Untuk Dapat Perhatian Ibu Ayah. Bayangkan Perasaan Mereka

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI