Ibu ayah menyedari bahaya sekiranya anak-anak terdedah secara berlebihan pada skrin gajet. Jika anak-anak minta untuk ‘pinjam sebentar’ pun, banyak syarat yang kita kenakan. Bimbang anak-anak terlalu obses dengan gajet. Namun, pernahkah anda terfikir jumlah masa yang anda habiskan memegang peranti turut mempengaruhi perkembangan anak serta hubungan anda dengan mereka?

Kadang-kadang, kita sendiri alpa tentang hal ini. Kita merasakan yang kita sudah cukup baik apabila sentiasa ada dengan anak-anak. Tetapi menurut pakar, kehadiran kita di sisi mereka tidak banyak melibatkan perkongsian emosi. Ibu ayah ada dengan anak-anak, tetapi tangan pegang telefon.

Penggunaan telefon ketika bersama anak-anak akan menyebabkan pengasuhan terganggu. Hal ini disebut sebagai ‘penggunaan teknologi berlebihan menggunakan telefon bimbit atau tablet di hadapan anak-anak’ dalam sebuah artikel yang diterbitkan oleh Michigan State University.

Artikel Menarik: [Kerap Peluk Anak Akan Hasilkan Hormon ‘Oxytocin’. Anak Akan Lebih Mudah Dengar Cakap Ibu Ayah]

#1 Anak Mula Rasa Tak Penting Pada Ibu Ayah
Penggunaan telefon pintar anda tidak disedari oleh anak-anak. Pada tahun 2015, tinjauan global terhadap 6,000 kanak-kanak berusia 8 hingga 13 tahun oleh AVG Technologies mendapati bahawa 52% kanak-kanak berpendapat ibu bapa mereka menghabiskan terlalu banyak masa di telefon bimbit mereka. Tiga puluh dua peratus daripadanya merasa tidak penting setiap kali ibu bapa mereka menggunakan telefon mereka pada waktu makan, perbualan, ketika menonton televisyen, dan bermain di luar.

IKLAN

#2 Mengganggu Perkembangan Otak Bayi
Pada tahun 2016, sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Translational Psychiatry mencadangkan bahawa pengasuhan yang terganggu dapat mempengaruhi perkembangan otak bayi.

Walaupun para penyelidik menguji eksperimen pada tikus, mereka mendapati bahawa seekor tikus yang mendapat perhatian yang terganggu dari ibunya makan dan bermain lebih sedikit dibandingkan dengan tikus yang tumbuh dalam suasana yang ideal dengan sarang yang selesa.

Menurut kajian itu, kurangnya perhatian yang konsisten, berulang-ulang, dan boleh dipercayai dapat mempengaruhi kemampuan tikus untuk mengembangkan hubungan emosi yang tepat untuk membantu memahami kesenangan itu. Ini dapat menggambarkan keperluan bayi manusia untuk hubungan emosi pada peringkat awal hidupnya.

IKLAN

“Ketika bayi berusia beberapa hari, minggu, dan bulan, menjadi sangat tidak selesa apabila selalu diperlukan untuk perawatan langsung dan perhatian yang tulus. Namun inilah yang sebenarnya diperlukan bayi untuk kehidupan yang memuaskan, berjaya, dan memuaskan secara emosi, ”kata Lisa Rafel, Gary Malkin, dan David Surrenda, Ph.D., pengarang Safe in the Arms of Love, Deepening the Essential Bond with Your Baby di blog mereka.

Artikel Lain: [Jangan Panggil Anak Degil Bila Tak Ikut Cakap Kita. Mungkin Sebab Kita Paksa, Dia Bosan!]

#3 Tak Dapat Belajar Perkataan Baru
Berbual antara anak-anak kecil dan ibu ayah sangat penting dalam mengembangkan kemahiran bahasa dan komunikasi yang kuat. Tetapi jika perbualan anda selalu terganggu oleh sebarang gajet – anda berhenti untuk membalas mesej dan sebagainya – ini boleh mempengaruhi perkembangan kognitif anak anda.

IKLAN

Satu kajian baru-baru ini yang diterbitkan dalam jurnal Developmental Psychology mendapati bahawa kanak-kanak lebih cenderung mempelajari kata-kata yang dipelajarinya dalam keadaan yang tidak terganggu. Gangguan seperti panggilan telefon atau ibu ayah yang membalas mesej walaupun sebentar akan memberi kesan kepada proses pembelajaran mereka. Para penyelidik mencadangkan agar kanak-kanak belajar dengan baik semasa mereka berinteraksi secara langsung dengan ibu bapa yang menjaganya.

Artikel Menarik: [Nak Beri Arahan Elak Guna Ayat Ugutan, Guna Ayat Mesra Baru Anak Dengar Kata]

“Kanak-kanak tidak dapat belajar ketika kita memilih untuk bercakap atau melihat telefon bimbit ketika bersama mereka,” kata psikologi Kathy Hirsh-Pasek dalam wawancara dengan The Atlantic.

Sumber: Smart Parenting

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)