Rupanya anak yang banyak tanya ni, adalah seorang anak yang cerdas. “Mama, apa ni?” “Mama buat apa tu?”. Apabila si kecil mula beringinan ingin tahu, pelbagai soalan akan ditanya. Usah culas untuk memberi jawapan kepada anak.

Tahukah anda bahawa anak kecil yang mempunyai sifat ingin tahu dalam dirinya adalah seorang anak yang cerdas. Ini kerana salah satu ciri anak cerdas ialah anak yang mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi dan selalu bertanya tentang banyak hal.

Ayuh kita ikuti beberapa perkara yang perlu kita ketahui ketika menilai apakah anak anda mempunyai ciri-ciri anak cerdas.

SOALAN, APA ITU?

Apabila anak anak bertanya soalan, perhatikan riak wajahnya, adakah dia begitu ingin tahu jawapannya, iaitu ‘apakah anak ini anda kelihatan inginkan jawapannya.’

IKLAN

Anak yang cerdas akan bertanya banyak perkara kerana dia memang ingin tahu jawapannya. Biasanya, jika anak tersebut bertanya, dia akan ‘mengejar’ jawapan kita dengan pertanyaan lanjutan, sehingga membuatkan anda tiada jawapan yang untuk persoalan yang ditanya.

TANYA  LAGI!

Kadang-kala kita melihat anak yang selalu bertanya, tetapi sebelum menjawab soalanya, anak tersebut sudah bertanya lagi soalan lain secara terus menerus. Hal ini menunjukkan bahawa anak tersebut tidak benar-benar ingin tahu terhadap apa yang ditanyakannya.

Dalam hal ini, untuk menghadapi anak seperti itu, kita perlu mengajarnya sedikit demi sedikit, sehingga anak itu belajar untuk fokus kepada dirinya terhadap apa yang ingin diketahuinya.

Kemudian, jangan lupa sediakan alat bantu yang terbaik untuk memastikan sikap ingin dalam dirinya dipenuhi seperti menyediakan buku, dan mengajarkan anak membaca sejak kecil lagi.

RANGSANGAN

Aktiviti membaca mempunyai pengaruh terbesar dalam pemikiran seorang anak, yang seterusnya akan meningkatkan kecerdasan anak.

Seterusnya untuk menstimulasi hal tersebut, kita perlu memberikan aktiviti lanjutan setelah anak selesai membaca. Lakukan aktiviti itu dalam suasana yang mengembirakannya. Misalnya, mengajaknya membaca bersama anda dalam nada suara yang kuat. Tindakan ini untuk melatih anak belajar menguasai bahasa dan menyebut perkataan dengan betul. Manakala pemahaman terhadap isi bacaan merupakan tahap lanjutan yang sangat penting untuk diajarkan setelah anak mulai lancar membaca.

Pastikan anda menggalakkan anak bertanya soalan dan jawab dengan mudah supaya anak mudah faham. Semoga panduan ini berguna untuk  kita menjadi ibu bapa yang hebat.