Biasanya bila anak usia 5 atau 6 tahun masuk dapur, ibu-ibu mula la sibuk suruh anak main di luar dengan alasan anak kecil lagi. Belum sesuai nak belajar berdikari. Paling penting waktu ini kita utamakan akademik.

Biar pandai ABC, 123 atau baca buku. Itu yang ibu bapa harapkan. Perlu ingat kalau lepas ni kita masih lagi dengan persepsi macam ni, tak mustahil, bila anak dah besar kita pula kena berperang untuk ajar anak masuk dapur dan tolong mana yang patut.

Berdasarkan pengalaman Puan Aminah Hussain kesilapan yang dilakukan sebelum pada anaknya tak akan diulang lagi dan boleh dijadikan peringatan buat seua ibu bapa lain.

Seawal 2 Tahun Dah Boleh Ajar Anak Buat Kerja Rumah. Anak Pun Cepat Berdikari Dan Tak Manja

5 tahun yang lalu:

“ jangan adik, terkena air sabun tu”

“ Tak payah duduk sini, adik kecil lagi nak basuh pinggan cawan ni”

IKLAN

“ penyapu ni besar, adik tak boleh menyapu lagi”

1 tahun yang lalu:

“ Iman, tolong ibu basuh pinggan”

“ tak nak lah ibu, nanti kena air sabun”

IKLAN

“ Iman tolong ibu sapu nasi tumpah tu”

“ penyapu besar la ibu”

Seawal 2 Tahun Dah Boleh Ajar Anak Buat Kerja Rumah. Anak Pun Cepat Berdikari Dan Tak Manja

IKLAN

Kesilapan ini saya takkan ulang pada anak seterusnya. Ilmu akademik itu penting, tapi ilmu berdikari juga sangatlah penting.

Berdikari di sini maksudnya anak boleh makan sendiri, boleh gunakan tandas dengan betul, boleh bangun pagi dan kemaskan katil sendiri, boleh basuh pinggan sendiri dan boleh sapu sampah yang mereka sendiri buat.

Anak-anak usia 2-3 tahun kebiasaannya sudah mula tertarik apabila melihat ibu mereka sedang basuh pinggan. Berilah peluang untuk mereka lakukannya walaupun perkara itu nampak leceh.

Mungkin anda akan basuh semula pinggan tersebut sekali lagi. Tapi masa inilah proses pembelajaran berlaku. Basuh pinggan begini caranya, menyapu begini.

Lebih awal anak berdikari, lebih cepat mereka menggunakan otak dengan baik dan matang lebih awal. Berdikari juga dapat membantu emosi seseorang supaya tidak bergantung pada orang lain untuk hidup lebih bahagia.

Anak akan lebih yakin dengan diri sendiri dan tiada masalah untuk bergaul dengan kawan- kawan di tadika mahupun di sekolah.

Sumber: Aminah Hussain

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI