Setiap perkembangan bayi adalah unik dan mereka membesar mengikut keupayaan masing-masing. Pada peringkat tumbesaran yang berbeza bayi akan mula melalui beberapa kemahiran motor, fizikal dan perkembangan mental.

Oleh itu, pemilihan lampin yang betul penting mengikut saiz yang tepat serta sesuai dengan perkembangan aktiviti mereka.

Kebanyakan ibu bapa merasakan masalah kebocoran sering berlaku kerana kuasa serapan lampin yang kurang bagus. Sebenarnya, itu bukan masalah utama. Ciri paling penting untuk mencegah kebocoran adalah dengan pemilihan saiz lampin yang betul.

Berikut tahap perkembangan fizikal bayi yang perlu ibu bapa ketahui mengikut usia anak.

Apakah Padanan Lampin Paling FIT Mengikut Peringkat Perkembangan Si Manja Anda?

Peringkat usia 0-3 bulan

Dalam tempoh ini bayi biasanya tidur lebih dari 12 jam sehari. Dengan kata lain, 70-80 peratus masanya dihabiskan dengan tidur dan hanya banyak berbaring.

Disebabkan dalam tempoh ini pergerakan bayi terhad, pentingnya lampin yang selesa untuk memastikan bayi mendapat tidur yang berkualiti dan mengelakkannya daripada meragam serta memberi keselesaan buat si manja anda.

Antara kriteria pemilihan lampin untuk bayi di usia ini adalah mesti mempunyai perlindungan depan dan belakang untuk mengelakkan kebocoran ketika bayi berbaring pada perut atau belakang.

Lagi satu yang ramai ibu bapa terlepas pandang adalah kesesuaian lampin dengan kulit bayi yang masih lembut dan sensitif. Selain memastikan ia muat dan sesuai, lampin yang halus dan lembut penting supaya kerengsaan kulit boleh dielakkan.

Drypers Drypantz LayDownFIT TM (saiz S) pilihan tepat untuk bayi dalam usia lingkungan ini. Dengan inovasi terbaru lapisan teras penyerap panjang untuk mencegah kebocoran depan dan belakang apabila bayi berbaring atau meniarap, ciri lampin ini juga mempunyai elastik lembut dan penggunaan glu yang lebih kurang berbanding dari saiz yang lebih besar untuk keselesaan kulit bayi.

IKLAN

Apakah Padanan Lampin Paling FIT Mengikut Peringkat Perkembangan Si Manja Anda?Peringkat usia 4-8 bulan

Biasanya pada peringkat usia begini, bayi mula belajar mengangkat kepala dalam posisi meniarap dan mula pandai mencari suara ibu apabila dipanggil. Selain itu, bayi juga sudah mula belajar merangkak. Fasa ini anak dalam proses untuk meneroka.

Bagi memastikan bayi di usia ini aktif bergerak, pemakaian lampin yang mempunyai padanan yang baik dengan reka bentuk badan bayi terutama di bahagian pinggang dan kaki secara tak langsung akan memudahkan pergerakan bayi ketika duduk dan merangkak.

Drypers Drypantz CrawlFIT TM (saiz M) direka khusus untuk memberi keselesaan untuk bayi bebas bergerak selain mempunyai ciri yang lembut mendakap paha kaki bayi agar lebih selesa. Menariknya juga rekaan elastik tambahan yang lembut dapat mendakap perut dan menyokong pergerakan bayi ketika merangkak.Apakah Padanan Lampin Paling FIT Mengikut Peringkat Perkembangan Si Manja Anda?

Peringkat 9 bulan ke atas

Memandangkan bayi semakin aktif, tumbesarannya juga makin cepat. Dalam usia 8-9 bulan bayi sudah boleh mengangkat tubuhnya ke posisi berdiri. Biasanya si kecil akan memegang kedua-dua tangannya pada meja, kerusi atau perabot rumah atau apa sahaja yang boleh menahan berat badannya.

IKLAN

Jika anda memegang kedua tangannya, dia akan menapak dan mula melangkah. Lama kelamaan, otot-otot kakinya semakin terlatih dan kuat. Si kecil juga kian semangat mencuba kemampuannya berjalan.

Di usia 11 bulan, ia sudah mampu berdiri sendiri dalam waktu sekitar dua saat tanpa bantuan apa pun kerana ia memang sudah pandai menjaga keseimbangan badan. Anak akan mula mencuba untuk melangkah sendiri dua tiga langkah.

Peringkat 12 bulan ke atas

Pada usia 12 bulan, si kecil anda biasanya sudah boleh berjalan walaupun ada ketikanya masih terhuyung-hayang.

Disebabkan perkembangan bayi yang begitu cepat dan perubahan pola pemakanan, semestinya si kecil anda memerlukan lampin yang lebih mesra untuk mereka.

Dalam tempoh ini ibu bapa akan menitikberatkan pemilihan lampin yang boleh menakung kuantiti air kencing yang banyak di samping mempunyai padanan yang baik terutamanya pada bahagian kaki. Ini kerana pergerakan anak semakin aktif dan tak boleh duduk diam.

IKLAN

Pemilihan Drypers Drypantz MoveFIT TM (saiz L-XXL) bertepatan kerana apabila bayi semakin aktif, “Double Leak Guard” ini memastikan lampin muat dan padan dengan reka bentuk badan bayi malah ia sesuai untuk pergerakan bayi aktif seperti berjalan atau berlari.

Liputan menyeluruh untuk penyerapan unggul bagi mencegah kebocoran juga turut diberi penekanan dan yang pastinya mempunyai elastik optimal dan regangan yang muat serta lembut mengikut badan bayi bagi menetapkan posisi lampin ketika waktu aktif atau menampung air kencing yang banyak.

Apakah Padanan Lampin Paling FIT Mengikut Peringkat Perkembangan Si Manja Anda?

Kering & Selesa Sehingga 10 Jam

Lampin terbaik bukan sahaja fit pada bayi tetapi juga mempunyai kuasa serapan yang bagus. Dengan kombinasi dua ciri tersebut, lampin ini pilihan terbaik buat bayi anda.
Seperti Drypers Drypantz dilengkapi dengan CushionAbsorb+ yang mempunyai 6 lapisan yang gebu dan empuk.

Selain itu, setiap lapisan turut berfungsi untuk menyerap, menyalur dengan sekata dan memerangkap air kencing untuk mengelakkan kebocoran serta memastikan kulit bayi sentiasa kering dan selesa sehingga 10 jam.

Apakah Padanan Lampin Paling FIT Mengikut Peringkat Perkembangan Si Manja Anda?

Kesimpulannya sangat penting untuk ibu bapa memastikan lampin yang sesuai dan fit untuk anak kecil yang sedang membesar. Ini kerana lampin yang ideal untuk bayi mestilah fit dan mempunyai penyerapan yang bagus dan membolehkan bayi meneroka secara bebas, selesa dan terus membesar menjadi superhero di hati anda!

Apakah Padanan Lampin Paling FIT Mengikut Peringkat Perkembangan Si Manja Anda?

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI