Risau tengok anak..Kurus dan kecik je. Jangan risau ibu boleh cuba pastikan makanan yang diberikan pada anak berkalori tinggi kerana ia salah satu faktor meningkatkan berat badan.

Cara mudah agar bayi anda dapat berat badan seimbang adalah dengan meningkatkan pengambilan kalori agar berat badan bayi anda kembali normal. Untuk mendapatkan kepastian, dapatkan nasihat doktor bagi menentukan berapa banyak kalori tambahan yang diperlukan oleh bayi anda itu.

Dengan menambahkan beberapa makanan berkalori dapat membantu menaikkan berat badan bayi anda agar tidak terlalu kurus.

Bayi Dah Makan Tapi Berat Tak Naik. 4 Jenis Makanan Sihat Ini Boleh Membantu

Susu Formula/Susu Ibu

Walaupun sudah makan banyak makanan dengan varian berbeza, susu merupakan makanan yang wajib diberikan di selang seli dengan makanan tersebut. Jika bayi anda masih menyusui, teruskan kerana pada ketika ini bayi anda sebenarnya masih memerlukan nutrisi dari susu formula dan air susu ibu. Jika anda memilih untuk memberikan susu formula kepada bayi anda, pastikan ia mempunyai tinggi lemak dan kalori, tetapi kurang gula kerana ia boleh membuatkan bayi anda cepat gemuk.

IKLAN

Setelah bayi kenyang di saatnya mahu tidur, berilah susu lagi sehingga dia tertidur. Minum susu sampai bayi tertidur merupakan cara paling mudah untuk membuatkan berat badan bayi naik.

Makanan Berkalori

Makanan yang berasal daripada gandum atau biji-bijian juga mengandungi banyak kalori, tetapi juga merupakan makanan sihat untuk menambah nutrisi bayi anda.

Pasta gandum yang dipotong kecil-kecil juga merupakan makanan berkalori tinggi dan boleh buat bayi cepat naik berat badan dan sihat. Selain itu, pengambilan oatmeal juga boleh membuatkan bayi anda cepat gemuk.

IKLAN

Pilih Buah-Buahan & Sayur-Sayuran Berkalori Tinggi

Beberapa jenis buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi nilai kalori tinggi akan membantu bayi anda mendapatkan berat badan yang lebih baik serta nutrisi penting untuk pertumbuhan yang sihat.

Berikan bayi anda beberapa potongan kecil avocado. Buah avocado tinggi lemak dan memberikan efek baik untuk jumlah kalorinya. Selain itu, kacang, buah pear dan pisang juga merupakan makanan sihat untuk bayi anda. Tambahkan satu sudu teh minyak zaitun atau mentega ketika memasak sayuran bagi menambah kalori tambahan atau cincang buah dan tambahkan susu yogurt untuk meningkatkan kalori.

IKLAN

Bayi Dah Makan Tapi Berat Tak Naik. 4 Jenis Makanan Sihat Ini Boleh Membantu

Ikan

Ikan adalah makanan sihat buat bayi yang berusia setahun. Tetapi, anda boleh memberikan sedikit demi sedikit biarpun usianya belum mencapai setahun. Ikan boleh diberikan dengan mengukus dan dikisar lembut tanpa di berikan perencah atau serbuk perasa.

Ikan adalah sumber protein, vitamin dan mineral. Omega 3 asid lemak dalam ikan terutama ikan salmon segar sangat penting untuk perkembangan otak bayi anda.

Sumber: www.wom.my

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI