Susu mengandungi pelbagai nutrien penting yang diperlukan oleh kanak-kanak seperti vitamin dan mineral. Kalsium yang terkandung di dalamnya juga amat penting untuk perkembangan tulang manakala karbohidrat dan protein pula penting untuk tumbesaran. Tapi tahukah kandungan gula yang tersembunyi dalam susu anak anda?

Kebanyakan ibu bapa menghadkan pengambilan gula anak mereka kerana pengambilan gula berlebihan mungkin boleh menigkatkan risiko obesiti dan pelbagai penyakit yang berkaitan dengan gaya hidup yang tidak sihat.

Semasa memilih susu rumusan untuk kanak-kanak, ibu-bapa hendaklah mengambil kira kandungan gula tambahan dalam susu tersebut.

Apakah Yang Tersembunyi Dalam Susu Anak Anda? Mama Papa Wajib Ambil Tahu

Mengikut statistik terbaru Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan, lebih daripada 6% kanak-kanak di Malaysia di bawah umur lima tahun dikenal pasti mempunyai berat badan berlebihan.

Manakala, lebih kurang 12% kanak-kanak dan remaja berumur di bawah 18 tahun pula diklasifikasikan sebagai berat badan berlebihan atau obesiti!

Fakta ini mengejutkan bukan?

Kanak-kanak sebenarnya tidak memerlukan gula tambahan yang berlebihan di dalam sajian harian mereka. Jadi kenapa gula telah ditambah dalam susu anak anda?

Apakah Yang Tersembunyi Dalam Susu Anak Anda? Mama Papa Wajib Ambil Tahu

APAKAH GULA TAMBAHAN?

Gula tambahan ialah gula dan sirap yang ditambah ke dalam makanan dan minuman ketika dalam proses atau penyediaannya. Ini tidak termasuk gula semula jadi seperti yang terdapat dalam susu dan buah-buahan.

BERAPAKAH BANYAK GULA TAMBAHAN TIDAK DIANGGAP BERLEBIHAN?

Fakta yang mengejutkan ialah kebanyakan kanak-kanak pada peringkat prasekolah di Malaysia mengambil gula sebanyak 7.6 sudu teh gula setiap hari!

IKLAN

Garis Panduan Pemakanan Malaysia (MDG) untuk Kanak-kanak dan Remaja 2013 yang mencadangkan agar kanak-kanak berumur dua hingga enam tahun tidak mengambil lebih daripada tiga sudu teh gula tambahan setiap hari.

Apakah Yang Tersembunyi Dalam Susu Anak Anda? Mama Papa Wajib Ambil Tahu

KENAPA GULA TAMBAHAN YANG BERLEBIHAN TIDAK BAIK?

 • Meningkatkan kemungkinan obesiti.
 • Memberikan impak kepada deria rasa dan menyebabkan kanak-kanak gemar makanan atau minuman yang manis.
 • Meningkatkan risiko masalah kaviti.

BAGAIMANAKAH MENGENALPASTI GULA TAMBAHAN?

Gula tambahan mempunyai nama-nama yang berbeza dan rumit! Kenal pasti beberapa nama-nama gula tambahan seperti yang tertera di sini:

 • Maltodekstrin
 • Pepejal Sirap Glukosa
 • Sukrosa
 • Gula Perang
 • Pepejal Sirap Jagung
 • Dekstrosa
 • Glukosa
 • Fruktosa
 • Maltosa

Apakah Yang Tersembunyi Dalam Susu Anak Anda? Mama Papa Wajib Ambil Tahu

TAHUKAH ANDA?

IKLAN

Laktosa adalah sejenis gula semula jadi yang terdapat dalam susu. Tetapi jika laktosa terdapat di bahagian ramuan pada label makanan, ia bermakna ia telah ditambah masuk ke dalam produk tersebut!

APAKAH YANG PERLU ANDA LAKUKAN?

Semasa memilih susu tepung rumusan untuk anak anda, penting untuk memilih susu tanpa gula tambahan.

SEMAK LABEL UNTUK GULA TAMBAHAN DENGAN 2 LANGKAH MUDAH!

Langkah 1: Kenal pasti senarai ramuan.

Langkah 2: Cari nama-nama gula tambahan seperti tertera di atas.

Tahukah anda? Semakin awal gula tambahan berada dalam susunan ramuan, semakin tinggi kandungannya dalam produk tersebut.

IKLAN

Apakah Yang Tersembunyi Dalam Susu Anak Anda? Mama Papa Wajib Ambil Tahu

Anmum™ Essential adalah satu-satunya susu tepung rumusan untuk kanak-kanak dengan 0% Gula Tambahan* dan 100% Kebaikan Susu.

Kini dengan Mind-Q Connect, mengandungi DHA dan 2x lebih GA® (Gangliosida)**.

Jadi ibu-bapa, maksimumkan hubungan sel-sel otak anak anda hari ini dengan berinteraksi bersama anak dengan pemakanan yang baik.

*Sukrosa, Pepejal Sirap Glukosa, Pepejal Sirap Jagung, Gula Perang, Dekstrosa,  Laktosa, Fruktosa, Madu dan Gula Putih didefinasikan sebagai ‘gula’ dan ‘gula tambahan’ di bawah piawaian CODEX 212-1999 dan CAC/GL231997.

CODEX mewujudkan dan meyelaraskan garis panduan dan kod amalan piawaian makanan antarabangsa.

Di bawah Akta Pemakanan Malaysia1985, Sukrosa, Gula Perang, Dekstrosa, Glukosa, Fruktosa dan Madu didefinasikan sebagai bahan pemanis.

Di bawah Piawaian Pemakanan Australia New Zealand – Standard 1.1.2, Sirap Glukosa, Maltodekstrin dan produk serupa didefinasikan sebagai gula.

**berbanding dengan formulasi terdahulu.Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI