Memang tidak dinafikan, ada sesetengah kanak-kanak ‘liat’ sangat kalau disuruh mandi. Mungkin kerana suhu air yang terlalu sejuk atau anak merasakan waktu mandi membosankan, mereka mencari alasan untuk tidak mandi. Mandi bukanlah sekadar untuk memastikan anak berada dalam keadaan bersih, tetapi ia juga dapat membantu tumbesaran mereka.

Asyik Mengelak Tak Nak Mandi, Buat Je Beberapa Cara Ni. Terus Anak Teruja!
Sumber foto: www.shutterstock.com

Salah satunya adalah melatih mereka tentang pengurusan diri. Anak akan menjadi lebih berdikari kerana mereka boleh mandi sendiri. Bukan sekadar untuk melatih mereka mengurus diri, tetapi sekiranya ibu ayah memandikan anak sebenarnya banyak lagi manfaat lain yang ada. Mungkin ramai yang tak tahu, waktu mandi sebenarnya boleh membuatkan kemahiran komunikasi anak lebih baik! Oleh itu, ibu ayah perlu kreatif mencari cara untuk jadikan waktu mandi lebih menyeronokkan dan anak akan jadi lebih teruja!

Jom, Ajak Anak Mandi!

Antara perkara yang boleh ibu ayah buat untuk galakkan anak suka mandi adalah:

  1. Wujudkan Waktu Bermain

Kebanyakan kanak-kanak suka bermain air, jadi ibu ayah tak perlu terlalu tegas untuk menghalang mereka dari melakukannya. Tak salah pun anak main air, kerana sebenarnya ia boleh merangsang imaginasi dan kreativiti anak.

Asyik Mengelak Tak Nak Mandi, Buat Je Beberapa Cara Ni. Terus Anak Teruja!
Sumber foto: www.shutterstock.com

Ketika anak menghasilkan buih dari gel mandian dan bermain dengannya, ketika itu kemahiran motor halus dan kasarnya dirangsang. Lebih baik lagi, dengan bermain buih atau mainan lain ketika mandi ia dapat melatih sensori anak supaya tidak mudah merasa geli dan sebagainya. Walaupun bermain di dalam bilik air menyeronokkan, pastikan ibu ayah ada untuk mengawasi keselamatan anak.

  1. Ceritakan Kebaikan Mandi

Dari marahkan anak kerana tak mahu mandi, lebih baik ibu ayah dedahkan kebaikan membersihkan tubuh badan. Dengan cara itu, ia akan memberi idea kepada anak betapa pentingnya untuk kita mandi. Ketika bercerita, ibu ayah juga boleh selitkan sekali akibatnya jika anak-anak tak suka mandi.

Asyik Mengelak Tak Nak Mandi, Buat Je Beberapa Cara Ni. Terus Anak Teruja!
Sumber foto: www.shutterstock.com

Tidak perlu takut-takutkan anak, tetapi lebih kepada menceritakan kebaikan mandi. Bukan hanya untuk membersihkan badan tetapi sebenarnya sebagai perlindungan dari bakteria! Bolehlah ibu ayah bercerita ketika mandi sebenarnya kita sedang melawan bakteria jahat yang menyebabkan penyakit. Dengan pendekatan psikologi begini sebenarnya lebih mudah mengajak anak mandi berbanding dipaksa.

IKLAN
  1. Pilih Produk Mandian Yang Mengujakan!

Sebenarnya ketika mandi, anak suka bermain terutamanya kalau dapat buat buih-buih sabun. Sebab itulah, ibu ayah kena pilih produk mandian yang membuatkan anak-anak merasa teruja. Mandian dengan haruman yang best serta berbuih akan buat anak lebih seronok untuk mandi!

Untuk membantu mengatasi masalah ini, mama papa perlu mencari produk yang terbaik untuk mereka.

Jom, mama papa dapatkan Follow Me Anti Bacterial Kids Head To Toe Wash!

Sedikit info tentang Follow Me Anti-Bacterial Kids  Head to Toe Wash, ia telah dilancarkan pada Februari 2021 dan yang bagusnya, ia membantu untuk memberi perlindungan daripada bakteria sehingga 99.9%! Follow Me Anti-Bacterial Body Wash juga diuji secara dermatologi, ia sangat lembut untuk kulit si manja. Terdapat 2 varian iaitu Bursting Melon dan Cutie Peach.

Asyik Mengelak Tak Nak Mandi, Buat Je Beberapa Cara Ni. Terus Anak Teruja!

IKLAN

 

Produk Follow Me Anti-Bacterial Kids Head To Toe Wash melindungi anak-anak dari 99.9% bakteria berbahaya pada masa yang sama lembut pada kulit mereka. Bau buah-buahan, sangat harum dan tidak menyakitkan hidung. Memang best!

Asyik Mengelak Tak Nak Mandi, Buat Je Beberapa Cara Ni. Terus Anak Teruja!

 

Selain itu, produk mandian ini juga mempunyai pH yang seimbang jadi ia membantu melembapkan kulit dan mengelakkan masalah kulit kering. Yang bagusnya, ia bebas dari 5 elemen (Sabun, Triclosan, Paraben, Pewarna serta bahan yang tidak memedihkan mata)!

IKLAN

Produk Follow Me Anti-bacterial Kids boleh didapati di kedai-kedai berhampiran. Bagi yang gemar shopping online, boleh jugak dapatkan dari Follow Me Official Store dari Shopee ataupun Lazada.

Untuk maklumat lanjut tentang produk ini, klik SINI atau ke media sosial;

Facebook: @followmemalaysia 

IG: @followmemalaysia