Jika ibu dikatakan insan paling banyak berkorban dalam membesarkan anak-anak. Namun jangan dilupakan jasa seorang lelaki bergelar ayah. Figura ayah memainkan peranan yang cukup besar dalam membesarkan anak-anak.

Mental dan emosi anak kecil banyak dipengaruhi oleh cara didikan seorang ayah. Disebabkan itulah ayah menjadi insan paling rapat ketika anak-anak sedang membesar. Buktinya ternyata anak lebih gemar bermain dengan ayah berbanding ibu. Atas dasar itulah, ayah seharusnya menjadi ikon dan contoh paling baik pada anak-anak.

Penulis keibubapaan, Pn Wan Nur Syakira berkongsi tip yang boleh diaplikasi ayah agar menjadi contoh kepada anak-anak yang sedang membesar.


Patut la anak suka bermain dengan ayah berbanding ibu. Ini kerana cara ayah bermain yang sedikit kasar dan lasak dalam games fizikal buat anak rasa lebih puas dan lebih enjoy bermain.

IKLAN

Patut la, memang fitrah kanak-kanak lebih suka aktiviti fizikal berbanding aktiviti berfikir jika main dengan ibu. Rugi la jika ayah tak luangkan masa bermain dengan anak seawal usia 0-3 tahun.

Ada kajian yang di lakukan oleh universiti di cambridge dan kerjasama dengan Lego Foundation mendapati bahawa anak yang selalu dapat Kualiti Playtime dengan ayah pada usia ini akan membesar dengan sangat sihat emosi dan kelakuannya.

– dia kurang tantrum
– dia kurang ganas
– dia mahir kawal emosi
– dia kurang masalah kelakuan
– dia lebih penyayang
– akhlaknya lebih baik

Berbanding dengan anak yang tidak dapat langsung kualiti Playtime dengan ayah mereka.
Ada hujahnya!

IKLAN

Menurut Professor Paul Ramchandani dari universiti of cambridge, games fizikal yang anak selalu main bersama ayahnya itu membantu perkembangan skil Self-Regulation.

Ini la skil yang bantu anak kita kawal tenaga dia supaya tidak terlalu kasar, kawal emosi dia supaya tidak terlalu cepat melenting dan kawal dirinya supaya jadi cepat matang.

Fuh! Besar sungguh manfaat ayah bermain dengan anak ye. Bukan sahaja manfaat dari segi fizikal tapi dari segi perkembangan emosi juga.

IKLAN

Tapi jujur saya kata, anak anak tak fikir sangat pun pasal perkembangan tu semua.

Apa yang diorang fikir cuma satu! Iaitu nak rasa gembira bermain bersama-sama ayahnya sahaja. Ayahkan sumber kebahagiaan setiap anak anak.

Menarik: Mainan, Bantal Busuk & Anak Patung Yang Tak Pernah Dicuci Mungkin Punca  Anak Kerap Jatuh Sakit

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)