Tugas seorang ayah bukanlah mudah. Keluar bekerja dan bila balik tu dah rasa letih sangat. Kadang-kadang tak sempat nak luang masa dengan anak. Sebab itulah anak-anak kurang rapat dengan ayah. Tahukah anda, sebenarnya ada cara untuk anak jadi rapat dengan ayah mereka? Macam mana tu?

Ayah Superhero! Bila Buat Satu Perkara Ni, Sampai Bila-Bila Anak Ingat
Sumber foto: www.freepik.com

Dengan menyuap makan kepada anak, mereka akan rasa lebih disayangi. Jika ayah yang menyuap dengan tangan sendiri ke mulut anak-anak, percayalah akan datang rasa hormat dan kasih kepada si ayah. Paling penting, bukan mudah sebenarnya nak suapkan anak habis sepinggan terutamanya jenis picky eater!

Artikel Menarik: [“Hubungan Jarak Jauh Ni Susah.” Luahan Hati Seorang Suami Buat Netizen Sebak]

Selalu Rindu Antara Satu Sama Lain

Jika makan sekeluarga, anak-anak akan lebih menghargai dan mengingati antara satu sama lain. Ke mana pun mereka pergi, pasti tidak akan terlupa kepada yang lain.

Juga dengan suapan ayah itulah yang membuatkan mereka sentiasa terasa memerlukan antara satu sama lain untuk melengkapkan kehidupan mereka. Ayah yang menyuap pula akan sentiasa disebut-sebut dan dirindui. Percayalah.

IKLAN

Bonding Adik-Beradik Jadi Kuat

Tahukah anda, dengan mengamalkan konsep makan bersuap oleh ayah akan membuatkan kasih sayang antara beradik menjadi utuh? Ketika suap makan, peranan ayah bukan sekadar sebagai tukang suap.

Titipkan pesanan perlahan-lahan secara konsisten dan mereka akan ingat akan pesanan itu sehingga bila-bila. Jika makan disuap oleh si ayah, yang tua akan melindungi adik-adik. Yang kecil pula akan menghormati yang abang atau kakak di atasnya.

IKLAN

Artikel Menarik: [Risaunya Ada Anak Perempuan. Jangan Sampai Ada 6 Sikap Buruk Ni!]

Jadi Anak Manja Si Ayah!

Biarpun sibuk bekerja, tunjukkan kepada anak-anak yang anda peka dengan setiap perkembangan mereka. Kongsikan cerita anda ketika di pejabat atau bersembanglah dengan mereka tentang apa saja topik. Bukan sahaja dapat memberi mereka pendedahan kepada perkara baharu tetapi membuka peluang kepada anak-anak untuk lebih mempercayai si ayah.

Ayah Superhero! Bila Buat Satu Perkara Ni, Sampai Bila-Bila Anak Ingat
Sumber foto: www.freepik.com

Anak Seronok, Isteri Bahagia!

IKLAN

Ini paling win! Sebenarnya, mengambil alih tugas menyuap anak-anak dapat memberi sedikit masa kepada ibu untuk berehat. Lebih bahagia, jika ketika itu ayah juga suapkan ibu. Bukan sahaja kasih sayang antara ayah dan anak-anak semakin kuat, bahkan hubungan suami isteri juga lebih bahagia dan memberi impak positif kepada tumbesaran anak.

Sesekali cubalah makan bersuap satu keluarga. Anda akan nampak sendiri perubahannya pada diri sendiri, pasangan serta anak. Selamat makan bersuap!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Ayah Superhero! Bila Buat Satu Perkara Ni, Sampai Bila-Bila Anak Ingat

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI