Ayah yang banyak berinteraksi dengan anak dikatakan memiliki IQ lebih tinggi dan membesar dengan bijak.

Selain ibu yang menjadi insan pertama dalam hidup anak, ayah kena tahu memainkan peranan dan tak boleh nak lepas tangan begitu sahaja dalam soal mendidik anak.

Menurut Dr. Kyle Pruett, bimbingan secara langsung dari bapa dalam proses pembelajaran boleh memberi kesan positif terhadap pembangunan fizikal, kognitif, emosi, dan sikap anak-anak. Kanak-kanak mencari keselesaan daripada seorang ibu, tetapi dia masih memerlukan interaksi intensif dengan ayahnya.

Malah menurut satu kajian oleh Oxford University,kejayaan anak dalam bidang akademik juga kerana hubungan yang erat antara ayah dengan anak.

Jadi semua bapa digalakkan tidak melepaskan momen ini dalam membesarkan anak-anak supaya anak anda sentiasa menjadikan ayahnya sebagai idola dalam hidup.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan bagi memastikan hubungan anak dengan ayah terjalin erat sejak kecil:

  1. Menukar lampin

Ini adalah perkara asas yang perlu dimiliki bapa. Anda harus tahu bila dan bagaimana menukar lampin bayi. Buang alasan tak tahu atau geli. Melalui cara ini anak jadi lebih mesra kerana ayah turut menguruskan hal anak.

  1. Berjaga waktu malam

Kesibukan bapa sepanjang hari dengan tuntutan tugas mungkin membuatkan masa dengan anak agak terhad pada waktu siang. Jadi apa kata anda boleh membantu isteri menguruskan anak seperti melayan anak bermain atau menidurkan anak.

IKLAN

Bukan itu sahaja, ayah juga boleh bergilir bangun pada waktu tengah malam untuk menukarkan lampin anak atau buatkan juga susu.

Waktu ini amat penting kerana melalui interaksi tersebut anak yang diperingkat bayi tahu dan belajar mengenali suara bapanya.

  1. Peluk anak

Pelukan ayah akan melahirkan satu emosi yang positif dalam diri anak.Inilah yang berlaku apabila anak berada dalam pelukan ibu. Sebagai contoh, apabila anak mengamuk,ayah perlu elak meninggikan suara tetapi guna kaedah pelukan untuk menenangkan anak.

  1. Menyuap anak makan

Ini boleh jadi satu tugas yang paling menakutkan bagi bapa. Sudah tentu, apabila memberi bayi anda makan, ia memerlukan kesabaran dan toleransi pada kanak-kanak. Nak mudah bagi anak makan, ayah boleh melayan anak bermain sambil menyuap atau pun bercerita semasa makan.

Ayah Yang Banyak Berinteraksi Dengan Anak Mempunyai IQ Lebih Tinggi Dan Bijak

IKLAN
  1. Layan anak bermain

Bermain dengan anak-anak boleh membantu membina ikatan kasih sayang antara ayah dan anak. Layanlah anak bermain dan jangan terlalu sibuk dengan urusan sendiri.

Percayalah cara ini membuatkan anak rasa seronok walaupun kadang-kadang ayah terpaksa jadi pelbagai watak.

  1. Memberi nasihat dan bercakap

Peranan ayah dalam memberi nasihat kepada anak sangat penting.Walaupun anak belum boleh bercakap, tapi apa yang ayah cakap anak boleh faham.

  1. Idola anak

Anak-anak memang menjadikan ibu bapanya sebagai contoh. Jagalah tutur kata, tingkah laku di hadapan anak-anak kerana mereka membesar melalui didikan yang diperoleh.

IKLAN

Ayah Yang Banyak Berinteraksi Dengan Anak Mempunyai IQ Lebih Tinggi Dan Bijak

  1. Berikan sokongan

Apa sahaja yang anak lakukan selagi tidak memberi kesan negatif seharusnya ayah menyokong. Tak salah jika anda menjadi bapa demokratik untuk anak. Jangan sesekali memaksa kerana tidak ada kekuatan yang lebih besar untuk anak-anak daripada sokongan bapanya.

Contoh jika anak minat dalam bahasa, boleh hantar anak ke kelas bahasa atau pun jika anak suka muzik apa salahnya hantar anak belajar kelas muzik untuk asah kemahiran.

  1. Beri perhatian jika anak sakit

Apabila rasa sakit seseorang akan lebih sensitif, begitu juga dengan anak-anak. Mereka akan lebih selesa jika ibu ayah sama-sama beri perhatian. Masa inilah anak nak manja lebih. Jangan biarkan ibu sahaja yang lakukan semua perkara.

Mulai hari ini, ayah kena manfaatkan masa dengan anak dan tak boleh nak serahkan sepenuhnya pada isteri. Sama-sama membantu untuk melahirkan anak yang bijak.

Ayah Yang Banyak Berinteraksi Dengan Anak Mempunyai IQ Lebih Tinggi Dan Bijak

Rancangan realiti keibubapaan edutainment, Rockstar Junior Arrian dan Andra di saluran Astro Ria (saluran 104) dan Ria HD (saluran 123) setiap Rabu, jam 9 malam bermula 11 Oktober 2017  menampilkan kehidupan Tomok, isteri dan anak-anaknya termasuk interview eksklusif, tip keibubapaan dan cabarannya. Ia juga memuatkan perjalanan bagaimana Tomok mencipta single pertama yang diinspirasikan daripada anak-anaknya.  #RockstarJr #ArrianAndra

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI