Jika terindu-rindukan resipi ayam masak kicap ala kenduri yang selalu kita makan, apa kata kita cuba masak sendiri di rumah. Resipi ringkas perkongsian ‘air tangan’ En Zulfi Azfar ini nampak cukup menyelerakan.

Nak tahu macam mana resipinya? Jom kita cuba. Memang sedap dan padu!


Hari ni masak ayam masak kicap style kenduri. Lama tak pekena ni ada masa masuk dapur time cuti weekend aja. Hari biasa busz jaga kesihatan orang ramai. Tp saya tak tonggang kicap sampai dekat habis sebotol kicap ye. Kicap mahei.

*Sebab ramai nak resepi saya edit kat sini je. Tapi ni resepi cara kampung memang kene “agak-agak” bahan-bahan ikut citarasa masing-masing.

Resepi ayam masak kicap (sambalnya aja. Ayam goreng garam kunyit-untuk anggaran ayam setengah ekor.

Ayam Masak Kicap Style Kenduri, Kuah Pekat & Sedap, Ringkas Tapi Padu!

IKLAN

Bahan blend:
Bawang besar 3 – 4 biji
Bawang putih 6 ulas
Halia besar ibu jari
Cili giling (ikut kepedasan masing-masing)
(Bahan blend ni kalau nak banyak sambalnya lebihkan bahan-bahan ni)

Bahan lain:
Minyak masak
Kulit kayu manis 1
Bunga lawang 4 kuntum
Bunga cengkih 6 biji
Asam jawa (kalau pes dalam setengah sudu besar. Untuk ni kene agak-agak sebab nak bagi rasa masam sikit je)
Garam
Gula
Kicap manis
Daun kari 1-2 tangkai (bagi naik bau)

Ayam Masak Kicap Style Kenduri, Kuah Pekat & Sedap, Ringkas Tapi Padu!

IKLAN

Panaskan minyak kemudian tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang. Naik bau terus masukkan bahan blend. Masa ni boleh masukkan sekali gula. Agak-agak dalam 2-3 sudu besar. Lepas tu tumis sampai pecah minyak dengan api sederhana. Sambil-sambil kacau takut hangit.

Bila dah pecah minyak boleh masukkan asam jawa dan air sikit (air untuk cairkan asam jawa jangan banyak bebeno). Masukkan sekali garam dan gula lagi kalau tak cukup manis.

Lepas tu masukkan kicap. Tak perlu banyak nak bagi kaler dia hitam sikit je pastu bagi ada rasa kicap. Part ni den tak boleh nak menolongnya. Kena boh pastu rasa ikut tekak masing-masing.

IKLAN

Ayam Masak Kicap Style Kenduri, Kuah Pekat & Sedap, Ringkas Tapi Padu!

Bila rasa semua dah ok boleh masukkan bawang hiris bulat-bulat. Masak sikit lagi bagi bawang tu hilang maung.

Lepas tu masukkan ayam yang dah digoreng. Masukkan sekali daun kari. Kecikkan api lepas tu gaul bagi dia mesra gitu. Siap! Sedap dihidangkan dengan nasi panas bersama sirap ais!

Nak relaks, jom cuci mata di SINI.

Nak macam-macam info? Jom join telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI