Perkembangan setiap kanak-kanak memang berbeza-beza. Bukan sahaja dari segi tumbesaran mereka, malah perkembangan lain seperti emosi, mental dan pembelajaran juga tidak sama.

Sebagai ibu bapa, sebaiknya janganlah pernah membandingkan apa yang anak kita belum capai dengan anak orang lain yang mungkin progress nya lebih mendahului.

Seperti apa yang dikongsikan oleh Dr Izzar Anwari, suami kepada pelakon Ummi Nazeera yang bercakap tentang bila anak nak bercakap? Menurutnya perkembangan anak berbeza-beza mengikut umur dan lain-lain.

Apa yang disarankan adalah supaya mak ayah kena banyak bercakap dengan anak-anak supaya anak dapat tiru dan ikut bercakap.

Kalau nak bercakap pula perlulah jelas dan tidak pelat. Banyak lagi tip yang diberikan oleh Dr Izzar untuk mak ayah ikuti untuk bantu anak bercakap dengan betul seawal usia.

Dia juga turut berkongsi anaknya Ayra juga sudah boleh bercakap dan menggabungkan perkataan.

IKLAN

BILA ANAK NAK BERCAKAP??

Bercakap ni merupakan salah satu dari komponen perkembangan anak. Perkembangan bercakap untuk anak ni berbeza-beza mengikut umur dan lain2 baik anak2 lain. So, jangan nak compare2 anak kita dengan anak orang lain. Kalau orang lain start compare memang sakit hati kan?

Nak tolong anak biar anak bercakap ada banyak cara. Antaranya kita sebagai parents sendiri kenala selalu bercakap dengan anak. Biar anak tiru dan ikut kita bercakap.

Kalau parents bercakap tu, cakapla perkataan betul2 dan jelas. So anak ikutlah. Kalau parents cakap pelat atau bahasa baby yang tak faham tu, anak pun ikutlah sekali.

Bila anak bercakap sendiri, kita puji dia banyak2. Buat dia happy n bersemangat nak bercakap lagi.

Kurangkan masa dia main gajet atau tengok tv. Ni bergantung sebab ada yg lagi banyak bercakap kalau tengok upin ipin or cocomelon sebab dia ikut. Ada yang diamm je tengok. Tu tak bagusla.

Lagi bagus, kenala interaktif. Kenala nyanyi2, tunjuk gambar2 etc. Parents kenala kreatif.

Ayra sekarang dah boleh cakap n gabung perkataan dah. Menari pun suka. Alhamdulillah. #drizzarshares

Ni saya tengah guna buku belajar interaktif dari @mybababaa. Boleh belajar perkataan dalam bahasa Melayu, English, dan juga Mandarin. Belajar perkataan sambil ada gambar sebagai contoh perkataan tu.

Kalau u guys perasan, Ayra dapat kaitkan perkataan ‘oval’ dengan bentuk oval kolam dalam gambar tu. First time tu. Memang membantu dalam perkembangan,” tulisnya di Instagram

View this post on Instagram

BILA ANAK NAK BERCAKAP?? . Bercakap ni merupakan salah satu dari komponen perkembangan anak. Perkembangan bercakap untuk anak ni berbeza-beza mengikut umur dan lain2 baik anak2 lain. So, jangan nak compare2 anak kita dengan anak orang lain. Kalau orang lain start compare memang sakit hati kan? 🤭 . Nak tolong anak biar anak bercakap ada banyak cara. Antaranya kita sebagai parents sendiri kenala selalu bercakap dengan anak. Biar anak tiru dan ikut kita bercakap. . Kalau parents bercakap tu, cakapla perkataan betul2 dan jelas. So anak ikutlah. Kalau parents cakap pelat atau bahasa baby yang tak faham tu, anak pun ikutlah sekali. . Bila anak bercakap sendiri, kita puji dia banyak2. Buat dia happy n bersemangat nak bercakap lagi. . Kurangkan masa dia main gajet atau tengok tv. Ni bergantung sebab ada yg lagi banyak bercakap kalau tengok upin ipin or cocomelon sebab dia ikut. Ada yang diamm je tengok. Tu tak bagusla. . Lagi bagus, kenala interaktif. Kenala nyanyi2, tunjuk gambar2 etc. Parents kenala kreatif. . Ayra sekarang dah boleh cakap n gabung perkataan dah. Menari pun suka. Alhamdulillah. #drizzarshares . Ni saya tengah guna buku belajar interaktif dari @mybababaa. Boleh belajar perkataan dalam bahasa Melayu, English, dan juga Mandarin. Belajar perkataan sambil ada gambar sebagai contoh perkataan tu. . Kalau u guys perasan, Ayra dapat kaitkan perkataan 'oval' dengan bentuk oval kolam dalam gambar tu. First time tu. Memang membantu dalam perkembangan. . Korang boleh dapatkan di www.bababaa.com Guna je code "EMCIZZAR" untuk mendapatkan diskaun 10%. . Untuk maklumat lanjut pergi je ke @mybababaa @mybababaa . #pressandlearnwords #mybababaareview #whatcanyouspeakbaby #mybabylanguagenourney

A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar) on

Dr Izzar dan Ummi Nazeera melangsungkan perkahwinan pada 3 Ogos 2017. Pasangan ini dikurniakan cahaya mata perempuan yang diberi nama Ayra Aneesah pada 22 Ogos 2018

Apa yang dikongsikan oleh Dr Izzar boleh dijadikan panduan oleh ibu ayah yang lain untuk bantu anak-anak yang masih kecil untuk bercakap. Yang penting ibu ayah kena jadi kreatif dan kurangkan masa anak-anak dengan gajet atau menonton televisyen.

Sumber: Dr Izzar Anwari