Ada bermacam aktiviti indoor atau dalam rumah yang boleh membantu anak lebih cergas. Salah satunya adalah wheelbarrow walk yang begitu besar manfaatnya pada anak-anak kita.

Apa kelebihan ‘wheelbarrow walk’ ini? Menurut Pn Siti Aisyah Rozalli, Ahli Terapi Cara Kerja, wheelbarrow walk membantu anak menyelesaikan banyak perkara. Jom intai kelebihan wheelbarrow walk ini.


Pernah tak buat wheelbarrow walk ni dengan anak? Kalau pernah, bagus sangat.

Kalau tak pernah, haaaa…. Kena try buat kejap lagi juga tau. Wheelbarrow walk ni antara pilihan aktiviti yang dekat sangat di hati para Occupational Therapist tau.

Banyak kebaikannya:

1. Meningkatkan kemahiran sosial – komunikasi
Masa kita ajak anak buat wheelbarrow walk ni, dan masa anak nak bagitahu dia nak jalan ke mana, kemahiran sosial tercetus dengan sangat bagusnya.

IKLAN

2. Tingkatkan kemahiran penyelesaian masalah
Masa anak nak adjust tangan, adjust badan supaya sampai ke destinasi sambil berjalan gaya gini, anak kena buat perancangan dalam otak. OT panggil “motor planning”. Masa ni, sel-sel otak anak memang berhubung aktif. Tak payah susu mahal tau! Eh!

3. Tingkat kekuatan core muscle dan otot menulis.
Masa anak tampung berat badan dia guna tangan, otot-otot utama anak (core muscles) yang memainkan peranan untuk anak anak boleh duduk lama atas kerusi masa belajar, akan activated. Otot menulis anak pun akan semakin kuat.

4. Rangsangan sensori.
Bukan setakat sensori sentuhan dari lantai, sensori mata, pendengaran, sensori pergerakan anak semuanya activated masa wheelbarrow walk ni. Sensori yang aktif adalah penting untuk anak boleh belajar kemahiran dengan baik.

IKLAN

5. Fokus mata meningkat.
Masa anak buat wheelbarrow walk ni, ada satu benda kita panggil oculo-vestibular yang akan activated tau. Ocula-vestibular ni yang akan mempengaruhi keseimbangan kepala dan mata fokus ketika kepala bergerak. Ini penting untuk anak kita boleh menyalin dari papan hitam dengan baik tau nanti ❤️

Sesuai untuk umur berapa?
Seawal umur 2 tahun tu boleh buat dah.

Tapi, kita tak boleh berdiri tegak. Kita kena berjalan melutut. Sebab nanti tinggi sangat kakinya. Kaki anak tu kena lebih kurang 90 darjah macam dalam gambar.

IKLAN

Semoga perkongsian ni bermanfaat.

Menarik: Nak Beli Mainan Kena Kumpul Duit Sendiri, Gigih Anak Menabung, Dah Dapat Baru Puas Hati

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)