Setiap kali anak tak sihat, ibu orang yang paling susah hati. Boleh dikatakan semua kerja tergendala sebab perlu fokus pada anak. Bila tak sihat, sudah tentu anak nak ‘melekat’ je.

Lagi satu yang paling risau bila suhu badan anak tak turun-turun. Demam makin lama makin kuat. Anak asyik-asyik terjaga malam sebab nak tidur pun tak selesa kerana badan panas. Walaupun dah bagi makan ubat 4 jam sekali, tapi demam anak tak kebah-kebah.

Bagi membantu kurangkan suhu anak, boleh cuba guna bahan-bahan ini seperti yang dikongsikan oleh Puan Yatie Eimra dan memang dilakukan pada anaknya juga.

BAHAN-BAHAN DI DAPUR/RUMAH YANG BERFUNGSI KURANGKAN SUHU DEMAM🌡️

Hari ni hari ke-3 baby Fyiz demam akibat selesema.. 3 hari ni badan dedar jer tapi suhu akan meningkat cecah 37.9°c waktu tengah hari/tengah malam. Demam biasa² atau demam ringan biasanya hanya 2-3 hari je, tapi kalau salah cara penjagaan, demam boleh berlarutan & suhu boleh naik tinggi. Sebab tu penting sangat jaga suhu badan masa anak demam.

Kalau pernah baca post² lama saya berkaitan demam ni, banyak kali sangat saya tekankan tentang penjagaan suhu badan & pemberian ubat yang betul (masa yang betul & dos yang betul ikut berat). Maklum lah, saya pernah ada pengalaman & tengok sendiri adik kena sawan akibat demam panas masa dia baby dulu.

Jadi, bila anak demam ni, memang saya jaga suhu agar tak cecah 38°c pada waktu biasa (supaya suhu sentiasa terkawal).

Macam saya cakap sebelum ni, suhu demam selalunya akan naik tinggi waktu tengah hari/tengah malam ataupun waktu anak tidur lama (sebab badan kekal dalam posisi sama dalam tempoh yang lama). Andaikata korang dah bagi ubat, kerap mandikan & jerlum badan tapi tiba² tengah malam naik jugak..korang boleh guna bahan² yang ada di dapur/dirumah untuk kurangkan suhu badan anak.

⚠️Tapi penting untuk pastikan anak anda tak ada riaksi alahan pada bahan² tersebut ya. Cuba sikit dulu pada bahagian tangan misalnya & perhatikan kalau ada naik ruam², dan sebagainya. Macam baby Fyiz ni, kulit dia tak serasi dengan aloevera & asam jawa sebab naik ruam. Penggunaan lemon sahaja dalam air untuk mandi/jerlum pun agak kurang serasi & suhu lambat turun.

IKLAN

Jadi, kalau 1 bahan tak serasi, boleh gunakan bahan² yang lain pula sebagai alternatif selain bagi ubat.

💛 Lemon
👉🏻 Lemon ni tinggi vitamin C, ia taklah berfungsi turunkan suhu secara direct, tapi bertindak kuatkan imun badan & bantu lawan penyakit.
👉🏻Campurkan air perahan lemon dalam bilasan terakhir masa anak mandi. Kalau anak nak berendam dalam tab lagi bagus supaya dapat meresap kat kulit lama sikit.
👉🏻Masukkan juga perahan lemon berserta kulitnya dalam air untuk jerlum badan.

❤️ Asam Jawa
👉🏻Ramas sedikit asam jawa dalam air & tapis. Gunakan sebagai air untuk jerlum badan. Jangan gunakan terlalu banyak asam jawa sebab boleh pedihkan mata jika terkena mata anak kecil.

💚 Daun Pandan
👉🏻 Ni bahan wajib yang mesti ada kat rumah saya. Saya memang banyak frozenkan daun pandan untuk kegunaan emergency (sebagai first aid herbs). Rebus air pandan 3-5 helai, biarkan suam sebelum guna. Kalau nak cepat, biasanya saya asingkan sikit untuk buat air jerlum dan campurkan ais hingga suhu air jadi suam.
👉🏻 Boleh juga gunakan air rebusan pandan sebagai bilasan terakhir masa anak mandi.

💙 Daun Keledek
👉🏻 Ni pun salah satu bahan first aid herbs & wajib ada kat rumah. Alhamdulillah, budak² semuanya serasi dengan daun keledek ni & paling cepat turunkan suhu badan masa demam.
👉🏻 Ramas daun keledek hingga berlendir dalam air suam. Tak perlu banyak, cukup sekadar air tadi terasa sedikit berlendir. Lendiran daun keledek ni sangat cepat sejukkan & turunkan suhu badan. Gunakan sebagai air jerlum.
👉🏻 Boleh tambahkan perahan lemon atau air mawar untuk kurangkan bau jika anak tak selesa. Budak-budak ni ada isu sensori & tak berapa gemar bau daun keledek ni. Saya suka tambah air mawar sebab ada cooling effect jugak.
👉🏻 Jangan gunakan air yang sama lebih dari 24 jam.

IKLAN

💖 Air Mawar
👉🏻Sebaiknya gunakan air mawar yang food grade ye sebab tanpa bahan kimia/pengawet.
👉🏻 Tambah ke dalam air jerlum sebab air mawar ada cooling effect disamping bau mawar yang lembut bertindak sebagai aromaterapi & menenangkan/kurangkan stres.
👉🏻 Bukan setakat tenangkan anak yang sakit tapi bertindak 2 in 1.. mengurangkan stres mak yang penat tu jugak! Memane mak yang tengah stres atau penat sangat tu.. sambil² jerlum kepala anak, jerlumlah kepala sendiri gak
👉🏻 Tapi cooling effect air mawar ni bersifat mild atau sederhana jer, so lagi bagus kalau campur dengan bahan lain macam lemon, dan lain-lain.
👉🏻 Tak disarankan guna bunga mawar sebenar unless korang tanam sendiri & memang takde guna sebarang racun la.. Lagipun bunga mawar ni ada banyak jenis & bukan semua ada tahap cooling effect yang sama.

💜 Daun & Bunga Raya
👉🏻 Daun pokok bunga raya & bunga raya tu sendiri boleh digunakan untuk sejukkan suhu badan. Tak kisah bunga raya merah ke putih ke, semua pun boleh. Masa kitorang kecik² dulu, mak selalu guna daun bunga raya ni sebab memang ada pokoknya kat rumah.
👉🏻 Sama macam daun keledek, ramas daun atau bunga raya dalam air. Pastikan air terasa sedikit berlendir ya.
👉🏻 Gunakan untuk jerlum kepala & badan anak.
👉🏻 Jangan gunakan air yang sama lebih dari 24 jam.

🧡 Aloevera
👉🏻 Aloevera antara salah satu bahan yang cepat sejukkan badan. TAPI cara penyediaan gel aloevera perlu betul ye sebab aloevera ni mengandungi getah & boleh sebabkan gatal² pada yang kulit sensitif.
👉🏻 Pastikan lepas potong, aloevera perlu dibiarkan sekejap supaya getahnya kering.
👉🏻 Perhatian‼️Aloevera ni bukan semua orang serasi ye. So kena check dulu anak anda serasi atau tak. Ramas dalam air hingga terasa berlendir.
👉🏻 Yang bagusnya, lebihan gel aloevera ni boleh di frozenkan. So, senang bila nak guna lagi.
👉🏻 Jangan gunakan air yang sama lebih dari 24 jam.

IKLAN

🤍Minyak Bawang Putih
👉🏻 Sama macam lemon, bawang putih tak turunkan suhu badan secara langsung tapi kuatkan antibodi dalam melawan penyakit. Dalam keadaan badan anak lemah tu, bagus tambahkan minyak bawang putih ni dalam air jerlum disamping penggunaan bahan yang lain.
👉🏻 Elakkan guna bawang putih yang sebenar dalam air untuk jerlum sebab boleh pedihkan mata lak. Kalau korang gunakan minyak bawang putih cara bawang dibakar, pastikan minyak dah terendam sekurang²nya sejam-2 supaya khasiat bawang dah meresap dalam minyak.

Kalau nak buat minyak cara bawang digoreng, boleh tengok post lama saya di sini (https://m.facebook.com/groups/1441632966067663/permalink/2163995973831355/)
Semoga dapat dimanfaatkan~

P/S: Saya suka ambil daun keledek berserta batangnya sekali sebab nak dapatkan lebih banyak lendiran. Jadi tak perlu nak guna banyak daun keledek.

Kredit: Yatie Eimra

Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat! Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!