Situasi malang ini seringkali terjadi kepada si ibu yang menyusukan anak khas dengan susu badan. Jadi, adakah ubat bengkak susu di farmasi adalah salah satu daripada ikhtiar terbaik?

Ya, ubat ini mungkin mampu untuk merawat dan mencegah kondisi ini daripada berlaku atau berulang. Jadi, jom terus baca artikel ini untuk tahu lebih lanjut tentangnya!

Bahaya Kalau Bengkak Susu Dibiarkan, Boleh Jadi Infeksi

Apa itu kondisi bengkak susu?

Untuk pengetahuan anda semua, bengkak susu adalah kondisi sering terjadi kepada ibu yang sedang menyusukan bayi dengan susu badan. Ia datang dengan rasa sakit.

Apabila kondisi ini berlaku, maka payudara anda akan terasa keras, sensitif serta sakit apabila disentuh atau ditekan. Silap hari bulan, emosi anda juga boleh terganggu.

Kebiasaannya, payudara akan bengkak akibat susu ibu yang dihasilkan itu telah berlebihan dan tidak dikeluarkan. Ia berkaitan dengan si bayi yang tidak mahu menyusu.

Dalam erti kata lebih mudah, ia adalah sama dengan situasi di mana supply dan demand yang tidak seimbang. Akibatnya, ‘kilang’ itu akan terjejas dengan amat teruk.

Selain ketidakselesaan pada payudara, ada lagi beberapa gejala negatif lain seperti yang berikut:

  • Bahagian puting turut membengkak
  • Bahagian areola juga membengkak
  • Kelenjar pada bawah lengan membengkak
  • Susu ibu akan turun kualiti dan kuantiti
  • Ibu mengalami demam dengan suhu yang rendah

Ia boleh sembuh dengan sendiri?

Sebenarnya, kondisi bengkak susu ini tidak begitu bahaya melainkan jika wujud infeksi. Ia juga mungkin boleh sembuh dengan sendiri seiring dengan perjalanan waktu.

IKLAN

Apabila dibiarkan tanpa sebarang rawatan atau ubatan, maka ia biasa akan mengambil sekitar 1 ke 2 hari sahaja untuk bengkak pada payudara anda kebah dan sembuh.

Disebabkan itu, para ibu diingatkan untuk tidak lupa menyusukan anak dengan menggunakan kedua-dua belah payudara dan dengan kerap agar masalah ini tidak timbul.

Dalam pada itu, anda juga mungkin boleh cuba mengeluarkan susu yang telah tersimpan lama dari payudara dengan menyusukan bayi atau memicit ia keluar secara sendiri.

Pun begitu, metode ini juga mungkin agak jarang dilakukan ekoran rasa sakit dan tidak selesa pada payudara. Jadi, ia tidak begitu digalakkan untuk para ibu di luar sana.

Ada ubat bengkak susu di farmasi?

Kajian yang dijalankan pada tahun 2011 terhadap 117 orang ibu menyusu badan mendapati bahawa 4.5 peratus daripada jumlah itu juga pernah mengalami bengkak susu.

Dan daripada jumlah itu, hampir semua mereka juga menghidap mastitis, sejenis infeksi akibat bakteria yang biasa berlaku sebagai kesan sampingan kondisi bengkak susu.

IKLAN

Sekiranya infeksi ini berlaku, anda perlu mencari ubat antibiotik di farmasi. Tidak sama seperti payudara bengkak akibat susu penuh, ia tidak boleh sembuh secara sendiri.

Dalam pada itu, ada satu jenis ubat bengkak susu di farmasi yang anda boleh cuba yakni garam epsom. Ia sangat bagus untuk meredakan kebengkakan pada tubuh badan.

Caranya juga cukup mudah dengan sapu, lumur dan tuam garam ini ke payudara yang bengkak. Walau bagaimanapun, sebelum mengambil sebarang ubat bengkak susu di farmasi mahupun dibeli di mana-mana, sila dapatkan informasi dan nasihat daripada pakar untuk tahu lebih lanjut.


Antara alternatif lain untuk rawat!

Selain ubat bengkak susu di farmasi dalam bentuk garam epsom dan antibiotik, ada banyak lagi alternatif yang wanita boleh cuba untuk membantu merawat masalah ini.

Berikut adalah antara alternatif efektif lain yang anda boleh cuba secara sendiri di rumah sahaja:

IKLAN
  • Mandi air panas dengan hala atau fokus air kepada kawasan sekitar payudara
  • Tuam payudara dengan air suam bagi membolehkan susu ibu berjalan lebih lancar
  • Urut payudara dengan cermat dan perlahan dengan teknik membulat berulang kali
  • Pakai baju dalam tidak berdawai serta baju luar yang longgar dan selesa
  • Elak daripada posisi dan aktiviti yang beri tekanan kuat pada payudara anda

Meskipun ia mungkin adalah kondisi atau situasi yang biasa bagi ibu menyusu anak dengan susu badan, namun itu tidak bermakna bahawa anda tidak perlu peduli tentangnya.

Wujud juga risiko di mana ia akan berlaku secara berulang kali atau jadi punca infeksi di atas tadi. Jadi, dapatkan informasi dan nasihat lebih lanjut daripada doktor.

Konklusinya, ada ubat bengkak susu di farmasi yang anda boleh cari dan beli. Jika kurang pasti, bertanya dan berbincang dengan ahli farmasi atau pakar berdekatan.

_

Bahaya Kalau Bengkak Susu Dibiarkan, Boleh Jadi Infeksi

Ramadan kali ini lebih istimewa bersama Pa&Ma Superb Huffaz. Nantikan bacaan doa dan surah pilihan dari anak-anak Genius Aulad bermula 3 April ini! Saksikan setiap hari jam 7.00 malam di Facebook Majalah Pa&Ma.

Jangan ketinggalan okay! Teruskan menyokong kami di @majalahpama #majalahpama #pamasuperbhuffaz

Buat pertama kalinya BINTANG KECIL membawa anda menyaksikan kisah magisnya ciptaan Allah di samping mendekati kehidupan para sahabat nabi dan tokoh ilmuwan di dalam siri Hikayat 1001 Malam yang disokong sepenuhnya dari TATEH. Saksikan setiap hari sepanjang bulan Ramadan ini istimewa bersama PU RIZ dan team BK Squad di Youtube Channel Bintang Kecil bermula 1 Ramadan pada jam 6.30 petang. Jangan ketinggalan! Follow @bintangkecil #bintangkecilmy #bintangkecil #1001Malam

Bahaya Kalau Bengkak Susu Dibiarkan, Boleh Jadi Infeksi

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)