Impian seorang ibu untuk melihat anak membesar dengan sihat sekelip mata berubah apabila anak yang aktif sebelum ini disahkan sebagai pesakit kanser ( B-cells acute lymphoblastic leukemia).

Bercerita lanjut mengenai keadaan adik Nadhim Nubhan yang kini berusia 1 tahun 9 bulan, ibunya Nuratikah Mat Osman memberitahu ia dikesan pada penghujung tahun lalu.

Reda ujian Allah

Tahu Nadhim sakit 16 November 2019, seminggu sebelum anak sakit tu anak semakin tidak aktif, hilang minat dan kurang selera makan. Nadhim juga menunjukkan kulit yang bertambah pucat. Sebelum tu dia ada demam pada bulan Mac dan September tetapi ujian darah tidak menunjukkan gejala kesihatan yang serius hanya demam biasa.

Tanggal 16 November saya bawa ke klinik dan klinik refer untuk ke hospital dalam kadar segera. Malam tu saya bersama suami bawa anak ke emergency Hospital Selayang, ujian darah menunjukkan yang kurang normal dan hb platelet anak masa itu sangatlah rendah. Malam itu juga doktor bagitahu dia nampak sel kanser. Dan 17 hb refer ke HUKM untuk rawatan susulan.

18 Nov anak menjalani procuder bone marrow untuk mengetahui sel kanser apa yang menyerang.

Jalani rawatan intensif kemoterapi

Akhirnya Nadhim di diagnosis sebagai pesakit kanser ( B-cells acute lymphoblastic leukemia) dan menjalani rawatan intensif kemoterapi pada 19 Nov.

Rawatan intensif perlu dijalani selama lebih kurang 8 bulan tapi malangnya kanser anak menyerang semula (relapse) pada 20 Mei 2020. Dan perlu menjalani kemoterapi yang lebih berat selama sebulan pada 3 Jun sehingga 1 Julai baru-baru ini.

IKLAN

Alhamdulillah ujian bone marrow dilakukan pada 15 Julai lalu menunjukkan progress yang baik dan anak harus teruskan rawatan yang lebih rapi supaya sel-sel kanser tidak dapat menyerang semula dengan ubat khas.

Bergantung dengan ubat khas untuk lawan sel kanser

Ubat khas blinatumomad (blincyto) doktor suggest untuk cure kanser anak dari terus menyerang semula. Risiko sel kanser kembali adalah tinggi jika tidak di kawal. Imunoterapi adalah sejenis rawatan barah yang membantu sistem imun anak melawan kanser.

Sistem ketahanan badan membantu badan melawan jangkitan dan penyakit lain berbeza dengan kimoterapi sebelum ini mempunyai kesan sampingan yang tinggi, risiko seperti jangkitan seperti kulat, demam tinggi, virus, buah pinggang dan menganggu organ lain seperti hati dan limfa.

Bagi mengelakkan risiko seperti yang saya nyatakan ubat blinatumomad (blincyto) mempunyai kesan sampingan yang rendah lebih rendah dari 5 peratus. Imunoterapi adalah sejenis terapi biologi. Terapi biologi adalah sejenis rawatan yang menggunakan bahan yang terbuat dari organisma hidup untuk merawat barah.

Mohon sumbangan orang ramai

Nuratikah berkata, dia terpaksa membuka tabung dana untuk menyara kos ubat anaknya yang berjumlah RM74101. 50 untuk kelangsungan hidup yang lebih cerah supaya ia dapat membesar seperti kanak-kanak lain.

Memandangkan suami, Nazwan bin Nayan hanya bekerja sebagai kakitangan kurier ia tak mampu nak menampung perbelanjaan kos ubat-ubatan ini.

Harapan saya dengan terkumpulnya dana ini, kami suami isteri dapat melihatnya membesar dengan sihat dan ceria.

Lagi satu sekiranya ada penderma yang 100% sepadan stem cells Nadhim akan melakukan BMT (bone marrow transplant).

Ubat blinatumomad ni akan masuk melalui kimoport di dada Nadhim selama 24 jam dan 28 hari tanpa henti. Ubat ini akan terus menerus masuk ke dalam badan

Nadhim ni sangat-sangat ceria dan positif. Semangat dia sangat kuat. Alhamdulillah. Dia banyak tunjukkan progress yang baik. Semoga dia terus kuat untuk melawan kansernya dana rawatan kali ini menjadi asbab kesembuhannya.

DANA UBAT NADHIM NUBHAN
Status dana pada 19 Julai 2020
(Sasaran : RM74,101.50)

Jumlah Terkumpul (setakat 19/7/2020) : RM 54,195
a. Dalam akaun peribadi ibu Nadhim : RM 46,787
b. Dalam akaun CAKNE : RM 7408

Ini bermakna baki yang masih diperlukan : RM 19,906.50

Rayuan ini akan DITUTUP apabila jumlah yang diperlukan tercapai. Insyaallah.

**Rawatan yang diperlukan 2 cycle selama 2 bulan. Jumlah ubat semua untuk 2 cycle RM74101. 50

Sekiranya anda ingin menyalurkan sumbangan bagi kelancaran rawatan adik Nadhim boleh masukkan ke akaun tertera atau hubungi terus talian berikut.

Sesiapa yang sudi menderma ke tabung ini silalah berbuat demikian ke akaun rasmi CAKNE seperti berikut:

Nama Bank : Maybank Islamic, Bangi
Nama Akaun : CAKNE
No akaun : 562834626537
*Sila tulis ‘Nadhim’ di ruangan ‘reference’ semasa membuat pemindahan wang secara online.

NURATIKAH BINTI MAT OSMAN( IBU NADHIM )
No akaun : 512213348800 ( MAYBANK )
No tel : 0132791843 / 01153554509

Ataupun

NAZWAN BIN NAYAN( BAPA NADHIM )
No akaun : 512213348817 ( MAYBANK)
No tel : 01153302133