Biarpun langsir bersaiz besar dan mungkin agak tebal, ia tetap boleh dicuci menggunakan mesin basuh. Jika dibiarkan lama tergantung tanpa dibersihkan, tidak elok juga untuk kesihatan. Ia akan mengumpul debu hama yang boleh menyebabkan masalah pernafasan serta aliran udara yang tidak bersih di dalam rumah.

Banyak Habuk Lekat Pada Langsir, Patut Anak Tak Sihat. Ini Cara Betul Nak Bersihkan!
Sumber foto: www.freepik.com

Menerusi perkongsian mereka di laman Facebook, dobi Bubble Laundrette Station 18 telah berkongsi tip terbaik untuk membersihkan langsir.

 

1. Periksa label cadangan cucian pada langsir (langsir ready-made) sama ada sesuai untuk basuhan mesin, basuhan tangan atau dry-cleaning.

2. Pastikan semua penyangkut sudah ditanggalkan pada langsir French pleat.

3. Bersihkan habuk pada langsir dengan cara mengibaskannya atau menggunakan vacuum. Pre-wash kotoran kasar jika perlu.

4. Asingkan langsir siang (day curtain/lining/voile) daripada langsir kain tebal/biasa.

Banyak Habuk Lekat Pada Langsir, Patut Anak Tak Sihat. Ini Cara Betul Nak Bersihkan!
Sumber foto: www.freepik.com

5. Untuk langsir kain tebal/biasa, cucian mesin boleh dilakukan dengan menggunakan air sejuk/biasa dengan sedikit sabun. Elakkan daripada menggunakan air panas kerana ini akan menyebabkan sesetengah fabrik mengecut.

IKLAN

 

6. Langsir siang (day curtain/lining/voile) adalah nipis. Oleh itu cuba elakkan cucian menggunakan mesin. Pilihan lain adalah basuhan tangan atau dry-cleaning. Jika perlu cucian mesin, masukkan ke dalam net laundry bag yang besar dan kemudian barulah dimasukkan kedalam mesin dan dibasuh menggunakan air sejuk/biasa.

7. Langsir eyelet tidak sesuai untuk cucian mesin kerana boleh menyebabkan kerosakkan pada eyelet. Jika perlu cucian mesin, masukkan kedalam net laundry bag yang besar, sama seperti langsir siang.

8. Langsir kain tebal/biasa boleh dikeringkan menggunakan mesin pengering pada suhu sederhana/tinggi, bergantung pada kesesuaian fabrik.

Baca Juga:

IKLAN

“Morning Sickness Setiap Hari.” Dah Hamil 7 Bulan, Nadia Aqilah Asyik Muntah

Tiga Tahun Jadi Anak Tunggal, Reaksi Si Abang Jumpa Adik Memang ‘Priceless’. Comelnya!

“Kalau Boleh Memang Nak Bersalin Hujung Tahun Ni.” Fazura & Fattah Rancang ‘Beri’ Fatima Adik!

9. Langsir apabila basah akan menjadi berat. Oleh itu jangan memasukkan lebih muatan kedalam mesin pengering kerana ini akan memendekkan hayat mesin pengering.

10. Langsir siang (day curtain/lining/voile) lebih sesuai dikeringkan dibawah cahaya matahari. Jika perlu pengeringan mesin, gunakan suhu rendah/sederhana.

IKLAN
Banyak Habuk Lekat Pada Langsir, Patut Anak Tak Sihat. Ini Cara Betul Nak Bersihkan!
Sumber foto: www.freepik.com

11. Langsir eyelet tidak sesuai menggunakan pengeringan mesin kerana suhu yang tinggi dan putaran mesin boleh menyebabkan kerosakkan pada eyelet yang diperbuat daripada plastic/kayu/logam. Selain itu, kesan langsung daripada putaran akan menyebabkan bunyi yang bising serta kerosakkan pada drum pengering.

12. Langsir scallop tidak sesuai untuk basuhan mesin. Gunakan basuhan tangan atau dry-cleaning.

Bolehlah cuba tip-tip ini nanti! Langsir tak rosak, kita pun lebih sihat kerana ia tak kumpul habuk dan debu kotor lagi.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI