Untuk membina sebuah mahligai cinta bukanya mudah, berhabis masa, tenaga dan wang. Tetapi untuk mengekalkanya juga bukan perkara yang mudah. Lebih sukar daripada kerja-kerja untuk membinanya.

Kepercayaan, kesetiaan, pengorbanan yang sangat-sangat besar diperlukan demi mempertahankan rumahtangga yang dibina. Kedua-dua pihak harus saling bekerjasama barulah mahligai yang dibina dapat bertahan dan kekal utuh. Banyak dugaan dan cabaran yang harus dihadapi untuk membina sebuah keluarga lebih-lebih lagi kita sebagai umat di akhir zaman.

Bagaimana nak hidup menjadi suami isteri di akhir zaman?

1. Belajar agama.

Maksudnya belajar agama itu belajar mengenal, cinta dan takutkan Tuhan. Mulakan dengan belajar kembali dan betulkan sembahyang kita.

2. Bertaubat atas dosa-dosa lalu.

Yang menjarakkan hubungan kita sebagai suami isteri itu, bukan sebab tak faham pasangan kita. Tapi semuanya kerana dosa. Lebih banyak dosa, lebih dan lebih teruk hubungan suami isteri itu sebenarnya.

3. Banyakkan buat baik.

Tak perlu tunggu pasangan buat baik. Tak perlu tanya pasangan saya dah beri, apa awak bagi? Tugas kita sebagai hamba yang memberi. Bukan asyik meminta.

Semoga Tuhan menjaga kita dari segala keburukan akhir zaman.

Sungguh,

Takut dan ngerinya menjadi suami isteri hari ini. Moga Tuhan terus memegang hati dan menguatkan jiwa untuk hidup dalam rumahtangga.

Kredit: Ustaz Abu Hurairah Asifa