Setakat hari ini (18/3/2020), kes melibatkan wabak Covid-19 mencatatkan peningkatan jumlah pesakit. Menurut laporan Astro Awani, terdapat 117 kes baharu yang telah dilaporkan setakat 12 tengah hari Rabu menjadikan jumlah kes positif COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 790 kes. Peningkatan ini sangat membimbangkan.

Menurut perkongsian dari Dr. Yazeed, perintah kawalan pergerakan dibuat bukan saja-saja. Ini untuk memastikan agar kes covid-19 dapat dikurangkan sekaligus mengelak dari virus terus merebak. Jika tidak diatasi, kita bimbang barisan hadapan negara (petugas kesihatan) akan semakin lumpuh akibat pertambahan pesakit.

BARISAN HADAPAN NEGARA SEMAKIN LUMPUH

Kenapa Kawalan Pergerakan dilaksanakan?

Pertama sekali kita kena faham , Kalau kita perhatikan kes dulu 22 sekarang sudah melonjak jadi 528 .

Dari 528 tak mustahil jadi 1000 .
Gandaan ini yang amat ditakutkan .

Macam di Italy , masa awal awal dulu , Tak banyak kes , Rakyat mereka tak pandang serius kes ni , Bila gandaan dah jadi x3 x4 .. Bila dah bertambah kes kematian , Baru nak gelabah.

Sebab apa ?

Sebab kita sendiri tak anggap perkara ni serius melainkan ianya terjadi pada diri sendiri atau keluarga rapat . Apakah itu yang kita mahukan ?

Dah kena lempang baru sedar ?

Tak nak kan ? Jadi cukuplah merungut .
Kalau kita tak faham , Jangan pertikaikan usaha yang Lain

Ingat kerajaan nak buat keputusan ni , Senang ke ? Sebab faktor ekonomi akan jatuh , Itu pun menyakitkan , Tapi lebih menakutkan bila ada korban nyawa . Mana lagi penting ? Korban nyawa atau korban ekonomi ?

Sebab tu kerajaan terpaksa juga laksanakan langkah ini .

Ekonomi boleh dicari , Tapi Nyawa takkan kembali .

Ucapkan syukur , kalau kau belum menjadi mangsa . Kau sangat bertuah .

IKLAN

Jadi kenapa ini perlu dilaksanakan ?

1- Untuk mengurangkan jumlah kes berjangkit iaitu seperti kita sedia maklum , Jika kurang berkomunikasi secara fizikal , Maka risiko untuk dapat jangkitan adalah berkurangan

2- Untuk memastikan Barisan Hadapan Pekerja Kesihatan tidak lumpuh . Tahukah anda , KKM kini tidak mempunyai dana dan staff yang cukup untuk memerangi wabak ini ?
Jika ada kenaikan kes , Maka hari demi hari … Barisan hadapan kita akan makin keletihan dan akhirnya akan lumpuh .

Apa jadi jika barisan hadapan kesihatan lumpuh ?

Jadi macam Italy dan negara lain. Barisan hadapan kesihatan mereka sudah pun lumpuh disebabkan kenaikan kes jangkitan yang tak terkawal , Bukan sekadar Staff , Supporting equipment seperti Disposable item , Ubat ubatan , Ventilator , Bilik Icu yang tidak mencukupi .

Bayangkan , Dengan kes kes baru covid 19 ni lagi , Belum lagi pesakit yang sedang nazak dalam hospital tu , Pesakit yang perlu dibedah , Pesakit stroke , Pesakit jantung , Pesakit koma dalam ICU lagi .

Korang bayangkan macam mana punya HAVOC dalam hospital tu , NAK SELAMATKAN MANA SATU ?

DAN YANG paling ditakuti adalah ,

Risiko pesakit yang berjangkit tidak dirawat dengan baik adalah tinggi . Manpower dan machinery tidak lagi mencukupi untuk menyelamatkan semua mangsa ni.

Sebab tu kerajaan perlukan bantuan dari korang semua untuk faham situasi sekarang ni . Kalau kita semua boleh bantu kerajaan dengan PROPER self quarantine ..Insyallah Malaysia mampu menangani wabak ini .

Dan kita pula boleh kembali bekerja seperti biasa .

Lagi cepat kita tangani masalah ni , Lagi cepat lah kita boleh kembali kepada kehidupan biasa .

Tolong lah support usaha kerajaan ini , Kalau bukan untuk diri sendiri …

INGATLAH BEBANAN ORANG LAIN.

INGATLAH BARISAN HADAPAN PASUKAN KESIHATAN KITA YANG SEDANG BERPERANG 200% MENANGANI WABAK INI

Mereka semua pun ada keluaga dan anak anak macam kita juga .

Bagaimana dengan keselamatan dan nyawa mereka . Ini ibarat pergi berperang , Kalau dulunya perang mati berdarah , Tapi kini perang dengan virus yang juga bakal tarik nyawa

Untuk siapa mereka ni berjuang ?

Bukankah terang lagi bersuluh ?

Untuk bangsa dan negara , Nyawa mereka digadaikan untuk keselamatan kita dirumah , Agar kita masih boleh bersama dengan keluarga tercinta .

tapi mereka ?

Besar pengorbanan mereka ini. . Tak berbaloi dengan kita yang sambil lewa

BANTULAH BARISAN HADAPAN KITA INI

Aku nak ucapkan Jutaan Terima Kasih kepada mereka disana yang berjuang 24/7 , Setiap hari memerah keringat , Meninggalkan keluarga dirumah untuk keselamatan orang lain .

Yang kita ni hanya dibelakang telefon pintar , Jangan pandai komplen saja .

Share dan Tag kawan , ini lah cara kita boleh bantu mereka . Hentikan Covid 19 !

Ini lah cara untuk kita bantu mereka !

Thank you , Barisan Hadapan Negara
you are my unsung heroes !

Komen dekat bawah , Ucapkan kata semangat pada mereka semua ini

Ramai unsung heroes dalam followers aku ni.

IKHLAS,
DR YAZEED HAIR JOHARI
KLINIK MEDISSA MEDICAL & DENTAL

#myunsungheroes
#barisanhadapannegara
#frontliner
#warrior
#respectbarisanhadapan