Baru berusia 2 tahun 6 bulan, anak kepada selebriti Hanis Zalikha dan Hairul Azreen ini akhirnya bebas daripada menggunakan botol susu.


Anak ke dua kepada selebriti ini pada awalnya agak sukar untuk tidak menggunakan botol susu namun dengan penjelasan dari mummynya, akhirnya Alisa Aisyah berjaya bercerai botol susu dan kini hanya minum susu melalui cawan sahaja.

Hanis Zalikha turut berkongsi bagaimana proses yang dilakukanya dan tip tersebut dikongsi menerusi akaun Instagram @TheAlisaAisyah.

Bye bye minum susu botol 🍼

Mommynis nak share journey ni sebab lama tak sharing sini and banyak benda dah terlepas pastu terlupa terus. Alisa tak minum susu botol dah, dan dah tak bangun malam dah selama beberapa bulan.

IKLAN

Proses bermula dengan:

1. Minum susu botol siang & malam. Pastu Mommy cakap “Alisa, we only drink milk at night okay. If you are thirsty we drink water, if you are hungry you must eat”. Merengek beberapa hari and done terima kenyataan.

2. Minum susu botol malam sahaja, 2-3 kali semasa tidur. Pastu lampin dia bocor, kita kejut dia tidur, “Alisa look! This is what happened when you drink too much milk while sleeping! See all wet?!” Muka mamai dia macam oh no! Sejak itu, kalau dia merengek malam terus tepuk tapi never sua botol. Terpaksa consistent dengan apa kita cakap.

3. Minum susu botol hanya untuk nak lelap tidur. Pastu ada satu ketika dia termuntah susu (sebab dia selsema berkahak), maka Mommy pun “Alisa, drinking milk from a bottle made you puke!”. Sejak dari tu offer susu dalam cawan sebelum dia tidur. Dan kalau dia nak susu bila-bila, bertegas tawarkan dia guna cawan.

IKLAN

4. Kini minum susu hanya pakai cawan. Selera makan bertambah. Tidur nyenyak sehingga 7am.

5. Dah tak minum susu botol? Baru boleh potty train bebila 🤭

So always communicate cause and effect to your children. Sentiasa terangkan sebab dan akibat satu-satu perkara. They’re very smart and they will appreciate every explanation. This is for those who asked 🥰

IKLAN

Rata-rata warga maya mengucapkan tahniah di atas kejayaan Alisa bercerai botol susu. Ada juga yangmengambil tip yang dikongsi oleh Hanis Zalikha sebagai panduan di masa hadapan. Good job Alisa!

Kredit: Alisa Aisyah

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/