Perbandingan itu memang sentiasa ada tak kiralah daripada mula berkahwin sehinggalah dapat anak. Tapi bagi yang hatinya tidak kental pasti tercuit rasa sedih, down, rasa diri tak berguna lebih-lebih lagi ibu baru yang sedang berusaha untuk membesarkan anak-anak.

Baca: “Nanti Payudara Kendur Tau Kalau Menyusu Anak” Ini Salah Faham Terbesar Mengenai Penyusuan!

Kita sebagai orang sekeliling yang memainkan peranan untuk mengeluarkan kata-kata yang positif untuk ibu-ibu baru. Setiap ibu berbeza ‘struggle’ nya dan setiap anak berbeza perangai serta kehendak.

Kalau seorang ibu baru mengadu
‘saya letih jaga baby, semalam tak tidur sangat
‘tolong jangan balas
‘alaaa dulu makcik/mak/nenek jaga 8 orang anak takde masalah pun. jangan mengada’

Kalau seorang ibu baru berkata
‘ boleh tengok kan baby sat, saya nak makan’
tolong jangan balas
‘eleh dulu makcik/mak/nenek jaga seorang, takde orang pun tolong’

IKLAN

Kalau seorang ibu baru mengadu
‘kenapa baby tak boleh berhenti nangis’
tolong jangan balas
‘tak kenyang minum susu badan hang tu, cuba bagi makan tak pun susu formula’

SEMUA INI TIDAK MEMBANTU LANGSUNG

kenyataan yang ringkas yang keluar dari mulut tu cukup untuk membuat ibu tersebut;
– lebih marah
– leih penat
– lebih stress
– lebih menyampah

Selepas itu tak akan dah ibu tersebut nak minta tolong dari anda, sebab tahu apa yang akan terjadi hanya menyakitkan hati. Apabila ibu baru tak ada tempat mengadu, atau minta tolong ini yang membawa kepada masalah meroyan atau post partum depression. Ibu baru, ibu muda, ibu ramai anak semua boleh kena.

APA YANG PATUT DIBUAT kalau diminta tolong?

No 1
Boleh saja..kebanyakan ibu memang perlu pertolongan sebab baru sahaja nak biasakan diri dengan role mereka

No 2
Jangan buat apa apa perbandingan. kata ya atau tidak saja untuk tolong. tak perlu banding zaman dulu dengan sekarang. hangpa bukannya duk terperap zaman dulu, ada je kan guna benda benda baru. bukan main lagi air fryer la, astro la, lcd tv tapi asik nak duk banding zaman dulu dengan sekarang. Kalau suka sangat zaman dulu, pi amik air perigi, dan teruskan masak guna kayu api.

No 3
Jangan buat benda belakang ibu. Kalau ibu tu kata tolong tengok sat sebab nak mandi. Tengok je…. tak payah nak bagi makan la, susu formula la..nak buat pape tanya maknya dulu. Kalau apa-apa jadi, mak pak baby tu yang susah bukan hang.

Ada faham? Kesian bila baca ibu baru asik dengar je ayat ayat dekat atas. Kesian ibu tersebut kecewa sangat dengan sikap orang yang terdekat.

Sekian
Dietitian fizah

Kaum bapa jangan terkejut na pasaipa kami mak mak boleh jadi hulk masa pagi

Kredit: Dietitian Fizah Sobri

Saksikan Pa&Ma TV episod 12: Anak Main Kotor-Kotoran, Rabu ini di Astro Ria