Pada masa kini memang semakin ramai bayi dijangkiti jaundis atau demam kuning sebaik sahaja dilahirkan. Keadaan ini berpunca daripada peningkatan bilirubin dalam darah dan keadaan organ hati yang belum matang.

Disebabkan itu, Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menyarankan penyusuan susu ibu secara eksklusif amatlah disarankan untuk meningkatkan imun sistem dalam badan si kecil tersayang.

Tapi ada antara ibu baru yang mungkin kurang arif untuk mengenalpasti si kecil yang terkena jangkitan jaundis. Perkongsian daripadan Puan Nurasyikin Ali, Breasfeeding Peer Counselor mungkin boleh dijadikan panduan.

Ikuti perkongsian beliau:

PENYUSUAN DAN BAYI JAUNDICE

Ada ke anak-anak ibu yang pernah kena jaundis? Jaundis atau demam kuning selalu terjadi pada bayi berpunca dari peningkatan bilirubin dalam darah dan keadaan organ hati yang belum matang.

Bilirubin ni pulak adalah pigment hasil pemecahan sel darah merah yang kemudian diproses dalam hati sebelum keluar ikut najis bayi.

IKLAN

Biasanya bayi akan kena demam kuning bermula dalam masa 24 jam ke 2 hari atau minggu pertama selepas lahir.

Tapi macam mana nak tahu bayi kena jaundis atau tak?
1. Bayi akan kelihatan tidak aktif
2. Bayi tak nak menyusu
3. Najis bayi pucat
4. Air kencing pekat
5. Kulit, mata bayi kekuningan
6. Bayi suka tidur
7. Demam
8. Tangisan yang tak normal

Sebab tu WHO menyarankan penyusuan susu ibu secara eksklusif (tanpa tambahan makanan lain) sehingga bayi umur 6 bulan ke 2 tahun.

 

IKLAN

Apa yang ibu boleh buat adalah kejutkan bayi setiap 1-2 jam untuk menyusu.

Tak perlu berikan air kosong kepada bayi. Sebab kandungan air dalam susu ibu sudah memenuhi keperluan bayi, bantu tingkatkan imuniti bayi dan penawar terbaik untuk jaundis.

Jika bayi kekurangan susu, maka bayi akan kurang membuang. Sebaliknya, jika lebih banyak bayi minum susu, maka lebih banyak membuang dan dapat singkirkan bilirubin keluar.

IKLAN

Ibu-ibu jangan khuatir dan panik. Segera bawa bayi ke hospital untuk dapatkan rawatan.

Sampel darah (Total serum bilirubin) akan diambil pada bayi yang menunjukkan bacaan kuning dan akan di pantau melalui rawatan phototherapy.

Kredit: Kementerian Kesihatan Malaysia
#kakekinkongsiinfo
#kakekinBFpcAnda

Kak ekin,
Breastfeeding Peer Counselor

Sumber: Nurasyikin Ali

Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.