Walau sehabis baik menjaga SOP, siapa kita untuk menidakkan ujian Allah bila mana keluarga terdekat diuji dengan jangkitan Covid-19. Pun begitu, sekiranya ada ahli keluarga kita didapati positif dan terpaksa membawa keluarga menggunakan kereta sendiri, pasti terasa bimbang.

Ada beberapa perkara yang perlu diberikan perhatian dan inilah yang dijelaskan oleh Dr Hana Hadzami melalu perkongsian videonya di aplikasi Tik Tok.

Apa yang perlu anda lakukan?

Langkah 1: Pastikan anda memakai PPE asas iaitu pelitup muka N95, Face Sheild dan juga sarung tangan. Jika tiada, apron plastik boleh juga dipakai pada tubuh dan itu adalah lebih baik.

Langkah 2: Pastikan pesakit Covid-19 yang anda bawa perlu memakai pelitup muka 3-ply sahaja dan tidak perlu memakai PPE seperti anda.

IKLAN

Langkah 3: Pastikan ada penjarakan fizikal ketika di dalam kereta. Contohnya, jika anda duduk di bahagian pemandu, pastikan pesakit berada di belakang dan berlawanan dengan pemandu. Pastikan jarak sejauh mungkin dengan pesakit.

Langkah 4. Ruang udara perlu dialirkan dengan baik ketika di dalam kereta. Pastikan pengaliran udara yang cukup di dalam kereta. Elak menggunakan aircond dan bukalah tingkap. Membuka tingkap semasa kereta bergerak boleh menurunkan tranmisi virus 50%.

Jika anda memilih untuk memandu dengan kelajuan sederhana, anda bolehlah membuka semua tingkap. Namun jika hujan atau agak laju, pilihlah untuk membuka tingkap separuh berlawanan dengan tempat duduk penumpang. Jika tidak buka tingkap setiap 10 minit.

IKLAN

Langkah 5: Setelah pulang ke rumah, mandi dan bersihkan diri. Lakukan juga proses nyahkuman untuk seluruh bahagian kereta.

Ini panduan secara jelas yang dikongsikan oleh Dr Hana Hadzrami.

Menarik: Risaunya Anak Suka Makan Manis Sampai Gigi Rosak, Ini Cara Ibu Ayah Nak Atasi

IKLAN

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)