Kanak-kanak sememangnya suka berlari dan bermain. Itu merupakan sifat semula jadi mereka di samping rasa ingin tahu yang mendalam.

Bawa Bayi Bersenam Bersama Seawal Usia 1 Tahun, Mereka Pun Perlukan Aktiviti Senaman

Tetapi, berapa lama ibu bapa perlu biarkan anak-anak mereka bermain?

Sama jugalah dengan anak yang sudah menginjak remaja, adakah mereka perlu melakukan aktiviti fizikal dan bersenam sama seperti orang dewasa?

Pasti ibu bapa ingin tahu mengenai faedah senaman kepada anak kan? Sebenarnya, ada banyak lagi faedah senaman selain membantu mengeluarkan peluh yang ibu bapa mungkin tidak tahu!

Aktiviti fizikal berbeza mengikut usia

Penting untuk ibu bapa tahu bahawa senaman yang diperlukan oleh kanak-kanak berbeza mengikut usia mereka. Namun, secara umumnya, kanak-kanak dan remaja perlu lakukan dua jenis senaman setiap minggu iaitu senaman aerobik serta senaman yang boleh menguatkan otot dan tulang.

Menurut The Australian Parenting Website, bayi yang berumur 1 tahun ke bawah perlukan banyak masa bermain. Jika mereka masih belum berjalan, sudah memadai jika mereka meniarap lebih dari 30 minit sehari.

Kanak-kanak yang berumur 1 tahun ke atas pula perlu kekal aktif sekurang-kurangnya 3 jam sehari. Jumlah jam ini termasuklah masa yang mereka gunakan untuk bermain. Sama jugalah dengan kanak-kanak yang berumur 3 hingga 5 tahun.

Bagi kanak-kanak 5 hingga 18 tahun pula, mereka perlu melakukan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya satu jam dan diikuti pula dengan aktiviti yang ringan selama beberapa jam setiap hari. Lebih baik jika mereka boleh lakukan aktiviti yang boleh menguatkan tulang dan otot 3 kali seminggu.

IKLAN

Nampak seperti banyak senaman yang perlu dilakukan bukan? Jangan risau, sebahagian besar kanak-kanak dan remaja telahpun melakukan aktiviti fizikal yang mencukupi.

Cuba sesuaikan senaman mengikut umur anak-anak anda.

Aktiviti seperti lompat tali dan bermain di tapak permainan antara contoh senaman yang bagus untuk mereka. Dua aktiviti ini sebenarnya sudah cukup untuk memenuhi tuntutan 1-2 jam senaman setiap hari.

Selain itu, anda juga boleh galakkan anak yang lebih dewasa untuk bermain bola sepak, badminton ataupun futsal untuk kekal cergas. Namun, kebaikan bersenam bukan terhad kepada aktiviti sukan sahaja! Ada banyak lagi aktiviti lain yang boleh mengeluarkan peluh seperti menari, mendaki, berbasikal, bermain papan luncur dan macam-macam lagi.

Ibu bapa perlu lebih kreatif memilih aktiviti fizikal kanak kanak!

Bagaimana jika anak seorang yang pendiam dan tidak suka bersenam? Ketika inilah ibu bapa perlu menjadi lebih kreatif dalam mengajak mereka bersenam.

IKLAN

Sebagai contoh, jika anak sukakan alam sekitar, cuba ajak mendaki bersama-sama sambil menghayati keindahan alam semula jadi. Jika anak suka melukis pula, mungkin anda boleh bawa mereka melawat pameran seni secara berkala. Gunakan pengangkutan awam untuk banyak berjalan.

Ini juga boleh merapatkan hubungan sesama ahli keluarga. Selain itu, jika anda ingin bersenam, cuba ajak ahli keluarga untuk turut serta. Selain memastikan anak anda kekal sihat, ibu bapa juga perlu menjadi teladan yang baik untuk anak-anak.

Ibu bapa yang cergas dan sihat adalah contoh yang terbaik untuk mereka. Terapkan dalam diri anak-anak anda bahawa kesihatan merupakan sesuatu yang amat penting dan sangat bernilai.

Kanak-kanak dan remaja yang kerap bersukan bukan sahaja akan bertambah cergas, malah mempunyai kekuatan otot dan stamina yang baik.

Tambahan lagi, senaman juga boleh membuatkan fungsi kognitif jadi bertambah baik. Mereka akan lebih mudah untuk belajar dan mengingat jika melakukan senaman pada masa yang sama.

(Followers Pa&Ma jom rileks jap, klik link ni! https://bit.ly/3fRSN23)

IKLAN

Bagaimana ibu bapa boleh pastikan anak kekal aktif?

Sebagai ibu bapa, anda bertanggungjawab untuk memastikan anak anda bersenam dengan baik. Ada beberapa cara yang boleh diamalkan supaya anak faham tentang faedah senaman.

Antaranya ialah:

  • Mulakan ketika mereka masih kecil. Disebabkan kanak-kanak sememangnya suka bermain, tunjukkan galakan anda kepada mereka dengan menyediakan peralatan dan tempat yang selamat untuk bermain.
  • Pastikan anda boleh jadi contoh yang baik kepada mereka. Jangan abaikan senaman dan lakukannya secara berkala supaya anda kekal sihat dan cergas.
  • Lakukan aktiviti fizikal bersama ahli keluarga anda. Terangkan kepada mereka mengenai kebaikan bersenam.
  • Berikan anak hadiah berbentuk alatan permainan seperti basikal, bola sepak, raket, kasut roda dan sebagainya untuk menggalakkan mereka bermain secara aktif.
  • Bawa anak anda ke tempat yang sesuai untuk bersenam seperti taman permainan, padang bola, ataupun gelanggang badminton.
  • Kekal selamat ketika bermain. Ibu bapa jangan lupa untuk membelikan anak-anak peralatan perlindungan seperti helmet jika anak anda melakukan aktiviti yang mempunyai risiko kecederaan yang tinggi.

ARTIKEL BERKAITAN

Amalkan 7 Susu Ini Untuk Ibu Hamil, Bukan Hanya Bagus Untuk Ibu Tetapi Juga Untuk Janin!

Kaki Selalu Kejang & Sakit-Sakit Waktu Hamil, Petanda Mama Tak Cukup Kalsium

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Bawa Bayi Bersenam Bersama Seawal Usia 1 Tahun, Mereka Pun Perlukan Aktiviti Senaman

Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza. Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah. Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI