Berlari merupakan salah satu bentuk olahraga kardio yang paling popular. Setiap orang setidaknya pasti pernah melakukan aktiviti ini sepanjang hidupnya. Aktiviti ini juga tidak memerlukan anda mengeluarkan belanja, hanya dengan berlari-lari anak pelbagai manfaat untuk kesihatan diperolehi.

Bawa Keluarga & Anak Berlari-Lari Perlahan Setiap Hari, Boleh Jauhi Risiko Penyakit Kronik

BERLARI-LARI ANAK SETIAP HARI MAMPU JAUHI RISIKO PENYAKIT KRONIK

1. Setiap individu digalakkan untuk melakukan pergerakan fizikal atau bersenam untuk kekal sihat.

2. Sekurang-kurangnya melakukan senaman berlari-lari anak atau berjalan pantas. (brisk walking).

3. Dalam satu kajian mendapati bahawa mereka yang melakukan brisk walking antara 5 hingga 10 minit setiap dapat menghindari dari pelbagai penyakit.

IKLAN

4. Dengan brisk walking saja dapat mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung atau angin ahmar, mengurangkan risiko menghidap penyakit berkaitan kardiovaskular.

5. Ia juga mampu mengurangkan risiko menghidap barah serta menjauhkan diri daripada menghidap penyakit neurologi seperti Alzheimer dan Parkinson.

6. Dalam panduan kesihatan American Health Association, setiap orang digalakkan melakukan aktiviti fixikal selama 2.5 jam setiap minggu atau berlari 30 minit selama 5 hari dalam tempoh seminggu.

IKLAN


7. Selain mengekalkan kesihatan, ia juga dapat:

  • Tidur yang lebih nyenyak
  • Meningkatkan mood yang baik
  • Meningkatkan fokus kerja

8. Antara tips untuk melakukan brisk walking adalah:

✅ Untuk elakkan kecederaan pastikan memakai kasut larian yang betul
✅ Tingkatkan jarak larian secara berperingkat
✅ Lakukan aktiviti memanaskan badan (warm-up) sebelum mula berlari
✅ Jaga postur badan semasa berlari.

IKLAN

Semoga bermanfaat

Kredit: Dr Zubaidi Hj Ahmad

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Bawa Keluarga & Anak Berlari-Lari Perlahan Setiap Hari, Boleh Jauhi Risiko Penyakit Kronik

Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma : A-Z Uruskan Newborn Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/urus-newborn-baby-a-z/

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI