Sekiranya seseorang ibu menyusukan anak terus dari badan, agak sukar untuk mengagak seberapa banyak amaun susu yang diminum bayi. Untuk ibu yang baharu melahirkan, mungkin mengalami kesukaran untuk menentukan sama ada anak cukup menyusu atau tidak. Apatah lagi sekiranya bayi suka meragam walaupun sudah diberi minum susu.

IKLAN

Kekerapan untuk menyusukan bayi bergantung kepada permintaannya. Tiada had masa atau amaun susu yang boleh ditetapkan untuknya. Bagi ibu yang mungkin keliru untuk menentukan sama ada bayi yang baharu lahir cukup menyusu atau tidak, bolehlah lihat perkara-perkara ini:

Keperluan Untuk Hari Pertama

Kolostrum yang dihasilkan oleh payudara ibu agak sedikit pada hari-hari pertama selepas kelahiran bayi. Bayi yang baharu lahir hanya mampu menerima isipadu yang kecil dalam pada satu sesi penyusuan.

Saiz perutnya masih kecil ketika ini, umpama buah ceri. Dia hanya memerlukan lebih kurang 5-7ml ketika hari pertama kelahiran.

Oleh yang demikian, anda tidak perlu risau jika payudara belum menghasilkan susu yang banyak pada hari terawal selepas kelahiran kerana ia telah dicipta bersesuaian dengan keperluan bayi.

IKLAN

Artikel Menarik: [Rutin Penyusuan Tak Betul Sebab Tu Anak Susah Nak Naik Berat Badan]

Dalam tempoh ini, anda tidak perlu menyusukan bayi dalam tempoh yang lama kerana perutnya tidak dapat menampung banyak susu dalam satu masa. Pun begitu, pastikan bayi menyusu dengan kerap, iaitu sekitar lapan hingga 12 kali sehari agar dia mendapat nutrisi yang secukupnya.

Keperluan Selepas 1 Minggu

Selepas lebih kurang tujuh hingga 10 hari selepas bersalin, pengeluaran susu ibu akan lebih lancar. Dalam tempoh ini, saiz perut bayi adalah lebih kurang sebesar buah aprikot dan mula menampung 1.5oz hingga 2oz setiap kali penyusuan. Biasanya, anda digalakkan untuk menyusukan bayi setiap tiga jam sekali (mengikut permintaan bayi).

Dalam tempoh itu, pastikan anda menyusukan bayi dan bolehlah mengepam sekiranya payudara mula penuh. Cara lekapan mulut bayi pada puting payudara juga perlu betul. Jika tidak, ia boleh menyebabkan masalah bengkak susu.

SAIZ PERUT BAYI KETIKA AWAL KELAHIRAN

Menyusukan Waktu Malam

Anda mungkin perasan bayi mahu menyusu lebih kerap atau lebih lama pada waktu malam. Anda memerlukan lebih banyak rehat pada waktu siang kerana akan berjaga pada waktu malam.

Bayi berusia yang berumur bawah enam bulan biasanya akan menyusu antara satu hingga tiga kali di setiap malam. Untuk makluman anda, penyusuan malam meliputi hampir 20 peratus daripada jumlah susu yang diminum dalam tempoh 24 jam.

Fasa Lonjakan Tumbesaran (Growth Spurt)

Dalam tempoh beberapa bulan, anda mula dapat menganggarkan tempoh penyusuan yang sesuai untuk bayi. Namun semasa fasa growth spurt, bayi mudah lapar dan mahu menyusu lebih kerap atau lebih lama.

Bagi memastikan bekalan susu anda sentiasa mencukupi dan berpadanan dengan keperluan bayi, penyusuan bayi perlulah mengikut kekerapan yang diinginkan oleh bayi.

Artikel Menarik: [Banyak Dugaan Nak BF Anak. Ibu Kena Kental, Ayah Harus Supportive!]

Sukakan Sebelah Payudara Sahaja

Dalam keadaan tertentu, bayi lebih suka menyusu di sebelah payudara berbanding sebelahnya. Salah satu sebabnya mungkin kerana payudara anda menghasilkan amaun susu yang berbeza. Oleh sebab itulah, bayi kelihatan puas menyusu daripada payudara kegemarannya.