Sepanjang menyusukan bayi, pengalaman digigit puting antara yang paling dirisaukan ibu.  Insiden ini akan berlaku secara mengejut dan tak dijangka.

Memang kebanyakan masanya kita tak dapat menjangka. Ada yang hampir terlena, tapi tiba-tiba saja menggigit. Rasanya bukan main pedih. Ada yang sampai menitis air mata menahan sakit. Tapi, takkan nak marah si kecil yang tak tahu apa-apa?

Apa yang perlu dilakukan apabila bayi mengigit puting ibu?

1) Elakkan daripada terus menarik payudara dari mulut bayi. Ia menyebabkan puting akan terluka. Ibu dapat mendekatkan bayi kepada badan ibu sehingga mukanya tenggelam di dalam payudara ibu.

Dengan cara itu, hidungnya akan terhalang dan pernafasan akan sedikit sukar, bayi akan terus melepaskan payudara ibu dari mulutnya.

IKLAN

Tiba-Tiba Bayi Gigit Puting, Ibu Jangan Terus Tarik & Menjerit. Nanti Bayi MerajukIbu juga dapat meletakkan jari kelengkeng di celah mulut bayi ataupun menutup hidungnya supaya bayi melepaskan payudara ibu.

2) Elakkan daripada menjerit dengan kuat semasa bayi mengigit kerana ia dapat menakutkan bayi. Bayi mungkin merajuk ataupun menolak daripada disusukan.

3) Hentikan penyusuan sebaik sahaja bayi mula mengigit. Bayi akan mendapat isyarat yang dia tidak boleh mengigit sekiranya mahu menyusu.

IKLAN

Sekiranya bayi mengigit kerana gusinya “gatal’ dan mahu tumbuh gigi, berikan sesuatu untuk dia gigit seperti tuala basah yang sejuk ataupun mainan khas untuk bayi.

Ada juga gel yang dijual difarmasi untuk letak digusi bayi bagi mengurangkan kesakitannya. Boleh dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

IKLAN

4) Sekiranya bayi masih terus mengigit walaupun langkah-langkah di atas sudah di buat, katakan kepadanya dengan nada tegas, tetapi jangan sampai pula sampai menjerit.”janganla gigit. Adik mahu menyusu atau tidak? ibu sakitlah.”

Kemudian, hentikan penyusuan beberapa saat. Cuba susukan kembali sejurus selepas itu. Sekiranya dia masih mengigit, hentikan terus penyusuan. Mungkin bayi sebenarnya tidak mahu menyusu.

Kredit dari Dr Faridah Idris, Terbitan PTS Millenia Sdn Bhd..

Sumber: FEED by Ummi Najla

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI