Shakina Rajendram diberitahu bahawa kehamilannya adalah satu kehilangan dan tiada lagi yang boleh dilakukan untuk menyelamatkan kembar yang dikandungnya, dia dan suaminya warga Kanada enggan berputus asa.

Selama berbulan-bulan selepas itu, mereka melalui masa yang sangat traumatik dan tertekan, tetapi setahun kemudian, anak perempuan dan anak lelakinya bukan sahaja berkembang maju tetapi juga pemegang dua Rekod Dunia .

Bayi Kembar Ajaib, Lahir Hampir Tak Bernyawa Kini Genap Setahun. Pemegang Rekod Dunia Guinness

Mereka secara rasmi adalah kembar paling pramatang dan paling ringan di dunia yang pernah dilahirkan.

Pasangan itu menyambut hari lahir pertama Adiah Laelynn dan Adrial Luka Nadarajah, yang dilahirkan pada 4 Mac 2022 – 126 hari atau lebih awal empat bulan.

Adiah, dilahirkan 23 minit sebelum abangnya, seberat 330g dan Adrial 420g, menjadikan mereka kembar paling ringan yang pernah dilahirkan pada berat gabungan 750g.

Pasangan kembar itu memecahkan rekod dunia sebelumnya iaitu 125 hari yang dibuat oleh Keeley dan Kambry Ewoldt, yang dilahirkan pada 24 Nov 2018, di Amerika Syarikat.

Baca:

Kanak-Kanak 3 Tahun Diikat & Kepala Tersepit Pada Pokok, Kaki Tangan Ditoreh Dipercayai Dibunuh

Adik Hafiza, 8 Tahun Ditemui Dalam Keadaan Tangan Kaki Terikat & Badan Terurai Tanpa Organ Dalaman

Anak Masuk Hospital Ketika Bercuti Di Hatyai, Bapa Ini Kongsi Pengalaman “Bayar RM32 Sahaja”

Kami sebenarnya tidak tahu bahawa bayi kami akan dilahirkan terlalu awal. Saya telah menjalani ultrasound selama 20 minggu dua minggu sebelumnya, dan semuanya baik-baik saja. Bayi itu membesar dengan baik, dan tiada komplikasi atau kebimbangan mengenai kehamilan itu,” kata Shakina, 35, kelahiran Seremban, yang berpindah ke Kanada pada 2014.

Shakina teringat bahawa ia benar-benar mengejutkan mereka apabila dia bersalin pada 21 minggu dan lima hari kehamilan.

IKLAN

Kami takut kami akan kehilangan bayi, kerana doktor memberitahu kami bahawa mereka tidak akan bertahan jika mereka dilahirkan seawal itu,” katanya dalam temu bual telefon dari rumahnya di Toronto.

Dia berkata kembar itu keluar ke dunia pada usia kandungan tepat 22 minggu. Ini adalah kehamilan keduanya.

Shakina, penolong profesor di Universiti Toronto, dan suaminya, Kevin Nadarajah, 37, terkejut,

“Tiada kata-kata yang dapat menangkap kesedihan mental dan trauma emosi yang kami alami ketika menerima bayi yang tidak bernyawa,” katanya.

Kevin teringat berjaga pada waktu malam, “muka berlinang air mata, dan berdoa untuk tanda harapan”.

“Walaupun terdapat batasan untuk apa yang boleh dilakukan oleh doktor, kami berdoa untuk keajaiban

Kasih sayang, sokongan dan doa rakan dan keluarga kami dari seluruh dunia membantu kami melalui saat yang paling sukar dan paling gelap. Kami terpaksa berjuang sangat keras untuk nyawa bayi kami, tetapi kami tidak pernah bersendirian dalam perjuangan kami kerana kami sentiasa dikelilingi oleh keluarga dan rakan-rakan yang membantu kami kekal kuat,” kata Kevin, yang bekerja dalam bidang kewangan dan merupakan seorang pemuzik pada waktu malam. dengan saluran YouTubenya sendiri.

Selepas itu, Shakina telah dipindahkan ke Hospital Mount Sinai di Toronto,  pakar cuba menyelamatkan semula bayi berusia 22 minggu apabila kebanyakan hospital tidak cuba menyelamatkan bayi yang dilahirkan sebelum 24 minggu.

IKLAN

Namun, pasangan itu dimaklumkan bahawa jika bayi itu dilahirkan walaupun beberapa minit sebelum 22 minggu, mereka tidak akan dihidupkan semula. Mereka juga dihalang daripada menghidupkan semula bayi walaupun mereka berjaya mencapai 22 minggu.

“Kami diberitahu ia akan menjadi ‘hukuman mati’ untuk mereka dan mereka akan mengalami banyak kecacatan, tetapi kami menegaskan bahawa bayi kami diberi peluang untuk hidup,” kata Shakina.

Bayi-bayi itu berada di hospital selama hampir enam bulan, dan terdapat komplikasi termasuk pendarahan otak, sepsis dan pengurusan cecair. Mereka juga mempunyai kulit yang sangat nipis dan telus.

Pasangan itu dinasihatkan berkali-kali untuk mempertimbangkan untuk menarik balik rawatan perubatan, tetapi itu hanya menguatkan tekad mereka untuk menyelamatkan bayi mereka.

Walaupun doktor memberi tumpuan kepada risiko, Shakina dan Kevin sebaliknya memberi tumpuan kepada kemajuan bayi mereka.

Adiah dibenarkan keluar selepas 161 hari dan Adrial selepas 168 hari di unit rawatan rapi neonatal.

Kedua-dua kembar itu kini berada dalam keadaan baik, “bukan hanya bertahan tetapi berkembang maju”, kata ibu bapa mereka yang bangga.

Nenek Mallika, yang kini merupakan dekan di Universiti Antarabangsa Unitar di Selangor dan kolumnis untuk pengeluaran The Star’s Education, tidak dapat pergi ke Toronto untuk kelahiran cucunya.

IKLAN

Dia teringat melihat gambar pertama bayi yang baru lahir sebagai “sangat menyayat hati”.

“Ia hanya sebesar tapak tangan, dengan semua tiub dan jarum mengalir melaluinya.

“Tetapi seperti ibu bapa mereka, bayi-bayi itu pejuang dan masih terus berjuang. Apa yang mengagumkan saya ialah kekuatan, keberanian dan ketabahan ibu bapa mereka, serta keimanan dan keengganan mereka untuk berputus asa.”

Mallika akhirnya dapat melakukan perjalanan jauh ke Kanada pada Disember tahun lalu.

Fikiran pertama yang bermain di fikirannya ketika dia melihat cucu-cucunya ialah “betapa kuat dan cantik mereka dan betapa mereka mahu hidup”.

“Mereka memberi saya banyak inspirasi,” katanya.

Kredit: Thestar

 

Bayi Kembar Ajaib, Lahir Hampir Tak Bernyawa Kini Genap Setahun. Pemegang Rekod Dunia Guinness

Cara mudah nak latih anak suka solat, jom sertai Kem Solat 2023. Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-mega-bintang-kecil-2023/ untuk daftar

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI