Bermain adalah aktiviti penting untuk kanak-kanak. Bermain bukan sahaja untuk mengisi waktu si kecil anda, ia juga turut membantu perkembangan fizikal dan mental anak. Sebagai ibu bapa anda pasti dapat memilih permainan yang sesuai dengan umur anak kerana pada setiap tahap umur, si kecil biasanya mempelajari sesuatu yang baru. Berikut adalah panduan usia bijak bagaimana anak-anak bermain, dan permainan yang bukan sahaja untuk keseronokan tetapi juga membantu kanak-kanak memahami dunia, belajar kemahiran sosial dan emosi serta merangsang otak mereka.

Tahun pertama dalam kehidupan seorang bayi adalah tentang penerokaan. Bayi menggunakan lima deria mereka untuk belajar tentang dunia baru yang menarik di sekeliling mereka: Adakah objek rasa keras atau lembut? Melekit atau kasar? Apa yang berlaku jika saya jatuhkan ia? Atau memasukkannya ke dalam mulut saya? Kebanyakan permainan akan dimasukkan ke dalam mulut mereka untuk dirasa atau objek dibaling, digoncang dan menjatuhkan.

Apabila kemahiran motor baru bayi anda telah berkembang, permainan menjadi lebih tersusun dan kompleks. Sebagai contoh, pada kira-kira 4 bulan, bayi mula mencapai dan memahami objek, seperti permainan kerincing. Pada usia enam atau tujuh bulan, permainan itu boleh dipindahkan antara tangan. Dan sekitar sembilan bulan, kekuatan genggaman bayi baru berkembang dan memudahkan bayi untuk mengambil objek yang lebih kecil, seperti blok dan lain-lain permainan yang sesuai dengan umur mereka. Pada usia ini, aktiviti bermaian biasanya secara bersendirian, tetapi bermain sebelah-menyebelah dengan bayi yang lain dan aktiviti meniru adalah perkara biasa menjelang akhir usia ini.

Semasa bayi anda membesar, interaksi bersama bayi seusia mereka akan menjadi lebih penting. Tetapi sebenarnya anda adalah rakan sepermainan kegemaran bayi anda. Adakah anda pernah menari di hadapan bayi anda, hanya untuk si kecil anda menarik muka ke arah mereka? Atau adakah bayi menunjukkan respon kegembiraan apabila anda membuat mimik muka dan merapatkan muka anda sambil berkata “ geletek dia”?  Interaksi sebegini membantu bayi anda belajar tentang bahasa, hubungan sosial, dan sebab-dan-akibat. Apabila bayi mula memahami bagaimana perkara-perkara dalam persekitaran yang berkaitan dengan satu sama lain dan bagaimana mereka rasa, bau, dan dengar, bayi bersedia untuk peringkat perkembangan seterusnya.

Permainan untuk bayi

Objek yang mengeluarkan bunyi dan tergantung

IKLAN

Objek menari di atas kepala bayi sambil berbaring di katil-katil bayi merangsang penglihatan dan membangunkan tahap tumpuan. Ditemani pula dengan alunan muzik yang lembut untuk tingkatkan perhatian mereka.

Cermin

Pada mulanya, bayi anda akan terpesona dengan muka yang berubah-ubah dengan melihat ke dalam cermin. Dari masa ke masa, bayi anda akan menyedari bahawa itu semua adalah pantulan imej mereka sendiri. Apabila ini berlaku, bayi mula belajar tentang penemuan baru seperti belajar tentang bahagian-bahagian badan mereka.

Gelung dan kon.

Satu permainan klasik dengan kon dan gelung besar berwarna-warni dengan saiz berbeza.  Permulaannya bayi anda pasti memasukkan gelung ke dalam mulut mereka untuk merasa yang kemudian mereka membangunkan kemahiran motor halus dengan meletakkan gelung ke dalam kon. Dengan permainan ini juga bayi anda boleh belajar tentang warna dan nombor sambil bermain.

Permainan tolak tarik.

Permainan ini dapat membantu anak anda dengan keseimbangan dan perkembangan otot si kecil. Semakin bayi menolak dan menarik, semakin baik untuk membina otot untuk berjalan dan berlari.

Buku bacaan

Anda dapat memperkenalkan beberapa buku bacaan dengan gambar yang berwarna warni. Meskipun anak tidak begitu memahaminya tapi dapat melihat dan mendengar apa yang sedang anda buat. Ini juga memberikan pendedahan tentang warna yang menarik pada anak anda. Memahami bentuk yang berbeza selain memupuk sikap suka membaca sejak dari kecil.