Ibu mana yang mampu menahan bila mana anak yang masih kecil terpaksa menjalani pembedahan. Masalah tonsil mungkin dirasakan remeh dan tidak berbahaya bagi sesetengah ibu. Hakikatnya bagi seorang kanak-kanak kecil berusia 2 tahun, ia mampu mengundang bahaya. Bila berdepan dengan masalah ini pastinya terasa begitu sukar.

Inilah yang dilalui ibu ini, Puan Atiyah Salleh yang terpaksa merelakan anak keduanya menjalani pembedahan tonsil disebabkan berada pada tahap tiga. Kisahnya ini boleh dijadikan panduan untuk ibu-ibu lain. Jangan abaikan setiap kesakitan yang dialami anak kita. Anak kita berbeza-beza. Bawa berjumpa doktor dan minta nasihat dan rawatannya. Jangan biarkan sahaja.

“Bengkak Tak Surut, Demam Tak Kebah,” Anak Disahkan Ada Masalah Tonsil Tahap 3!

Sekadar ingin berkongsi pengalaman. Hero kedua saya baru sahaja selesai menjalani pembedahan membuang tonsil pada usia yang terlalu muda iaitu 2 tahun 5 bulan.

Episod duka bermula apabila dia seringkali batuk dan selesema hampir setiap hari setiap bulan sejak dari bulan mac 2019. Dan sejak itu jugak hampir setiap malam dia akan muntah. Bayangkan dari bulan Mac sampai sekarang hampir setiap hari, setiap malam dia akan muntah.

“Bengkak Tak Surut, Demam Tak Kebah,” Anak Disahkan Ada Masalah Tonsil Tahap 3!

IKLAN

Klinik? Hospital? berubat kampung? Semua dah ikhtiar buat tapi masih tak sembuh. Masalah tonsil anak saya telah drujuk ke pakar ENT dan memang doc pakar ENT sahkan tonsil anak saya memang membengkak agak teruk.

Tapi pada waktu tu doc memang tak digalakkan untuk buang atas faktor masih kecil. Doktor hanya suggest untuk on antibiotik supaya bengkak tonsil mengecut dan akan normal seperti biasa.

“Bengkak Tak Surut, Demam Tak Kebah,” Anak Disahkan Ada Masalah Tonsil Tahap 3!

IKLAN

Malangnya walaupun beberapa kali ubat diberikan dan ikhtiar dari segi perubatan islam serta tradisional jugak dibuat. Anak saya masih tak sembuh. Bengkak masih tak surut dan akhirnya anak saya mengalami demam panas on off tak kebah selama seminggu. Dan suhunya mencecah 42°c.

Anak saya dimasukkan ke hospital dan sekali lagi dirujuk ke pakar ENT. Doktor maklumkan masalah tonsil anak saya dah sampai tahap 3 dan jika dibiarkan mugkin akan berlarutan menjadi tahap 4.

“Bengkak Tak Surut, Demam Tak Kebah,” Anak Disahkan Ada Masalah Tonsil Tahap 3!

IKLAN

Ubat-ubat yang diberikan sebelum ni memang tak memberikan kesan kepada anak saya. Pakar Ent memaklumkan anak saya perlu dibedah. Sekiranya tidak dibuang kesihatan anak saya akan kerap terganggu malah akan lebih buruk.

Saya dan suami terpaksa bersetuju demi kesihatan hero kami. Hati ibu mana yang sanggup tengok keadaan kesihatan anak begitu. Dan memikirkan ini mungkin juga salah satu ikhtiar dan jalan yang Allah berikan demi kesembuhan anak kami. Dan pada 12/9/2019 pembedahan dijalankan. Alhamdulillah semuanya selesai dengan selamat. Anak saya dibius sepenuhnya dan proses mengambil masa hampir 2 jam.

Alhamdulillah Allah mudahkan segala urusan. Hari ini hero sorang ni dah berselera makan dan minum seperti biasa cuma masih perlu dijaga pemakanan sebaiknya. Susu pun kena bancuh sejuk. Harapnya selepas ni berakhirlah episod duka hero kedua saya ni.

Maaf panjang lebar post saya ni. Hanya sekadar berkongsi rasa untuk tatapan semua. Jangan ambil mudah masalah tonsil anak kerana setiap orang tak sama caranya.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI